Tres grups esmenen el Pressupost de la Generalitat per incloure projectes per Rubí

L'Hospital Vicenç Ferrer, la segona estació de La Llana o els nous Jutjats són algunes de les inversions que reclamen Junts, Ciutadans i PP

El Parlament debatrà les esmenes als Pressupostos el pròxim 10 de març
El Parlament debatrà les esmenes als Pressupostos el pròxim 10 de març | ACN
28 de febrer del 2023
Actualitzat a les 11:34h
La Mesa de la Comissió d'Economia i Hisenda ha admès a tràmit 1.240 esmenes presentades a l'articulat i l'estat de despeses del Projecte de llei de pressupostos, que s'han publicat aquest matí al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya. Els grups tenen ara de termini fins dijous, 2 de març, per presentar esmenes transaccionals i demanar votacions separades.

Una desena d'aquestes esmenes tenen una afectació directa a la ciutat de Rubí, i fan referència a projectes que no es van incloure en l'acord inicial entre el Govern (ERC), el PSC i En Comú Podem. Aquest projecte de llei inicialment incloïa quatre projectes d'inversió a Rubí, amb dos milions d'euros i escaig.

Això sí: seran les majories parlamentàries les que permetran aprovar o no totes aquestes esmenes. Els Comuns ja han advertit que trencaran l'acord dels Pressupostos si s'accepta l'esmena de Junts per blindar els macroprojectes, mentre que el PSC ja ha deixat clar que "compliran" l'acord amb ERC. Una ERC que, per cert, ja ha avançat que tombarà totes les esmenes que presenti Junts.

Un cop la Comissió d'Economia i Hisenda elabori el dictamen dels projectes de llei dels Pressupostos, aquest divendres, el debat parlamentari de les esmenes s'ha fixat per al pròxim 10 de març.

Quines esmenes han presentat els grups parlamentaris per Rubí?
Només tres grups han presentat esmenes on es demanen partides directes per a la ciutat de Rubí, alguns en l'estat de les despeses i d'altres en l'articulat. Això no vol dir que Rubí no es pugui veure beneficiada per altres mesures globals del Pressupost.

A l'estat de les despeses, Junts ha presentat una bateria d'esmenes: redactar el projecte i construir l'Escola del Bosc, l'ampliació del Centre d'Educació Especial de Ca n'Oriol, la redacció d'un estudi per al soterrament de les línies d'alta tensió, la redacció del projecte executiu per a la segona estació dels FGC a La Llana, la redacció del projecte executiu per a la construcció de l'Hospital Vicenç Ferrer, la redacció del projecte d'ampliació del CAP Anton Borja, la redacció d'un projecte per a la rehabilitació de l'ermita de Sant Muç, i la redacció del projecte i construcció dels nous Jutjats de Rubí. Pràcticament totes les esmenes fan referència a redacció de projectes i estan dotades amb entre 15.000 i 150.000 euros.

Ciutadans ha presentat algunes esmenes a l'articulat de la Llei de Pressupostos: seguint la fórmula de demanar al Govern de la Generalitat que "adopti les mesures oportunes", inclouen l'hospital Vicenç Ferrer, els nous Jutjats i la segona estació dels FGC a La Llana.

PP (Grup Mixt)
El PP demana incorporar a l'estat de les despeses posar en marxa un servei d'urgències pediàtriques permanents a Rubí (800.000 euros), l'elaboració del projecte constructiu de l'Hospital Vicenç Ferrer (2,5 milions d'euros) i ampliar les places en residències públiques per a persones amb discapacitat intel·lectual menors de 65 anys a Rubí (1,5 milions). Des de Rubí també s'ha fet arribar una esmena perincrementar la freqüència i l'horari de la línia S1 dels FGC els dissabtes i festius (2,5 milions d'euros).