Es milloraran les instal·lacions de la planta de compostatge de Sant Cugat per evitar molèsties per olors a Rubí

En la trobada també s'ha acordat millorar els protocols de comunicació de les queixes

Andrés Medrano visita les instal·lacions de la planta de compostatge de Sant Cugat
Andrés Medrano visita les instal·lacions de la planta de compostatge de Sant Cugat | Ajuntament de Rubí
Redacció
16 de desembre del 2022
Actualitzat a les 16:14h
El regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, acompanyat de personal tècnic municipal, ha visitat aquest dijous la planta de compostatge que l'Àrea Metropolitana de Barcelona té a Sant Cugat del Vallès, per mostrar les molèsties episòdiques que genera aquesta instal·lació per les males olors que arriben a la part sud de Rubí, ja que està ubicada al límit del terme municipal.

La planta de compostatge aerobi de residus orgànics rep residus de tres poblacions: les restes de poda de Rubí, la meitat de la resta orgànica de Sant Cugat i tota la de Castellbisbal, El Papiol i Corbera. A més, també hi arriben part dels residus orgànics de Mercabarna.

Tècnics de l'empresa gestora de la planta, PREZERO, han acompanyat la comitiva rubinenca, i han pogut comprovar el progrés de millora de les instal·lacions, que ajudaran a reduir els problemes d'olors que afecten a Rubí. També hi ha assistit el director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus, Joan Miquel Trullols.

En la trobada també s'ha acordat millorar els actuals protocols de comunicació d'incidències: les queixes d'olors que es reben es registren al sistema i, si tenen l'horari i el punt d'immissió, permeten determinar si l'olor prové de la planta o no gràcies a un programa concret que analitza la trajectòria en funció dels vents del dia i l'hora especificada. Gràcies a aquests registres, es poden establir propostes de millora.

Finalment, s'ha parlat sobre el model futur d'aquestes plantes de compostatge, que minimintzaran l'emissió de gasos deixant de funcionar els pròxims anys com a plantes obertes de fermentació aeròbica i reconduint-se cap a plantes de circuit tancat amb aprofitacment de biogàs, un sistema similar al de Can Barba de Terrassa, que és on es recullen les restes orgàniques de Rubí.