ERC vol que Rubí sigui seu d'un Campus de Formació Professional

Els republicans proposen que el futur centre de FP s'ubiqui a l'antiga nau de la Superson i al Vapor Nou

El Vapor Nou, en una imatge d'arxiu
El Vapor Nou, en una imatge d'arxiu | Blog Història i Patrimoni Rubí
27 de març del 2023
Actualitzat el 02 d'abril a les 21:47h
Esquerra Republicana ha explicat aquest dilluns una proposta per fomentar la Formació Professional a Rubí, valoritzar-la i crear ocupació de qualitat i vinculada al potencial industrial de la ciutat: crear un Campus de Formació Professional als espais de l'antiga nau de la Superson i el Vapor Nou.

El portaveu d'ERC i candidat a l'alcaldia, Xavier Corbera, ha presentat aquesta proposta "després de mesos de reunions" amb diversos actors: el món empresarial i sindical, representants de la Formació Professional, rectors de la UAB i la UPC, i els Departaments d'Educació i de Treball, entre d'altres.

Els republicans situen Rubí com el principal pol industrial del país, però això no es tradueix en una bona oferta de formació i ocupació, un fet que es produeix per diversos factors: el desajustament entre les demandes de les empreses i els interessos de les persones, la invisibilitat del sector industrial - falta informació i posar en valor el potencial industrial que tenim, cosa que no genera interès entre l'alumnat - i una descoordinació entre instituts, municipis, Consells, centres de formació, serveis d'ocupació... Tot plegat, com defensa Corbera, es pot solucionar amb "lideratge municipal".
 

Xavier Corbera i Mireia Rey presenten la proposta de crear un Campus de Formació Professional Foto: Marta Casas



I és que aquesta proposta es desenvolupa des de l'àmbit local - que disposa de les empreses, de les persones interessades i, sobretot, dels espais - però té una vocació de tenir "incidència de país". Estudis recents revelen que, fins al 2030, la falta de titulats de FP deixaran 92.000 llocs de treball sense cobrir. Per altra banda, també hi ha un problema d'imatge: els espais de formació professional són "poc valorats" en relació a campus i facultats universitàries. I a tot plegat, cal sumar-hi l'estat en què es troben els polígons industrials de Rubí: "descuidats, poc segurs, mal il·luminats"... 

Per al municipi, dur a terme aquest Campus implicaria millorar la competitivitat a nivell, industrial, generaria oportunitats laborals i de feines més qualificades. Tot plegat, doncs, contribuiria a millorar la qualitat de vida de la ciutadania de Rubí i, de retruc, millorar en altres àmbits - com ara la seguretat.

La proposta de promoure la Formació Professional és, també, una prioritat política per als Departaments d'Educació i Treball. L'alcaldable dels republicans ha explicat que des del Govern de la Generalitat - que tot just avui ha anunciat un acord per a la planificació de la formació professional per al curs vinent, amb diverses novetats - es vol posar fil a l'agulla per planificar la formació professional, resoldre la manca d'espais, generar ocupació i qualificació i promoure la concentració territorial. "És per això que proposem la creació d'aquest Campus, complint amb els quatre objectius", i que també incorporaria un Centre Integrat - una demanda del grup del PSC a Rubí -, en aquest cas a l'edifici de la Superson.

"En el marc del Pacte de Reindustrialització, tenim l'oportunitat de donar prestigi i fer atractiva la Formació Professional, i que això es faci a Rubí", resumeix Xavier Corbera. 
 

La nau de l'antiga Superson a Rubí Foto: Ajuntament de Rubí

Els espais: l'antiga nau de la Superson i el Vapor Nou

Pel que fa a la ubicació d'aquest futur Campus de Formació Professional, ERC proposa que es faci a l'espai de l'antiga nau de la Superson, una nau d'uns 3.200 metres quadrats que ara és de titularitat municipal i que encara no té un pla d'usos ni projecte definit. "Vam ser molt crítics amb la compra, però ara que tenim l'edifici proposem que es rehabiliti per una primera fase del projecte del Campus", ha dit Corbera. Així, en aquest espai s'hi instal·laria un Centre Integrat i un Servei d'Ocupació.

La segona fase del projecte inclouria la negociació per la compra del Vapor Nou, un espai de 32.000 metres quadrats, on a més de l'oferta formativa de Formació Professional que es decidís entre tots els agents implicats, s'hi podria incloure un Espai Firal, Serveis per a les empreses o aules més grans, entre d'altres. La concepció d'aquest Campus seria similar a la dels campus universitaris, cosa que donaria "prestigi" i valor a la formació professional, i també permetria un desenvolupament de la zona. 

Amb relació a l'espai, Xavier Corbera ha alertat - com ja va fer en algun ple municipal i en declaracions a diversos mitjans - que el govern municipal, i en concret el PSC, està negociant per construir pisos a la zona del Vapor Nou, i ha criticat que el conjunt patrimonial no aparegui en el Pla d'Equipaments 2022-2030, quan a l'anterior Pla es dibuixava com a futur equipament cultural.