Junts proposa plans de millora integral per barris de Rubí

Ivan Vila presentarà la seva candidatura a les eleccions municipals de 2023 el pròxim dissabte, 18 de febrer, amb Josep Rull, Lourdes Ciuró i Míriam Nogueras

La plaça de la Constitució de Rubí
La plaça de la Constitució de Rubí | Junts Rubí
Redacció
02 de febrer del 2023
Junts Rubí ha fet pública una proposta de millora integral de la qualitat de l'espai públic, que han exemplificat en el barri de Les Torres però que seria extrapolable a altres espais de la ciutat, per tal que tots els veïns de Rubí tinguin "barris segurs, nets i tranquils", com ha dit el candidat de la formació, Ivan Vila. "Des de l'Ajuntament s'han de posar les eines per poder facilitar aquestes circumstàncies", ha afegit l'alcaldable.

Així, segons Junts, el barri de Les Torres ofereix alguns exemples d'allò que fa que una ciutat ofereixi un aspecte "descuidat i degradat", i els principals problemes se situen en les ocupacions conflictives, les pintades de grafitis a les parets i el soroll nocturn. Unes problemàtiques que s'han de solucionar amb mesures més enllà de la instal·lació de càmeres de videovigilància, previstes per als pròxims mesos.

Pel que fa a les ocupacions conflictives, Ivan Vila ha recordat la iniciativa que Junts volia posar en marxa a través de l'exconsellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i que va quedar paralitzada amb la sortida de la formació del Govern: una llei que permetés a comunitats de propietaris i Ajuntaments actuar d'ofici en cas d'ocupacions conflictives si el propietari del pis o el local se'n desentenia. "Lamentem que ERC hagi descartat aquesta llei, ja que parlem de la tranquil·litat de molts veïns i veïnes", diu Vila. A més, l'alcaldable afegeix que "no es rehabiliten habitatges, no es posen a lloguer els pisos, i això afecta al dret a l'habitatge".

En aquest sentit, la proposta de Junts és que s'apliquin mecanismes que ja s'estan duent a terme en poblacions com Mataró: actuar contra les ocupacions a través de la Policia Local i serveis municipals - Urbanisme, Salut Pública, Serveis Socials... - perquè facin inspeccions multidisciplinars que puguin justificar la necessitat de desallotjament d'un espai davant del Jutjat. "Insistim: no parlem de famílies en situació de vulnerabilitat, parlem de delinqüents que fan la vida impossible als veïns del barri i, per això, encara que siguin pocs es noten molt".
 

Un incendi en un dels locals ocupats, al gener de 2022 Foto: Cedida


Un altre aspecte on Junts creu que s'ha d'incidir és en la neteja de les pintades a les parets. Com explica la formació, l'ordenança municipal de residus i neteja viària estableix que són els propietaris qui s'han d'encarregar de la neteja de les façanes, però Junts creu que és l'Ajuntament qui ho hauria de facilitar - mitjançant serveis específics que s'activen a sol·licitud de les comunitats, o línies de subvencions per aquest fi - perquè "les façanes són elements visibles i afecten la qualitat visual de l'espai públic de tothom, no tan sols dels propietaris dels edificis", afirmen.

Finalment, i pel que fa als sorolls nocturns, Junts proposa que s'instal·lin sonòmetres que puguin detectar els punts on se sobrepassa la capacitat acústica que dibuixi el mapa de sorolls, ara que s'està definint la nova Ordenança de sorolls i vibracions. "La convivència entre determinats negocis, especialment d'oci nocturn, i el descans veïnal s'ha de garantir en tot moment". Aquests sonòmetres també permetrien mesurar els punts on es produeix més contaminació acústica per altres causes, com el trànsit de vehicles.

En una altra línia, Vila demana que es reforcin els programes de convivència i comunitat en els que intervenen diversos serveis municipals, i que les places de la Constitució, la Nova i Antiga Estació, dels Nens i Neus Català i Pallejà, la Rambleta Joan Miró... siguin escenari d'activitats culturals, lúdiques, comercials i d'oci periòdiques: concerts, gimcanes infantils, jornades de comerç al carrer, activitats com la Festa Major o el mercat de segona mà... "són algunes de les idees, complementàries al treball de mediació i convivència veïnal sense conflictes, que proposem per tal de dinamitzar el barri i comptant amb totes les entitats presents", detalla Vila.

A més, Junts recorda que és necessari que l'Ajuntament tingui un "pla real" de neteja i manteniment de voreres, plataformes i places, asfalt i mobiliari urbà que ajudin a concebre l'espai públic com un espai de qualitat, mesures que ajudin a revitalitzar els eixos comercials i obrir equipaments en desús per a usos culturals, cívics o comunitaris, com seria l'exemple dels Antics Cinemes.

Josep Rull, Lourdes Ciuró i Míriam Nogueras a l'acte de presentació d'Ivan Vila com a candidat
Ivan Vila farà la seva presentació oficial de la seva candidatura com a alcaldable de Junts el pròxim dissabte, 18 de febrer (11.45h) als jardins de l'Ateneu Municipal. En aquesta cita estarà acompanyat pels exconsellers Josep Rull i Lourdes Ciuró, i per la diputada al Congrés dels Diputats Míriam Nogueras.