1 de 10
transport

Renfe comença a retornar la fiança dels abonaments gratuïts de Rodalies: com ho pots aconseguir?

No es retornaran els diners a totes aquelles persones que hagin fet un "ús irregular" del servei

Els abonaments gratuïts implementats pel govern espanyol es mantenen durant tot el 2023 | ACN
per Victor Rodrigo, Barcelona | 9 de gener de 2023 a les 08:42 |
Renfe ja ha començat a retornar les fiances dels abonaments gratuïts dels serveis de Rodalies i dels trens de Mitja Distància a tots aquells usuaris que els van adquirir durant el 2022. A partir d'aquest dilluns, 9 de gener, les persones que hagin fet servir els abonaments que va implementar el govern espanyol a partir de l'1 de setembre, rebran els diners -10 euros pels bitllets de Rodalies i 20 euros pels trens de Mitja Distància- a la seva targeta de crèdit de manera automàtica. Ara bé, aquelles persones que van pagar amb efectiu hauran d'adreçar-se als punts de venda de les estacions a partir del 15 de gener.


Entre l'1 de setembre i el 31 de desembre del 2022, Renfe va expedir 757.639 abonaments bonificats a Catalunya. D'aquests, la majoria van ser de Rodalies -81,8%, fins a 620.000- i el 15% restant de Mitja Distància (118.000 títols). Pel que fa al servei de trens que funcionen a través del servei Avant, es van vendre prop de 20.000 bitllets a meitat de preu.

Els requisits per aconseguir la fiança dels abonaments gratuïts

Per rebre els diners cal haver fet un mínim de 16 viatges entre l'1 de setembre i el 31 de desembre de l'any passat. Renfe no retornarà els diners als usuaris que hagin fet un "ús irregular". En aquest sentit, l'operadora va detallar que entén per "ús irregular" el fet de reservar una plaça de Mitja Distància però després no viatjar, i fer-ho en almenys tres ocasions.


Aquesta pràctica també comportava la retirada durant un mes de l'abonament gratuït. Els usuaris afectats en aquests casos ja han estat notificats. Renfe ha detallat que per facilitar el tràmit de retorn de les fiances també ha habilitat una línia telefònica específica -91 919 15 67-.

Fins quan hi haurà abonaments gratuïts de Rodalies i Renfe

Tot i que Renfe hagi començat a retornar les fiances corresponents als abonaments del 2022, els abonaments gratuïts implementats pel govern espanyol es mantenen durant tot el 2023 i encara es poden adquirir –i es podrà mentre estiguin vigents-.

Els nous títols es podran fer servir fins al 30 d'abril i, a partir d'aquesta data, caldrà tornar-los a renovar. Tal com l'any passat, per obtenir els bitllets cal dipositar una fiança de 10 euros per Rodalies i de 20 euros per Mitja Distància. També es manté el descompte del 50% pels serveis ferroviaris d'Avant.

Altres notícies que et poden interessar
 

Participació