Només el 2,5% dels pacients del nou CUAP es deriven a l'Hospital

El nou centre ha rebut 39.000 visites, unes 150 diàries, des que va entrar en funcionament a finals de l'any passat

Balanç positiu del primer any de funcionament del nou equipament sanitari
Balanç positiu del primer any de funcionament del nou equipament sanitari | MútuaTerrassa
23 de desembre del 2022
Quan fa tot just un any de l'entrada en funcionament del nou CUAP de Rubí, a l'espai del CAP Rubí - MútuaTerrassa, al carrer de Prat de la Riba, els responsables del nou equipament en fan un balanç molt positiu. "Estem molt contents de com està funcionant", ha dit Xavier Pañart, el director del Centre.

El CUAP ha passat d'atendre unes 100 visites diàries a unes 150, gairebé 39.000 en tot l'any 2022. I d'aquestes visites, només el 2,5% s'acaben derivant a l'Hospital, un fet que han posat de relleu perquè el nou recurs permet "gestionar la incertesa mèdica", és a dir, que es poden atendre més patologies, fer més tractaments i només enviar al centre hospitalari aquells que tenen una complexitat més alta que la que tenen capacitat d'atendre al CUAP.

Amb tot, el director dels Serveis Territorials de Salut del Vallès Oest, David Ferrandiz, ha assegurat que unes 1.500 persones s'han estalviat anar a l'Hospital perquè s'ha pogut atendre la seva patologia al mateix CUAP, cosa que evita el desplaçament i el col·lapse de les Urgències. Tot i això, Ferrandiz ha reconegut que "som conscients de les necessitats que té Rubí a nivell sanitari".

Pel que fa a l'equipament, el doctor Ángel Mercadal ha acompanyat els mitjans per ensenyar les noves instal·lacions, que compten amb sis box d'observació, quatre sales de consulta - una d'elles, de triatge -, una sala de cardiologia i un laboratori amb nova màquinària per fer diversos tipus d'anàlisis de sang o d'orina.
 

El doctor Ángel Mercadal ensenya la sala on s'atenen les parades cardiorespiratòries Foto: Marta Casas


El personal amb què compta el nou equipament és de 38 profesisonals: 16 metges, 11 infermers, 5 auxiliars d'infermeria, 5 administratius i 3 tècnics de raigs.

Urgències pediàtriques i traumatologia
Quan el nou CUAP es va posar en funcionament, van ser moltes les veus que van criticar que no existissin urgències pediàtriques les 24 hores i que s'hagués perdut l'especialitat de traumatologia.

Pañart ha aclarit que tot i que no hi ha pediatres d'urgències les 24 hores, compten amb metges de família, l'expertesa dels quals ja és en l'àmbit de les Urgències i poden diagnosticar infants. De totes les visites, un 10% són de pediatria, i només les més complexes es deriven a l'Hospital.

I pel que fa a la traumatologia, es continuen atenent aquelles dolències més comunes, com lumbàlgies, ciàtiques o compressions per lesions en l'àmbit de l'esport, i posar fèrules en cas de fissures o fractures que no requereixin una intervenció quirúrgica.
 

Un dels boxs d'observació que permeten estades breus dels pacients Foto: Marta Casas