1 de 10
seguretat

Drons per fer tasques preventives i evitar robatoris en habitatges

Els Mossos d'Esquadra i policies locals dels dos Vallesos inicien un dispositiu pioner al territori

per Jaume Ventura Busquets, Caldes de Montbui | 13 de febrer de 2023 a les 10:03 |
Per primera vegada al Vallès Oriental, i en una iniciativa pionera al territori, la policia ha començat a utilitzar drons per fer tasques preventives i ajudar a evitar robatoris amb força en habitatges. La unitat de drons dels Mossos participa en el dispositiu anomenat Vicus, que està coordinat des de la comissaria de districte de Caldes de Montbui i que comprèn poblacions de Caldes de Montbui, Bigues i Riells del Fai, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Sant Feliu de Codines, Santa Eulàlia de Ronçana, l’Ametlla del Vallès i, al Vallès Occidental, Palau-solità i Plegamans. L'objectiu és lluitar contra aquest tipus de robatoris, especialment en urbanitzacions però també en zones urbanes.


 
El cap de la comissaria dels Mossos a Caldes de Montbui, Jordi Codina, explica a NacióGranollers que l'ús dels drons ajuda de forma preventiva, però també reactiva: "Ens permet controlar el moviment de vehicles o persones sospitosos, però com que porten una càmera tèrmica, pot vigilar si algú que ha robat s'ha amagat al bosc. Ens aporta imatges que des de terra són més difícils de detectar", explica.


A més d'aquests ginys, el pla inclou controls preventius en accessos a barris i urbanitzacions, i també a rotondes de vies de comunicació i a la C-59. També es realitza patrullatge amb vehicles logotipats i sense distintius.

D'altra banda, amb aquest nou dispositiu, les policies han establert una millora a nivell de comunicacions, amb un sistema compartit entre les policies locals i els Mossos d’Esquadra. El centre de coordinació està a Caldes, amb un comandament que també rep en directe les imatges aèries.

També s'ha millorat la comunicació amb les principals empreses d'alarma. A més del contacte habitual que es produeix un cop salta una alarma, ara també es parla directament amb el responsable del dispositiu policial. Tot plegat ajuda a reduir el temps de reacció de les patrulles i, per tant, de poder enxampar els lladres.

"Tot plegat ens dona més capacitat operativa a l'hora d'intentar evitar aquests robatoris", explica Codina.

Quan es pon el Sol


L’operatiu vol enxampar un tipus de lladres que segueix sempre el mateix modus operandi: actuen quan es pon el Sol en cases on no hi hagi ningú. Forcen alguna porta o finestra i entren, buscant, sobretot, diners o joies. Es tracta, segons la policia, d’autèntics professionals que van en grup de quatre membre com a màxim.

El dispositiu s'ha establert com a resposta a l'increment de robatoris en habitatges que afecta aquesta zona entre els dos Vallesos des de finals d'any, on hi ha un gran número d'urbanitzacions. 
 
Està previst que el Vicus estigui operatiu fins a finals del mes de març, quan els dies ja són més llargs, una realitat que ajuda a reduir aquest tipus de robatoris.


 

 

 

 


 

 

 
Lectors de matrícules
En l’intercanvi d’informació, també hi ha les càmeres amb lectors de matrícules que hi ha a diversos municipis d’aquest àmbit que generen un avís quan detecten l’entrada de vehicles d’interès policial a partir de la informació que van actualitzant les unitats d’investigació dels Mossos i les mateixes policies locals.
El dispositiu inclou una línia reactiva en cas que hi hagi un robatori amb força. Amb la informació aportada pel dron o per testimonis, s’estableixen controls en vies de pas que poden fer servir els assaltants per fugir o recerques per zones boscoses en cas de fugir a peu. Codina valora que aquest model “es pot replicar en altres territoris” amb problemàtiques semblants.

 

 

Participació