Aquest és el protocol de dol contra les violències masclistes de Rubí

L'Ajuntament l'ha hagut de posar en marxa els primers dies de la seva vigència

Un minut de silenci davant l'Ajuntament de Rubí l'any 2022
Un minut de silenci davant l'Ajuntament de Rubí l'any 2022 | Marta Casas
11 de gener del 2023
Actualitzat el 24 de juliol a les 17:15h
El ple municipal del mes d'octubre de 2022 va aprovar el Protocol de dol contra les violències masclistes de Rubí, que ha entrat en vigor aquest mes de gener i que ja s'ha hagut de posar en marxa, per condemnar els quatre assassinats que es van produir els primers dies de l'any.

El document estableix les accions que es duran a terme per part de l'ens local, que variaran en funció de l'àmbit territorial on s'hagi produït el cas.

A més, també defineix com es produiran les comunicacions de tots els casos de feminicidis o de violència vicària: tractar la violència masclista com una violació dels drets humans i un atemptat contra la llibertat i dignitat de les persones, respectar la dignitat de les persones agredides i del seu entorn familiar o veïnal, evitar qualsevol relació causa-efecte entre els fets i la procedència de les persones implicades, la seva situació sociocultural i/o les circumstàncies personals, i contextualitzar la informació: oferir dades i elements que permetin entendre el problema i ajudin a reflexionar.

Quines accions durà a terme l'Ajuntament de Rubí quan es produeixi un feminicidi en els àmbits local, comarcal, autonòmic i estatal? El Consistori defineix quatre tipologies d'accions: declaracions oficials i accions en el ple municipal, símbols a l'Ajuntament, accions amb la comunitat i accions amb els mitjans de comunicació i a les xarxes socials.

Àmbit local
En cas que es produeixi un feminicidi a Rubí, l'Ajuntament declararà tres dies de dol durant els quals se suspendran tots els actes oficials i la programació municipal, i cada dia es farà un minut de silenci davant de l'Ajuntament. El primer dia, es farà una lectura del manifest de condemna i rebuig, que comptarà amb traducció a la llengua de signes. També es convocarà una Junta de Portaveus Extraordinària per fer la lectura de la declaració institucional de rebuig i els noms de totes les dones assassinades, a més d'un minut de silenci. Si no fos possible, aquestes accions es faran en el ple municipal més proper a la data dels feminicidis.

Pel que fa als símbols, es penjarà una pancarta al balcó de l'Ajuntament durant els tres dies de dol, les banderes onejaran a mig pal i s'il·luminarà de color lila la façana.
 

Banderes a mig pal a l'Ajuntament de Rubí en senyal de dol Foto: Aj. Rubí


Les accions de rebuig també es faran als barris, en coordinació amb les entitats actives; i també als instituts, al mercat municipal, on es farà un minut de solenci, i es proposarà que es convoqui a les empreses i comerços. També es repartiran cartells de condemna perquè els comerços els puguin penjar.

La declaració institucional de rebuig es difondrà pels canals oficials de l'Ajuntament (Twitter, Facebook, Instagram i Telegram) i a la pàgina web. A les xarxes socials, es faran servir els hashtags #Niunamenys i #Rubídedolperviolènciamasclista a totes les publicacions amb relació al feminicidi, acompanyats d'una imatge de condemna i rebuig. Pel que fa als mitjans, s'enviarà una nota de premsa per explicar i condemnar els fets, i per fer difusió de les convocatòries de rebuig. Finalment, es farà difusió de les eines i recursos per abordar la violència masclista: els serveis on es pot acudir, el SIAD, la policia...

Àmbit comarcal
Si el feminicidi es produeix en algun municipi del Vallès Occidental, l'Ajuntament convocarà un minut de silenci davant l'edifici consistorial, i en el ple municipal més proper a la data es farà la lectura de la declaració institucional de rebuig, un minut de silenci i la lectura dels noms de les dones assassinades. També es penjarà una pancarta al balcó de l'Ajuntament i un crespó negre, les banderes onejaran a mig pal i s'il·luminarà de color lila la façana, tot plegat durant els tres dies següents al feminicidi. Es faran accions de rebuig als barris i instituts, i es proposarà que els comerços pengin els cartells de condemna. Amb relació a la comunicació, es faran les mateixes accions que quan hi hagi un feminicidi en l'àmbit local: difusió de la declaració institucional, de les convocatòries de rebuig i de les eines per abordar la violència masclista.

Àmbit autonòmic i estatal
En cas que hi hagi un assassinat masclista a Catalunya o la resta de l'Estat espanyol, les accions seran pràcticament les mateixes que si es produeix a l'àmbit comarcal: minut de silenci, lectura dels noms de les dones assassinades i la declaració institucional al ple; una pancarta a l'Ajuntament, banderes a mig pal i il·luminació de la façana durant tres dies; accions de rebuig als barris i instituts; i difusió a través de les xarxes socials i els mitjans locals.

Casos de violència vicària
La violència vicària és una manifestació de la violència masclista que s'exerceix vers la dona, amb l'objectiu d'atacar-la i fer-li mal com a mare a través dels fills. Aquesta mena de violència pot tenir diverses formes: endur-se les criatures, no pagar la pensió o les despeses dels infants, bloquejant les decisions que vulgui prendre la mare, interposant procediments jurídics per modificar la custòdia, utilitzant les criatures per anar contra la mare o assassinant els fills o filles.

Així, Rubí ha previst un protocol de dol per aquests tipus de casos: un minut de silenci davant de l'Ajuntament, llegir la declaració institucional de rebuig i els noms dels nens i nenes assassinades al ple municipal, i en cas que es produeixi a Rubí, es decretaran tres dies de dol oficial i es convocarà una Junta de Portaveus Extraordinària per llegir la declaració institucional i els noms dels nens i nenes assassinades durant l'any.

Pel que fa als símbols, seran els mateixos que en els assassinats masclistes: una pancarta i un crespó negre, les banderes onejaran a mig pal i s'il·luminarà de color lila la façana de l'Ajuntament. També es faran accions de rebuig als barris, i en cas que es produeixi algun cas a Rubí, als centres de secundària.

Finalment, pel que fa als mitjans de comunicació, es farà difusió de la declaració institucional de rebuig a través de les xarxes i els mitjans locals, que també rebran una nota de premsa si el cas s'ha produït a la ciutat de Rubí, i de les eines per abordar la violència masclista.