S'inicien els treballs del Pla d'arbrat de Rubí

El contracte de serveis de plantacions al casc urbà incorporarà 177 exemplars, als quals s'han de sumar el centenar i escaig plantats el Dia de l'Arbre Autòcton i altres a diversos espais de la ciutat

Plantació d'arbres a Rubí
Plantació d'arbres a Rubí | Localpres
Marta Casas
23 de desembre del 2022
L'Ajuntament de Rubí està executant un Pla d'arbrat que contempla un conjunt de plantacions a diversos espais de la ciutat, i que serviran per guanyar fins a 370 arbres, segons les dades de l'Ajuntament. Alguns dels exemplars ja s'han col·locat, com ara el centenar i escaig que es van plantar el Dia de l'arbre autòcton. Pròximament es plantaran 37 arbres substituïnt plantades anteriors, 35 nous exemplars al carrer Art, 6 al parc dels Nius, 5 al carrer Sant Jordi i 5 més al JV Foix.

El contracte que s'ha posat en marxa aquest mes de desembre suposarà la plantació de 177 arbres de diverses espècies, en concret l'auró blanc, l'arbre ampolla, el carpí, la casuarina, l'avellaner mediterrani, la xicarandana, la mèlia, la prinera de fulla vermella i el til·ler.

La tria d'espècies incloses en aquest contracte es fa seguint els criteris previstos al Pla director del verd urbà, i per això s'han escollit espècies autòctones que no precisen una esporga esporàdica, que són menys susceptibles a les plagues, no interfereixen amb balconades, voreres estretes i enllumenat i amb unes arrels menys propenses a aixecar les voreres. A més, s'han escollit espècies que no siguin ja molt presents a la ciutat, amb l'objectiu d'augmentar la biodiversitat i de crear una massa arbòria sana.

Dels 177 arbres, 23 són de nova plantació, 54 es plantaran després de treure una soca anterior, i 100 comportaran una tala, treure la soca i plantar l'arbre, com es recull al contracte d'execució del Pla d'arbrat, adjudicat a l'UTE Plantació Rubí 2022 per un valor de 149.343,20 euros.

Els exemplars de nova plantació seran a la zona d'esbarjo per a gossos de la carretera de Terrassa (6), a l'avinguda de l'Estatut (1), al parc infantil del carrer Marconi (5), al carrer Prat de la Riba (1), i a la zona d'esbarjo per a gossos del carrer Mallorca (10).

Pel que fa als arbres que es plantaran després de treure la soca ja existent, seran al carrer Bartrina (1), Calderón de la Barca (1), l'avinguda Castellbisbal (8), el carrer Ciclisme (2), l'avinguda Comas i Solà (1), el carrer Josep Saltó i plaça de l'Esbart (3), el carrer Guadalajara (1), Jiménez Iriarte (3), Lola Anglada (3), als marges de la carretera de Sabadell (7), al carrer Marconi (2) i el parc infantil del mateix carrer (1), el passatge Marconi (1), el parterre i marges de l'avinguda de l'Estatut (1), la plaça Pompeu Fabra (8), la plaça Urània (1), la plaça de Jesús Maria (6), el carrer Torrent de l'Alba (3) i el grup Vint-i-cinc de setembre (1).

Finalment, els arbres que es talaran i replantaran seran als carrers Antoni Sedó (2), Bartrina (12), Bòbila (1), carrasco i Formiguera (1), l'avinguda de Castellbisbal (9), el carrer Ciclisme (1), el carrer de la Creu (1), el carrer Eduard Fontserè (5), Josep Saltó (1), Escacs (2), Francolí (5), Jiménez Iriarte (3), Les Basses i Sant Muç (4), Lola Anglada (7), els marges de la carretera de Sabadell (1), la mitjana i els parterres de l'avinguda Astronomia (1), el carrer Mallorca (1), Marconi (10), el passatge Marconi (2), l'avinguda de les Olimpíades (4), els parterres de l'Escardívol (2), parterres i marge de l'avinguda de l'Estatut (1), la plaça Pompeu Fabra (1), la plaça d'Antonio Machado (3), la plaça de Bonaventura Josa (1) i de Jesús Maria (1), el carrer dels Països Catalans (2), el passeig de la Riera (1), el carrer Safir (1), el carrer Torrent de l'Alba (4), el passeig de Les Torres (6) i el grup Vint-i-cinc de setembre (6).
 

Operaris talant els pollancres de la plaça Pompeu Fabra Foto: Twitter/@VolemRubiVerd


El Pla d'arbrat es va iniciar amb un seguit de tasques prèvies a la plantació, com la retirada d'arbrat mort, malmès i/o amb risc de caiguda - com és el cas dels pollancres de la plaça Pompeu Fabra, com va respondre l'Ajuntament en una piulada de denúncia d'aquesta tala -, la retirada de soques... La plantació, a més, s'ha endarrerit a causa de la climatologia, ja que fins fa unes setmanes la temperatura era anormalment alta per a l'època de l'any. Segons informa el Consistori, ara és el moment idoni: els arbres es planten quan estan en l'anomenada parada hivernal, en què no ha de fer sobre esforços per mantenir-se amb vida, i es preveu que les tasques de plantació acabin a finals de gener.

"Amb les actuacions d'aquest any continuem la transformació de l'arbrat urbà i periurbà, amb la diversificació d'espècies, més adaptades i resilients a l'entorn i al clima", ha explicat el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, que ha recordat que tot plegat es fa "seguint les pautes marcades pel Pla de Verd Urbà de Rubí.

El regidor de Manteniment Urbà, Juan López, ha defensat que "ja fa anys que treballem per millorar el verd urbà a la ciutat, plantejant la plantació de nova vegetació i implementant millores en el seu manteniment".