Un Jutjat investiga la presència d'amiant a la zona dels antics horts del Castell de Rubí

Els usuaris van denunciar un tractament incorrecte dels residus a la zona, i l'AUP ho ha denunciat a la Fiscalia de Medi Ambient

Residus a la zona dels antics horts del Castell
Residus a la zona dels antics horts del Castell | Cedida
21 de març del 2023
Actualitzat a les 15:53h
El Jutjat d'Instrucció número 3 de Rubí ha obert diligències prèvies per investigar la presència de fibrociment, metalls i plàstics a la zona dels antics horts del Castell, arran d'una denúncia presentada per l'Alternativa d'Unitat Popular. Així ho ha anunciat aquest matí la portaveu de la formació, Betlem Cañizar, acompanyada de l'advocada del Col·lectiu Ronda Judith Franco i de diversos usuaris dels antics horts, que ja van alertar que s'estava fent un tractament incorrecte d'aquests materials durant el desmantellament.

La Unitat Regional de Medi Ambient de la Regió Metropolitana Nord dels Mossos d'Esquadra va emetre un informe on constatava la presència de restes disperses de residus amb fibrociment a la zona. En aquest informe s'afirma que "a tota la zona hi ha hagut moviments de terra" i que "les tasques de neteja han estat realitzades amb certa descura", amb la qual cosa han quedat petites quantitats de runa escampada, alguns metalls i plàstics diversos.

Per la seva banda, la Fiscalia de Medi Ambient de Terrassa també s'ha adherit als arguments i la documentació aportada a la denúncia dels fets per part de l'AUP. 

El desmantellament dels horts, instat per l'Ajuntament al·legant risc d'incendi, va començar l'abril de 2022 i des d'un primer moment es van executar envoltades de protestes ciutadanes que ja assenyalaven que les obres no s'estaven fent de manera adequada, especialment en referència a la retirada dels elements constructius fabricats amb amiant - un element que, com recorden els denunciants, és altament cancerigen fins i tot a dosis mínimes d'exposició. L'empresa que va dur a terme aquestes tasques, EXTRAYSE, no va incorporar la participació de dues empreses acreditades per la manipulació d'amiant (prohibit al conjunt de la UE des de l'any 2000) fins que ho va denunciar el veïnat.
 

L'AUP, el Col·lectiu Ronda i els usuaris dels horts expliquen la denúncia presentada Foto: Marta Casas


A més de la possible contaminació per amiant, s'han constatat més intervencions que poden suposar un delicte ambiental, tant pel que fa al soterrament de residus plàstics, metalls, químics i altres, com pel que fa al soterrament de terres, que ha alterat la topografia de la terra i podria afectar la supervivència de l'arbrat de la zona.

L'Ajuntament, investigat com a possible responsable civil subsidiari
En el procediment d'obertura de diligències, l'Ajuntament de Rubí apareix com a possible responsable civil subsidiari, en qualitat de licitador de l'operació.

Judith Franco, que assessora l'AUP en aquest procediment, ha celebrat l'obertura de les diligències perquè "és l'oportunitat de demostrar que la intervenció sobre la zona dels horts ha estat envoltada del que considerem són greus irregularitats", tant pel que fa al procés administratiu per instar el desallotjament com per allò relatiu al tractament de residus.

"A la fi algú admet allò que els veïns han denunciat incansablement: que a la zona hi queden restes de fibrociment que amenacen la salut i degraden l'entorn", diu Franco. Una situació que és greu, però que encara seria més evident "si s'haguessin realitzat el conjunt de proves sol·licitades per comprovar quant amiant ha quedat colgat", afegeix. I és que l'informe realitzat pels Mossos d'Esquadra és "poc rigorós": de les 8 hectàrees de terreny només s'han inclòs tres fotografies i dues pàgines i mitja, una circumstància que ja assenyalaran durant la instrucció.
 

Diversos tipus de residus als antics horts del Castell Foto: Marta Casas


Amb aquest procediment obert, doncs, el que volen aconseguir els denunciants és, per una banda, "demostrar que efectivament la manipulació no es va fer amb empreses especialitzades"; i per l'altra, la "depuració de responsabilitats" i que l'Ajuntament expliqui què pensa fer per restaurar la zona i els danys causats. 

L'Ajuntament, fa uns quants mesos, va respondre a preguntes de Betlem Cañizar (AUP) al ple i també a RubiTV.cat que no hi havia hagut cap tractament incorrecte de l'amiant. La portaveu de l'Alternativa també ha recordat els intents de mediació per part dels usuaris dels horts, que van acabar topant amb "un mur" amb l'Ajuntament, que va acabar "arrasant, literalment" amb tot el que hi havia a la zona sense donar cap altra oportunitat de diàleg. "Una actuació absolutament autoritària, molt greu i sense procés per poder parlar, i que, a part de l'impacte social, té aquest impacte mediambiental", ha lamentat Cañizar.