Les Agents pel Civisme han fet 10.685 intervencions durant el 2022

Han detectat gairebé 5.000 conductes irregulars en matèria de mobilitat, mentre que el gran gruix de les queixes rebudes són per desperfectes i manteniment de la ciutat

Agents pel Civisme caminant per Rubí
Agents pel Civisme caminant per Rubí | Ajuntament de Rubí
13 de març del 2023
Actualitzat el 14 de març a les 15:10h
Les Agents pel Civisme han dut a terme un total de 10.685 intervencions al llarg de l'any 2022, segons recull la Memòria d'actuacions del servei que treballa a peu de carrer per difondre i fomentar el civisme, el bon veïnatge i la cura de l'espai públic. Una figura que s'ha estabilitzat aquest any, amb la creació de dues places d'agents pel civisme dins de la plantilla municipal.

L'alcaldessa, Ana María Martínez, ha agraït la tasca d'aquest servei i ha refermat el compromís municipal de "treballar per una ciutat neta, bonica i amable", i per aconseguir-ho cal que "tothom se'n senti corresponsable" i per això és fonamental el paper de les Agents pel Civisme.

Quines actuacions han dut a terme les Agents pel Civisme?
Les intervencions de les Agents pel Civisme es classifiquen en funció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) als quals es poden relacionar, en concret: salut i benestar (ODS 3), Educació de qualitat (ODS 4), Reducció de les desigualtats (ODS 10), Ciutats i comunitats sostenibles (ODS 11), Acció climàtica (ODS13) i Pau, Justícia i institucions sòlides (ODS 16).

Salut i benestar
En l'àmbit de la Salut i el benestar, les Agents han fet un total de 1.181 intervencions relacionades amb la tinença responsable d'animals: 358 persones que passejaven el gos lligat van ésser informades sobre l'obligatorietat de recollir els excrements i esbandir les orines, 589 sobre l'obligatorietat de dur el gos lligat; 131 sobre la prohibició de tenir els gossos dins de parcs infantils i 192, en aquest cas positivament, per esbandir els orins amb aigua. A més, les Agents han entregat 304 kits per una tinença responsable, han encarregat un mapa en format desplegable on s'assenyalin totes les zones d'esbarjo per a gossos, i aviat rebran una nova formació sobre la reforma de la Llei del Benestar Animal, i faran un nou taller sobre tinença responsable de gossos per a joves de 3r d'ESO.

Pel que fa a la Salut Pública, s'han detectat 85 incidències: 34 relacionades amb rosegadors, 38 amb l'alimentació d'animals a l'espai públic i 13 amb insectes. En concret, "s'ha detectat un augment notable de persones que vessen a l'espai públic aliments diversos" que provoca la proliferació de rates i el descontrol de la població de coloms. Les Agents han destinat 18 hores en carpes a peu de carrer per informar la població de la prohibició i els perjudicis que comporten aquestes accions, i n'han informat 216 persones, a més de 49 en establiments comercials, enviant un correu massiu a les Associacions de Veïns, 9 serveis municipals i els 3 CAP i el Centre de Salut Mental. Les dades dels 7 alimentadors freqüents a diversos punts de la ciutat s'han traslladat a la Policia Local.

A més de coloms i cotorres, també s'ha detectat un augment de l'alimentació dels gats de carrer al Passatge Barcelona - restes orgàniques i menjar humit, que van comportar un increment de queixes per la presència de rates i brutícia a la zona -, amb la qual cosa es va mantenir una reunió informativa amb la presidenta de l'Associació de Veïns i un porta a porta per 87 pisos del barri.
 

Restes orgàniques al Passatge Barcelona Foto: Agents pel Civisme


Pel que fa als rosegadors, s'han rebut fins a 34 queixes per la presència d'aquests animals. En aquest cas, les Agents prenen nota de la ubicació, nom i telèfon perquè l'empresa de control de plagues pugui trucar la persona que ha detectat la incidència, i s'han senyalitzat aquells punts on s'han fet aquests controls.

Educació de qualitat
La parella encarregada dels tallers a les escoles ha fet un total de 17 tallers Civisme: el joc on tothom hi guanya! a 3r i 4t de Primària, a més de tres sessions de Gràcies. Història d'un veïnat I tu, com convius?, al voltant dels valors de la convivència.

També s'han fet diverses accions de dinamització a diverses places de la ciutat, centrades en la tinença responsable i el benestar animal, durant tot el mes de juliol al Pinar, Ca n'Oriol, el Centre, La Serreta, el 25 de setembre i Les Torres.

