1 de 10
història

El setmanari «Endavant, portaveu dels Pomells de la Joventut de Rubí», disponible en format digital

L'arxiu es pot consultar a la plataforma Trencadís gràcies a la Diputació de Barcelona, l'Arxiu Municipal de Rubí i la Biblioteca Mestre Martí Tauler

Portada del primer «Endavant» a Rubí | Ajuntament de Rubí
per RubiTV.cat, 10 de gener de 2023 a les 18:00 |
El setmanari rubinenc Endavant: portaveu dels Pomells de Joventut de Rubí ja es pot consultar a través de la plataforma Trencadís, gràcies a un treball conjunt de l'Arxiu Municipal de Rubí i la Biblioteca Mestre Martí Tauler, amb el suport de la Diputació de Barcelona. 

Amb la voluntat de difondre i documentar aquest fons documental, la plataforma proporciona accés lliure i gratuït als documents digitalitzats de la Xarxa de Biblioteques Municipals, un material d'interès públic de diverses ciutats de la demarcació de Barcelona: fotografies antigues, cartells, revistes, llibres i programes de Festa Major.


La digitalització d'aquests exemplars en garanteix la preservació, especialment d'aquells documents antics amb un estat físic delicat.

Endavant: portaveu dels Pomells de Joventut de Rubí va ser un setmanari portaveu dels Pomells de Joventut de Rubí, una associació constituïda el 8 de maig de 1921 sota l'impuls de mossèn Guardiet i que tenia un abast català, de caràcter catòlic i catalanista. La redacció i l'administració del setmanari era al Casal Popular de Rubí, i es va publicar fins que va ser confiscada el juliol de 1936 amb l'aveniment de la Guerra Civil. L'interès de la publicació, doncs, abasta un període de temps convuls, entre la dictadura de Primo de Rivera i l'època precedent a l'Alzamiento Nacional.


A banda d’Endavant: portaveu dels Pomells de Joventut de Rubí, en aquesta plataforma digital també s’hi poden consultar, des de fa anys, altres publicacions periòdiques rubinenques ja desaparegudes, com ara Rubricata i El Bullidor, o la publicació Dones i indústria tèxtil.

 

Participació