El govern aprova el Pla d'Equipaments en solitari entre crítiques de l'oposició

El document dibuixa el mapa dels edificis que hi ha a Rubí i en planteja el seu desenvolupament futur

El Centre Cívic del Pinar
El Centre Cívic del Pinar | Localpres
20 de desembre del 2022
Actualitzat el 21 de desembre a les 12:12h
El ple municipal del mes de desembre ha aprovat un document clau per al futur de la ciutat: el Pla d'Equipaments 2022-2030. Com ha explicat la regidora responsable d'aquest Pla, Marta Oliva, és una "eina bàsica d'ordenació" que pretén donar a conèixer el mapa d'edificis municipals i planificar-ne el desenvolupament tenint en compte les necessitats actuals i futures; per això és una "eina viva" que es podrà anar modificant en funció de les conjuntures "econòmiques, socials i demogràfiques". 

Oliva també ha recordat que, encara que el Pla no estigués aprovat, ja s'han anat fent actuacions com la creació de l'Oficina Municipal d'Escolarització, reformes a la comissaria de la Policia Local, les actuacions de trasllat i coberta a les pistes de petanca de Cova Solera Santa Rosa o el canvi de gespa al camp de Can Rosés

El Pla d'Equipaments, que es farà públic un cop estigui aprovat, inclou 16 propostes d'inversió en l'àmbit dels equipaments a tota la ciutat. 

El govern ha acabat aprovant aquest document en solitari i enmig de dures crítiques per part de l'oposició, que ha coincidit en què el Pla és una proposta que s'ha fet "sense consens, sense debat i sense procés participatiu de cap mena". 

Així, la portaveu de l'AUPBetlem Cañizar, ha criticat aquesta manca de participació dels grups municipals i la ciutadania, i també la falta d'una "visió de ciutat" que vagi més enllà de fer un simple "puzzle" de prioritats i inversions marcades pel govern. La portaveu de l'Alternativa ha reconegut que la feina tècnica com la diagnosi, les fitxes dels equipaments i els llistats estan molt ben fetes, però ha insistit que cal "compartir, parlar i debatre l'enfocament de la ciutat". Cañizar també ha demanat al govern que retiressin el Pla per poder obrir aquest debat.

En la mateixa línia s'ha expressat Toni Garcia, portaveu de Veïns per Rubí, que ha dit que el document és una simple "proposta política" i que inclou coses que el govern ja ha tirat endavant "unilateralment" sense tenir el Pla d'Equipaments, com la compra de l'antiga oficina de La Caixa per instal·lar-hi el FabLab o la nau de la Superson - que, ha recordat, va costar més d'un milió d'euros i se'n preveuen sis per a la rehabilitació, una despesa "absolutament desproporcionada" -, a més de propostes que ja es van anunciar l'any 2015 i continuen sense estar enllestides, com la rehabilitació dels Antics Cinemes o la nova zona esportiva del 25 de setembre. Garcia també ha recalcat que la inversió prevista a les urbanitzacions és "insuficient", entre altres mancances com zones d'oci juvenil o metres quadrats de biblioteca.

Roberto Martín, de Ciutadans, ha fet una breu intervenció en què ha lamentat la manca de treball previ conjunt del Pla d'Equipaments, ja que creu que així s'haurien pogut evitar determinades inversions que, a parer seu, són una "bogeria", i també ha qüestionat la capacitat del govern actual de tirar endavant moltes de les propostes que es contemplen al Pla - "la majoria d'elles, a llarg termini", ha dit. "És més aviat un avançament del programa electoral", ha ironitzat per tancar la seva intervenció.

Finalment, Montse Soler, d'ERC, s'ha sumat a la petició de Betlem Cañizar que demanava la retirada del punt de l'ordre del dia, pels motius que han desgranat els seus predecessors però també perquè aquest document "torna a demostrar que no tenen projecte de ciutat"; de fet, la regidora ha llegit alguns fragments del Pla d'Equipaments 2011-2020 que es repeteixen pràcticament igual al Pla que s'ha portat avui a aprovació. Soler també ha criticat la manca de criteri del govern a l'hora de planificar les inversions, com per exemple amb la remodelació de l'Antiga Estació - al ple passat es va aprovar deixar el projecte sense pressupost per passar-lo a una altra partida -; els Antics Cinemes, que al 2015 es considerava "primordial" remodelar però que ara "ni tan sols hi ha esperança que hi facin res", i el Vapor Nou: segons la republicana, aquest era un equipament "estratègic en l'àmbit cultural" a l'anterior Pla d'Equipaments, i ara "ni tan sols apareix" en el document. "Què hi volen fer, al Vapor Nou?", ha preguntat per tancar la seva intervenció.

Cap dels dos portaveus dels partits que formen el govern (PSC En Comú Podem) han intervingut, ni tampoc la regidora responsable del Pla d'Equipaments.