Les escoles bressol Lluna i Sol Solet de Rubí, a la vaga indefinida

L'Ajuntament afirma que ha ofert una revisió dels preus, amb els costos laborals inclosos, però que les treballadores "s'han negat a negociar"

Una protesta de les treballadores de les escoles bressol Lluna i Sol Solet de Rubí
Una protesta de les treballadores de les escoles bressol Lluna i Sol Solet de Rubí | Cedida/A.B.
22 de febrer del 2023
Actualitzat el 27 de febrer a les 16:07h
La plantilla de les escoles bressol municipals Lluna i Sol Solet inicia demà una vaga indefinida per reivindicar tot un seguit de millores en les seves condicions laborals, que ja van expressar al mes de juliol de l'any 2021, i davant la manca de respostes per part de l'administració.

Concretament, com ha pogut saber RubiTV.cat, denuncien que fa 17 anys que tenen el sou congelat, i que després de mesos de negociacions veuen "promeses incomplertes" per part del govern. Les treballadores demanen l'equiparació salarial entre les dues escoles bressol i la Bruna - la diferència és d'entre un 30% i un 40% -, la incorporació de la parella educativa, és a dir, que hi hagi dues educadores a tots els grups durant totes les hores, un manteniment adequat i regular dels edificis de les escoles bressol i, específicament, el trasllat o millores estructurals a la Sol Solet per evitar les inundacions cada vegada que plou i millorar-ne l'accessibilitat, i un augment de les places públiques d'escola bressol per garantir les necessitats reals d'escolarització de la ciutat.
 
La vaga de les educadores de les escoles bressol coincideix en el temps amb la que han iniciat els treballadors dels Serveis Socials Bàsics de Rubí.

L'Ajuntament de Rubí, per la seva banda, ha enviat un comunicat als mitjans per manifestar el seu posicionament davant la vaga de les treballadores. Segons les dades que proporciona el Consistori, un 70% de la plantilla va treballar amb normalitat durant la primera jornada de vaga, coberta amb serveis mínims i garantint l'atenció als nens i nenes en tot moment i amb normalitat. 

Respecte a les reclamacions de les treballadores, l'Ajuntament ha volgut aclarir que la relació laboral d'aquestes "no és amb l'Ajuntament de Rubí, sinó amb l'empresa Cavall de Cartró", que manté una relació "merament administrativa" amb la institució local. Actualment, el Consistori manté una ordre de continuïtat del servei perquè la licitació del servei va quedar deserta.

Tot i així, el Consistori afirma que "ha mantingut en tot moment la voluntat negociadora" i ha treballat amb les dues parts per tal d'assolir acords. En aquest sentit, asseguren que la reivindicació d'augment del sou en un 35% és "inassumible" pel seu cost econòmic, com també la demanda de la parella educativa, una qüestió que es resoldrà amb la modificació del reglament del servei i la nova licitació.

L'Ajuntament sí que ha acceptat iniciar un procediment de revisió de preus, inclosos els costos laborals, per poder fer front a la conjuntura d'inflació actual. Tot i això, lamenta que "les treballadores s'han negat a negociar" davant d'aquestes propostes municipals.