Reducció de les desigualtats
En aquest apartat, les Agents pel Civisme han col·laborat amb diversos serveis, com per exemple fent quatre xerrades i tallers sobre convivència i civisme amb els Serveis de Primera Acollida i Relacions Ciutadanes i de Proximitat, i també amb les persones sancionades per infraccions d'ordenances municipals a fer treballs en benefici de la comunitat: durant el 2022, 5 persones es van acollir a la mesura, i d'aquestes, 2 han fet 80 hores de treballs per infraccions en matèria de tinença responsable d'animals - de les altres tres, una va renunciar a posteriori i les altres dues faran les hores corresponents durant el 2023. Els treballs per a les persones sancionades han consistit en fer un acompanyament a peu de carrer amb l'equip d'agents pel civisme, en un cas, i en treballs d'adequació de zones d'esbarjo per a gossos.

Ciutats i comunitats sostenibles
Les Agents Cíviques detecten situacions o bé són informades d'aquestes. De les deteccions totals, 9.091, més de la meitat han estat per qüestions relatives a la mobilitat (4.757), seguides de la gestió de residus (2.898), i la tinença responsable i benestar animal (802). En canvi, el gran gruix de les queixes rebudes (un total de 943) són per desperfectes i manteniment de la ciutat (578), seguides de problemes de convivència (120), de tinença d'animals (79) i mobilitat (67).
 

Deteccions i queixes rebudes per les Agents Cíviques durant el 2022 Foto: Memòria Agents Cíviques Rubí 2022



En aquest sentit, les Agents s'han proposat com a repte de treball derivant la ciutadania a fer arribar les seves queixes a través de l'app Rubí Ciutat, i també millorar la informació sobre la veritable tasca d'Agent Cívica. En aquest sentit, han registrat 328 accions de prevenció i 323 més de reforç positiu.

Les campanyes que han dut a terme les Agents han consistit en difondre consells bàsics per a una revetlla de Sant Joan segura, amb la Policia Local i Protecció Civil; en promoure el civisme al Parc de Ca n'Oriol, especialment pel que fa a gossos deslligats i abandonament de residus després de festes d'aniversari - tot i que han detectat que la majoria de les conductes incíviques relacionades amb vandalisme i residus tenen lloc en horari nocturn -; en la difusió de bones pràctiques de convivència veïnal a 169 habitatges dels carrers Calderón de la Barca, Madrid, el passatge Barcelona, els carrers Dibuixant Junceda i Folch i Torres i la carretera de Sant Cugat.

Però, sens dubte, la més important ha estat la relacionada amb la mobilitat, especialment pel que fa als patinets elèctrics i les bicicletes que circulen de manera incorrecta (per l'illa de vianants o sobre la vorera): s'han detectat 3.961 infraccions, 3.347 patinets i 614 bicicletes. A més, també s'han fet 788 avisos a conductors aturats o estacionats en passos de vianants o sobre la vorera.

Acció climàtica
La recollida de residus també és una de les accions que més s'han detectat durant el 2022: en total, 811 abandonaments de voluminosos al costat de contenidors, i 1.958 bosses de deixalles fora dels contenidors havent-hi lloc a dins. 

La tasca de les Agents, en aquest sentit, és senyalitzar els residus abandonats, i donar informació sobre el Telèfon Verd, al qual van trucar 82 vegades per notificar l'abandonament de residus voluminosos recolzats en façanes, arbres, cantonades, voreres... o presència de residus perillosos.
 
Finalment, les Agents van col·laborar en una trastejada del Caçador de Trastets el 30 d0abril, a l'inici del Torrent dels Alous per Ca n'Oriol, que va acabar recollint 25 quilos de residu en quatre hores: ampolles de litre de cervesa, llaunes, restes de papers i plàstics, cigarretes, femtes de gos, mascaretes, preservatius... 
 

Les Agents Cíviques col·laboren en una trastejada Foto: Ajuntament de Rubí


Pau, justícia i institucions sòlides
Les accions d'aquest apartat han consistit en dinamització de l'espai públic, amb una prova pilot a les places Neus Català i de la Constitució a Les Torres, amb l'objectiu de reduir les queixes del veïnat pel joc a pilota, apropar alternatives lúdiques, apostar per jocs comunitaris, usos compartits de l'espai i les relacions respectuoses entre infants i adults, i corresponsabilitzar tot el veïnat amb possibles incidències o canvis d'usos de les places. En quatre setmanes, aquesta activitat va aconseguir 1.542 visitants

Pel que fa al seguiment de la convivència en parcs i places, s'han fet 396 intervencions: 102 amb infants que juguen a pilota i 11 amb persones que es queixen d'aquests; 39 persones fumant a l'interior de parcs infantils i 82 propietaris de gossos a dins de parcs infantils. 

Les Agents també van col·laborar amb el Servei de Relacions Ciutadanes i Proximitat, el Consell Consultiu de la Gent Gran, els Mossos d'Esquadra i la Policia Local en la campanya de prevenció de robatoris pel cobrament de la paga extra de Nadal dels pensionistes.