La Riera que volem alerta que la ubicació de l'equipament previst a Cova Solera pot ser «un risc de seguretat»

La parcel·la on es preveu construir el nou equipament es troba en zona inundable

La Riera de Rubí
La Riera de Rubí | Marta Casas
Redacció
29 de març del 2023
Actualitzat a les 10:01h
El col·lectiu de tècnics La Riera que volem ha emès aquest dimecres un comunicat per alertar del "risc de seguretat" que comporta la ubicació de les futures pistes de Cova Solera, un nou equipament que preveu acollir l'activitat del Gimnàs Artístic Esportiu Rubí (GAER) i el projecte del qual va ser aprovat al ple del passat mes de febrer. El nou equipament es vol construir en una zona delcarada inundable per l'ACA, i també en l'anomenada Zona de Policia de la mateixa Riera (una zona constituïda per una franja lateral de 100 metres d'amplada que condiciona l'ús del sòl i les activitats que s'hi poden fer).

El projecte del nou equipament esportiu "no només no analitza aquesta inundabilitat, sinó que ni tan sols parla de la proximitat de la Riera", lamenten els experts.

El col·lectiu afirma que ha analitzat la ubicació i es considera "del tot desaconsellable", per diverses raons: en primer lloc, es tracta d'un equipament complex, ja que la major part dels usuaris seran menors d'edat; està situat en una zona que, en la Rierada de 1962 va ser completament arrasat, i avui dia, la influència del canvi climàtic sobre la inundabilitat de la zona podria ser "molt negativa" - la ubicació de la parcel·la es qualificaria de zona amb "graves daños", ja que els increments de cabal per al període de retorn de 100 anys podrien arribar a alçades d'aigua superiors al metre i velocitats superiors a 1m/s -, i perquè contravé la directiva Marco del Agua del Ministeri para la Transición Ecológica i el Reto Demográfico, que determina la recuperació d'espais en marges de rius com a millor estratègia per a la gestió del risc d'inundació en el segle XXI.

La Riera que volem també assenyala les raons mediambientals per ubicar aquest equipament en altres espais de la ciutat. Els rius i torrents són els millors espais naturalitzats possibles, i per això hi ha una tendència generalitzada en "posar-los en valor i recuperar els seus marges", com s'està fent a Ripollet, Sabadell, Granollers, Les Franqueses, Terrassa o Santa Coloma de Gramenet. "La proposta de l'Ajuntament de Rubí va totalment en direcció contrària", lamenta el col·lectiu. "No es tracta només de l'espai ocupat per l'equipament sinó la desnaturalització de tota l'àrea i l'entorn: pistes multiesport, zona d'aparcaments, asfaltat de carrers, etc.", afegeixen.

A més, l'Ajuntament va encarregar un informe a la Diputació de Barcelona l'any 2017 un informe sobre els espais lliures de Rubí, que concloïa que "l'interès ecològic de la riera de Rubí és inherent a tot el seu curs" i que calia "redefinir els usos que actualment se situen en alguns punts de l'eix de la Riera (aparcaments, horts, activitats comercials) que distorsionen el paisatge de l'espai". Així, el projecte d'equipament "aniria just en contra de les recomanacions de la Diputació de Barcelona que va encarregar el propi Ajuntament", remarca La Riera que volem.

La Riera que volem demana que, enlloc d'aquest equipament, es faci una zona humida i una reserva per a espècies autòctones, respectant les directrius estatals i europees que aposten per la renaturalització de les lleres dels cursos fluvials com a estratègia d'adaptació al canvi climàtic. En concret, demanen que se sol·liciti un informe a l'ACA sobre la idoneïtat de la ubicació del nou equipament esportiu, que tingui en compte les directrius del MITECO i els de la mateixa ACA respecte el possible creixement d'avingudes derivades del canvi climàtic; que planifiqui les actuacions urbanístiques a l'entorn de la Riera "amb criteris tècnics i no polítics" i esperi a la redacció del nou POUM, i consideri de manera seriosa la proposta que el col·lectiu ja va fer pública el juliol de 2021 i que implicaria la construcció d'un gran parc de 10.000 metres quadrats a l'entorn d'aquest espai natural.