Em toca ser membre de mesa per les eleccions?

L'Ajuntament ha fet el sorteig aquest dilluns i properament farà arribar les notificacions

El sorteig es farà dilluns 1 d'abril
El sorteig es farà dilluns 1 d'abril | Arxiu NG.
Redacció
01 d'abril del 2019
Aquest dilluns l'Ajuntament ha designat els membres de les meses a les Eleccions Generals que tindran lloc el 28 d’abril. Les persones que desenvoluparan aquesta funció han estat escollides en el marc d'un ple extraordinari, mitjançant una aplicació informàtica de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

De cara a aquests comicis al Congrés i al Senat s'han determinat un total de 85 meses, integrades per 765 persones, repartides en 25 col·legis electorals. 

Però, tothom pots ser membre de mesa? S'ha de complir amb algun requisit en concret? D'acord amb les condicions establertes legalment, per ser membre de mesa s'ha de ser menor de 70 anys el dia de la votació, tot i que amb 65 anys poden demanar de ser substituïts, i ser major de 18 anys el dia del sorteig. A més, com a mínim, ha de saber llegir i escriure.

Pel que fa als càrrecs de les meses electorals, es trien 9 persones per mesa (1 president titular i 2 suplents; 1 primer vocal titular i 2 suplents; i 1 segon vocal titular i 2 suplents), de les quals el dia de les eleccions se n’hi hauran de quedar tres: un president i dos vocals. La persona que exerceixi la presidència ha de tenir el títol de batxillerat, FP2 o superior. Els vocals es trien entre la resta d’electors possibles.

Els nomenaments rebran un comunicat en els dies vinents. Juntament amb la notificació, els rubinencs escollits rebran un manual d'instruccions on s'explica amb detall el funcionament de la jornada electoral i les seves competències com a presidents o vocals. 

Si alguna persona nomenada té una causa justificada i documentada que li impedeixi d’acceptar el càrrec, disposarà d’un termini de 7 dies des de la notificació per al·legar davant la Junta Electoral de Zona.

Com és habitual, el consistori oferirà una sessió formativa per als membres de mesa uns dies abans dels comicis.