Rubí, en estat d'excepció per la sequera hidrològica

El ple municipal ha aprovat recentment el Pla d'emergència municipal en situació de sequera

Redacció
27 de març del 2023
Actualitzat a les 16:27h
La sequera obliga a aplicar més restriccions d'aigua
La sequera obliga a aplicar més restriccions d'aigua | Josep Sala
L'Agència Catalana de l'Aigua ha declarat l'entrada a l'estat d'excepcionalitat per sequera hidrològica a Rubí i a 223 municipis més, concretament als vinculats a les unitats d'explotació Embassaments del Llobregat, del Ter i del Ter-Llobregat. Aquest decret comporta tot un seguit de restriccions, que l'alcaldessa, Ana Maria Martínez, ha publicat en un ban. 

L'entrada en l'estat d'excepcionalitat suposa un pas més en la reducció de consum d'aigua per a determinats usos: 40% en usos agrícoles, del 15% en industrials, 15% dels usos assimilables a usos lúdics i un 50% en reg; la prohibició del reg en zones verdes públiques i privades, tret d'aquell que sigui imprescindible per mantenir viu l'arbrat, i fent-ho gota a gota o amb regadores; i la prohibició de netejar els carrers amb aigua potable.

L'Ajuntament de Rubí ja ha adoptat mesures d'aquestes: el reg de planta arbustiva es fa de 6h a 8h del matí amb cubes d'aigua, s'ha suspès el reg de zones verdes però es manté, gota a gota i en horari nocturn, el sistema de reg de l'Arborètum, el Celler i la façana de l'Ajuntament, igual que el manteniment de la planta interior del viver de la Font del Ferro. En excepcionalitat, la restricció passa a ser d'un consum màxim de 230 litres per habitant i dia. Aquestes mesures s’han adoptat pel risc de desabastament i perquè ens apropem a la primavera amb un volum de reserves molt baix (27%) i sense que s’hagin recuperat, a causa de la falta de pluges.

Per altra banda, el ple municipal del mes de novembre va aprovar el Pla d'emergència municipal en situació de sequera, un document que planifica la gestió de l'aigua en els diversos escenaris en què l'ACA declari la situació de sequera.
 

Visor de la sequera Foto: ACA



El pla - que al Portal de la sequera de la Generalitat de Catalunya consta com a "desfavorable" - pretén minimitzar els impactes ambientals, econòmics i socials de les situacions de sequera, garantir les dotacions d'aigua per a l'abastament urbà i d'ús domèstic, minimitzar les restriccions als cabals circulants als rius i a les aportacions d'aigua als espais naturals, i minimitzar els danys econòmics en les activitats que utilitzen l'aigua com a factor de producció.

L'alcaldessa també ha recordat que Rubí ja compta, des del 2010, d'una Ordenança municipal d'estalvi d'aigua que regula la incorporació de sistemes d'estalvi d'aigua als edificis i construccions, però sobretot ha remarcat que, independentment de tots aquests instruments, "entre tots hem de prendre consciència per tal de vetllar en el nostre dia a dia de l'estalvi eficient i per l'ús racional de l'aigua com a bé escàs que és": tancar les aixetes quan no s'utilitzen, incorporar-hi dispositius reductors del cabal, revisar els equipaments d'aigua, regar de manera eficient, no fer servir el vàter com a paperera, dutxar-se enlloc de banyar-se, posar la rentadora o el rentaplats amb la càrrega completa i fent servir programes d'estalvi, utilitzar dipòsits d'estalvi d'aigües grises, fer un manteniment correcte de les piscines, i evitar abocar a l'aigüera alguns productes difícils d'eliminar o nocius com pintura, oli, productes de neteja, dissolvents... per millorar la qualitat de l'aigua.