1 de 10
meteorologia

Es manté l'alerta per fort vent a Rubí: s'esperen ratxes superiors als 70 km/h

Protecció Civil manté actius el Pla Ventcat i Procicat en alerta mentre que els Agents Rurals recuperen el Pla Alfa

per Nació, Barcelona | 17 de gener de 2023 a les 13:17 |
El temporal de neu, pluja, vent i mal estat de la mar que ha arribat a Catalunya deixa les primeres conseqüències. Per una banda, les fortes ratxes de vent posen en alerta els Agents Rurals i els Bombers, mentre que el fort onatge inunda platges del litoral català, especialment al Maresme. La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) encara tenyeix dels avisos groc i taronja -perill moderat i alt- bona part del país fins al dijous.

De fet, l'avís pel vent ha fet recuperar el Pla Alfa dels Agents Rurals per risc d'incendi. En nivell 2 de 3 se situen les comarques del litoral des del Montsià fins al Maresme a banda de la totalitat de les Terres de l'Ebre i la Catalunya Central. En nivell 1 també se situen el Segrià, les Garrigues, la Conca de Barberà i Osona.

 

Protecció Civil manté l'alerta del Pla Ventcat

A més de mantenir la fase d'alerta del Pla Ventcat, Protecció Civil ha fet una crida a "extremar la prudència" perquè el vent s'intensificarà arreu del país, especialment a les comarques centrals i del litoral i prelitoral barceloní i tarragoní. "S'esperen ratxes superiors als 70 quilòmetres per hora, sobretot al migdia, en comarques i poblacions on no és habitual aquesta situació", ja han avisat.
 
Per això, cal retirar els objectes "susceptibles de caure a la via pública" des de balcons, terrasses, terrats i altres elements elevats, així com assegurar aquells que no es poden retirar. En el moment en què el vent sigui intens, han recomanat evitar situar-se en punts que puguin provocar riscos, com ara zones amb arbres o murs que no siguin estables, així com extremar les precaucions a les activitats a l'exterior.
 

La neu s'instal·la al Pirineu i Prepirineu

S'ha fet esperar, però la neu s'ha instal·lat al Pirineu català. Ha estat al sector occidental, especialment al Pallars Sobirà, a l'Aran i a l'Alta Ribagorça, on s'han vist afectades durant el matí d'aquest dimecres una dotzena de carreteres. L'avís per neu en aquestes tres comarques, acompanyat de l'alerta per temperatures extremes, es mantindrà fins dijous.
 

L'onatge amenaça el litoral català

També es manté activada l'alerta del pla Procicat per fort onatge que està afectant aquest dimarts tot el litoral català, excepte a l'Alt Empordà. Les onades poden superar els quatre metres d'alçada, per la qual cosa es recomana no acostar-se a les zones on trenquin i respectar els tancaments que facin les autoritats municipis a les zones costaneres. La zona més afectada per ara ha estat el Maresme, en què algunes platges han quedat inundades.

Altres notícies que et poden interessar

 

 

Participació