L'AUP presenta una moció per incrementar els recursos a la infància i l'adolescència en risc d'exclusió

La formació demana obrir els quatres Centres d'Intervenció Socioeducativa que li corresponen a la ciutat

L'AUP demana crear un fons d'infància
L'AUP demana crear un fons d'infància | Cedida
Redacció
19 de gener del 2023
Actualitzat el 20 de gener a les 12:52h
L'Alternativa d'Unitat Popular presentarà al ple d'aquest mes de gener, el pròxim dijous, una moció per incrementar les eines que garanteixen els drets socials dels infants i els adolescents, arran de la publicació, al desembre de 2022, de l'informe de l'Observatori Comarcal que determinava que un 23% dels infants i adolescents de Rubí es troben en una situació de risc d'exclusió social.

La formació destaca, d'aquest informe, que Rubí és el municipi que presenta una diferència més elevada entre l'alumnat que rep ajudes de menjador escolar a centres públics i privats, un 27%, i que fins a un 10% dels menors de 18 anys, gairebé 1.700, viuen en una situació de pobresa extrema.

Amb tot, l'AUP explica que les situacions de risc social no tenen a veure només amb la precarietat econòmica, sinó que les administracions han de garantir les mateixes oportunitats a tots els infants i adolescents, i que la desigualtat s'ha incrementat per altres factors més enllà dels econòmics, com ara l'increment de la violència masclista vers els nens i nenes, els suïcidis o l'empitjorament de la salut mental.

Per tot plegat, la formació creu que cal incrementar de manera urgent els recursos destinats a la infància, ja que, com recorden, els nens i nenes tenen dret a créixer en unes condicions de vida dignes per poder-se desenvolupar amb èxit en l'àmbit escolar, tenir un futur laboral sense precarietat, i gaudir d'una bona salut mental. "Créixer en la pobresa durant la infància predisposa a viure en pobresa com a persona adulta", diu l'AUP, un fet que contribueix, a més, a "erosionar la cohesió del conjunt de la societat".

En aquest sentit, l'Alternativa remarca que "a diferència d'altres països de la UE, a Catalunya i a Espanya el cost de la criança recau gairebé en exclusiva a en les famílies i, especialment, en les dones". I cada vegada "criar és més car": Save The Children xifrava, l'any 2022, en 819 euros el cost mensual de tenir un fill a Catalunya. També el programa de Ciutats Amigues de la Infància, de la qual Rubí en forma part, apunta que la manca d'inversió en els nens i nenes afecta el creixement i el benestar de tota la societat: "Són només costos econòmics però hi ha molts costos que no es poden valorar econòmicament", diu l'esmentat informe.

El Pla Local d'Infància i Adolescència de Rubí ja recollia algunes mancances

El diagnòsitic del Pla Local d'Infància i Adolescència - "caducat des del 2021", remarca l'AUP - ja recollia un augment de casos de risc i situació de vulnerabilitat relacionats amb la crisi econòmica: famílies amb infants petits, monomarentals, migrades... i això es tradueix en un augment de les demandes a Serveis Socials per problemes de sobreendeutament, alta crispació o ansietat per la inestabilitat econòmica. Alhora, es reflecteix en un nombre elevat d'obertura d'expedients per part de l'EAIA: Rubí és la població on més se n'han obert de la comarca, fet que pot apuntar a una manca de serveis i recursos per a l'atenció temprana d'aquests casos.

En aquest sentit, l'AUP recorda que fa temps que reclama l'obertura de serveis d'intervenció socioeducativa, abans anomenats Centres Oberts, que pertoquen - un cada 20.000 habitants - i altres recursos per a la infància i la joventut, per garantir l'accés a extraescolars, sortides, colònies o recursos de suport educatiu... En definitiva, l'AUP defensa que s'han de fer dront a les pobreses en la infància amb estratègies que transformin les condicions de vida, i seguint la guia Bases d'una política local de garantia d'ingressos i de la subsistència material, de la Diputació de Barcelona, els Ajuntaments poden establir ajuts en l'àmbit de la infància per pal·liar la pobresa infantil i afavorir processos de criança.

Amb tot, la formació proposa quatre acords per ser adoptats al ple: prioritzar la redacció d'un nou Pla Local d'Infància i Adolescència 2023-2025 amb la participació d'entitats, el Consell de la Infància i l'Adolescència i ciutadania, que reculli els desplegament de quatre Serveis d'Intervenció Socioeducativa, iniciar una prova pilot de fons d'ajudes econòmiques per a la infància i l'adolescència, una renda municipal de suficiència per a infants fins als 17 anys que serviria per cobrir despeses de lleure, material, escolar, formació, alimentació, roba o calçat; utilitzar els romanents del pressupost per incrementar els ajuts al lleure i el suport educatiu per arribar a més famílies i obrir una Oficina Municipal de Prestacions Socials per facilitar la tramitació del fons d'infància i orientar sobre altres ajuts d'administracions superiors.