Ciutadans demana mesures per fer front a les ocupacions conflictives

La formació també creu que s'ha d'actuar per "garantir el dret a la propietat privada"

Cs demana crear una unitat de la Policia Local dedicada a prevenir i controlar les ocupacions d'immobles
Cs demana crear una unitat de la Policia Local dedicada a prevenir i controlar les ocupacions d'immobles | Marta Casas
Redacció
15 de febrer del 2023
Actualitzat a les 14:00h
Ciutadans presentarà al ple del mes de febrer una moció amb propostes per fer front a les ocupacions, tant les que representen conflictes com les ocupacions d'immobles en general. Al parer de la formació taronja, són un exemple de com "no només el propietari, sinó els veïns, es converteixen, en ocasions, en víctimes dels ocupes en patir danys als seus edificis i, en alguns casos, danys personals molt greus".

Per això, en primer lloc, Cs defensa que s'apliquin totes les eines legals disponibles, però també que es facin reformes normatives que permetin més eficàcia i rapidesa per desallotjar els ocupes i que els propietaris recuperin les seves "legítimes propietats".

El Parlament va aprovar el passat 8 de febrer una nova llei antiocupacions, impulsada per Junts i amb els vots favorables d'ERC, el PSC i Cs, que faculta als ajuntaments a promoure desallotjaments d'ocupacions conflictives quan els propietaris no iniciïn els tràmits per procedir-hi.

Però Ciutadans encara va més enllà, i és que considera que la normativa actual per lluitar contra les ocupacions il·legals d'immobles "és un fracàs". La "mínima" reforma legal de la Llei d'Enjudiciament Civil no és suficient per als taronges, ja que no es va incloure la figura del judici verbal de desallotjament per ocupació il·legal d'habitatge amb mesures cautelars. La formació recorda, a més, que aquesta normativa ha estat reclamada per diversos municipis catalans, entre els quals Rubí, que formen part de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità.
 
Segons Cs, és necessari promoure reformes legals per "defensar la propietat privada, garantir la convivència i la seguretat, i lluitar contra l'ocupació d'immobles". Per això serà necessari més control i seguiment policial a través d'una unitat que es dediquin al "greu problema" que generen les ocupacions en algunes comunitats de Rubí.

Així, la formació taronja demana que tan bon punt entri en vigor la llei aprovada al Parlament la setmana passada - Llei d'adopció de mesures urgents enfront la inactivitat de la propietat en cas d'ocupació il·legal d'habitatges amb alteració de la convivència veïnal -, l'Ajuntament apliqui les accions per desallotjar immobles ocupats que generin alteració de la convivència, de l'ordre públic o posi en perill la integritat de l'immoble; que l'Ajuntament habiliti un "espai d'atenció i mediació antiokupació" i que creï una unitat de la Policia Local destinada a la prevenció, el control i el seguiment de la situació dels immobles ocupats i que l'Ajuntament continuï aplicant les accions per recuperar d'ofici els immobles ocupats de la seva propietat.