Què ha passat amb la publicitat dels OPIS de Rubí?

L'Ajuntament decideix no renovar ni prorrogar el contracte amb l'empresa concessionària després de 12 anys i sense tenir nou adjudicatari | Partits de l'oposició estudien si es pot emprendre alguna acció legal contra el que consideren una "vulneració del dret a la participació política"

Un OPI buit des d'ahir a la tarda
Un OPI buit des d'ahir a la tarda | Marta Casas
01 de març del 2023
Actualitzat el 02 de març a les 15:08h
En els darrers dies, alguns dels OPIs (Objectes Publicitaris Il·luminats) de Rubí s'han quedat en blanc, o han canviat l'anunci publicitari que suportaven per posar-ne algun de nou, de temàtica completament diferent. I és que l'Ajuntament de Rubí ha decidit no renovar el contracte de concessió de domini públic destinat al subministrament, instal·lació i manteniment de les marquesines de les parades d'autobús i panells informatius (OPIS), després de 12 anys.

El Consistori va adjudicar aquest contracte a l'empresa Alpha Publicitat Exterior el 25 de febrer de 2011, per deu anys més dos prorrogables. Ara, a 25 de febrer de 2023, el contracte s'ha acabat i l'Ajuntament ha decidit no fer una altra pròrroga, per màxim de nou mesos - com permet la Llei de Contractes del Sector Públic quan hi ha una concessió que s'acaba i no hi ha un nou adjudicatari -, malgrat que l'empresa ho havia sol·licitat, segons ha explicat una persona del Departament comercial de l'empresa a RubiTV.cat.

Segons aquesta treballadora, "en 12 anys no hem tingut cap queixa", i quan s'acostava la data de finalització del contracte sense que hi hagués una nova licitació, van sol·licitar aquesta pròrroga però l'Ajuntament no va voler aplicar-la. És una situació que l'empresa diu que és "insòlita", ja que tots els ens s'agafen a aquest article de la Llei de Contractes per no deixar un servei desert durant uns mesos fins que es fa un nou plec de condicions, es licita i s'adjudica. La companyia assegura que "ens sap molt de greu, especialment pels comerços, que fan un esforç econòmic important per tenir visibilitat". 

L'Ajuntament, ara com ara, ha explicat a aquest mitjà que no hi ha cap motiu concret per no haver renovat el contracte, sinó que "senzillament s’ha acabat la licitació i ara s’obre un nou procés en el qual l’empresa, si vol, podrà tornar-s’hi a presentar". De fet, el mateix Consistori ha contractat algunes campanyes publicitàries amb l'empresa en els últims mesos, com ara les últimes edicions del Rrandom i la Festa Major, les Fires del Vi, les campanyes de Nadal i Reis; i més recentment, la Jornada de Formació Professional. El primer OPI que ha estat ocupat des de la data de finalització del contracte ha estat el d'una campanya, impulsada per l'Ajuntament, pel foment del reciclatge a la ciutat.
 

La campanya de reciclatge de l'Ajuntament de Rubí Foto: Twitter/@JanPunti


Els elements de publicitat exterior han lluït anuncis d'entitats de Rubí, com el CN Rubí o el DUET Sports, i també de partits polítics - en les últimes setmanes, per exemple, de Veïns per Rubí, Junts o ERC. És precisament aquest últim partit qui ha volgut elevar a pública la situació: el president de la secció local, Joan Puntí, alertava a través d'una piulada al seu Twitter que darrere de la decisió del Consistori hi ha la voluntat d'evitar "la imatge de l'esquerra" (en referència a la imatge que, en la seva piulada, apareix a l'esquerra): 
 
ERC, a més, assegura en un comunicat que es dona el fet, "no gens casual", que diversos partits polítics havien contractat, de cara a les properes eleccions municipals, diversos espais publicitaris que ara tindrà a la seva disposició "en exclusivitat el govern de la ciutat", una situació que consideren un cas "greu de vulneració del dret a la participació política".

Junts, un dels altres partits que també havia contractat OPIS publicitaris, coincideix en afirmar que tot plegat és una "maniobra política" per intentar "silenciar l'oposició", però que a més a més també s'està causant un perjudici a comerços i empreses de la ciutat que haguessin pogut contractar aquests elements i que ara veuran com es queden sense aquesta possibilitat durant mesos.

En una mateixa línia s'ha pronunciat Veïns per Rubí, que titlla de "dictatorial" l'actitud del govern, que "utilitza la institució amb fins partidistes", un fet "molt greu i menyspreable". De fet, fins i tot creu que això pot suposar una "vulneració del dret a la participació política" perquè s'impedeix que altres partits polítics puguin fer la seva comunicació i perjudicar, així, la seva campanya electoral. La formació d'independents també ha remarcat el greuge que suposa per a tots els comerciants aquest "buit" que s'ha creat mentre l'Ajuntament no adjudica el nou contracte. 

Tant ERC, com Veïns per Rubí com Ciutadans, que considera que aquesta situació "frega els límits del que seria propi d'un règim dictatorial" i que titlla de "censura" i "voluntat de silenciar l'oposició", estudien si es poden emprendre accions legals contra la decisió de l'Ajuntament.

Ara com ara, ERC ja ha avançat que demanarà explicacions tant al ple com a la Secretaria municipal, sol·licitant un informe que justifiqui la decisió de no prorrogar el contracte.

Hi haurà ampliació