El ple aprova el Pla d'Acció de l'Agenda Urbana i els últims grans projectes del mandat

Una modificació pressupostària permetrà aprofitar uns cinc milions d'euros del romanent

Una maqueta del Rubí del futur, en el marc del Saló Urban
Una maqueta del Rubí del futur, en el marc del Saló Urban | Marta Casas
31 de març del 2023
Actualitzat a les 11:00h
L'últim ple ordinari abans de l'inici del període electoral ha servit per aprovar alguns projectes importants, el més destacat dels quals, el Pla d'Acció de l'Agenda Urbana, que inclou una vuitantena d'accions que han estat prioritzades per la ciutadania, fins al 2030. Entre les múltiples accions que concreta el Pla, la ciutadania ha prioritzat aquelles que fan referència a la transformació de l’eix oest de la ciutat; la millora de la via pública, l’accessibilitat i la gestió del verd urbà; i l’impuls a la mobilitat activa i sostenible i la contenció de la contaminació atmosfèrica.

Aquest Pla ha comptat amb els vots favorables de l'equip de govern i l'abstenció de tota l'oposició. Betlem Cañizar (AUP) ha argumentat que el pla està ben fet i ben treballat, però el seu grup és "molt crític amb les polítiques econòmiques i les agendes europees", que a parer seu, "no s'enfoquen a una millora de la qualitat de la vida de les persones". Cañizar també ha explicat que al seu grup "no li encaixa" el concepte de participació ciutadana, i que el sistema de governança del pla és "purament polític", amb alguns experts escollits a dit.

Per la seva banda, el portaveu de Veïns per RubíToni García, ha dit que tot el Pla és "una declaració de bones intencions" però que arriben "amb dècades de retard", com la redacció del nou POUM. A més, ha dubtat de la capacitat de tirar endavant tots els projectes previstos, ja que els successius governs "no han complert" amb els reptes de mobilitat sostenible, pacificat l'avinguda de l'Estatut, 20 quilòmetres de carril bici, l'accessibilitat de les voreres, el pla de verd urbà, la construcció d'habitatge social i assequible... 
 

La maqueta del Rubí del futur Foto: Marta Casas

Pla Local de Joventut 2023-2026

Un altre dels punts importants del ple ha estat l'aprovació del Pla Local de Joventut 2023-2026, que ha comptat amb el suport de tots els grups municipals. Aquesta eina de planificació defineix les accions a dur a terme en matèria de drets de les persones joves, la diversitat, la participació, la creativitat i la cultura, els usos del territori i el Servei Rubí Jove. 

La regidora Annabel Cuesta ha destacat que aquesta nova eina servirà per definir les millors estratègies per a garantir les oportunitats de les persones joves, ja que la diagnosi s'ha fet amb la participació de gairebé 500 persones, que també han fet aportacions a les accions definides.

Serveis i recursos humans

Un dels punts que ha generat més tensió ha estat l'aprovació d'una modificació de la Relació de Llocs de Treball que, segons ha defensat el regidor de Recursos Humans, Moisés Rodríguez (PSC), és per donar un pas més a l'estabilització de la plantilla i regularitzar les jornades de determinats treballadors municipals. 

La regidora Marta Esparza (ERC) i la portaveu de l'AUP, Betlem Cañizar, van expressar alguns dubtes respecte a algunes de les modificacions, ja que les consideren "estranyes" i que manifesten que hi ha un cert "desordre", ja que no hi ha "informes que les justifiquin" i que semblen seguir criteris "arbitraris". Cañizar també va recordar que els Serveis Socials Bàsics es troben en vaga des de mitjans de febrer i que s'han aixecat de la taula de negociació per la manca de capacitat negociadora i de la figura del cap de Recursos Humans.

Per altra banda, Cañizar també va criticar l'augment d'un 2,5% del sou al personal directiu, ja que a parer seu, els governs d'esquerres han de tendir a "desfer les desigualtats, no a mantenir-les".

Pel que fa als serveis, s'ha aprovat la renovació de 9 autobusos adscrits al servei de transport urbà col·lectiu, i la realització dels serveis especials que impliquen la prolongació horària de totes les línies (excepte la 6) fins a la finalització de l'esdeveniment Los40 Primavera Pop. Aquest punt va comptar amb l'abstenció de Ciutadans, i el portaveu de la formació, Roberto Martín, va aprofitar l'avinentesa per proposar que els horaris s'ampliessin tot l'any, titllant l'aprovació d'aquesta ampliació puntual d'"insult al contribuent".

Tres projectes d'obres i modificacions pressuposàries per aprofitar els romanents

A més del Pla Local de Joventut, l'Agenda Urbana i la renovació dels autobusos, el ple ha donat llum verda a tres projectes: la nova zona d'horts urbans a Can Sant Joan, l'ampliació del Centre d'Educació Especial de Ca n'Oriol i un centre de curta estada d'animals.

L'ampliació del Centre d'Educació Especial ha generat un breu debat entre el regidor d'Educació, Víctor García (PSC), que ha retret al Govern de la Generalitat que no assumeixi les seves competències i que ho hagi hagut de fer l'Ajuntament; i el portaveu d'ERC, Xavier Corbera, que ha aprofitat la seva intervenció per defensar la seva proposta de Campus de Formació Professional. També hi ha ficat cullerada la portaveu de l'AUP, que ha recordat que els Pressupostos de la Generalitat que no incloïen aquest projecte - com altres als quals el regidor del PSC ha fet esment, com la segona estació de La Llana o l'Hospital - però sí d'altres, com el Quart Cinturó, han estat aprovats pel seu partit i els Comuns. I, per al·lusions, Ànnia Garcia ha respost a la portaveu de l'AUP que "les necessitats del territori són diverses" i per això el seu grup va decidir donar-hi suport.
 

El Centre d'Educació Especial de Ca n'Oriol Foto: Localpres



Per altra banda, el ple ha aprovat noves modificacions pressupostàries que permetran aprofitar cinc milions d'euros del romanent a nous projectes: manteniment de dependències municipals i enllumenat públic; tractament de residus; finançament de les escoles bressol, diversos projectes impulsats pel servei de Comerç, actuacions en franges perimetrals, per a la promoció cultural i de suport als voluntaris de Protecció Civil. L'oposició s'ha abstingut en bloc en aquest punt, per la "manca de temps per revisar l'expedient".

Aprovada la moció per millorar la mobilitat a peu i en bici al Pinar

La Junta de Portaveus ha aprovat la proposta de l'AUP per millorar la mobilitat a peu i en bici al barri del Pinar, una moció que va presentar al ple del mes de febrer però que va retirar per poder treballar-la amb el govern. El Pinar és "l'únic barri que està segregat i separat físicament de la ciutat", i és necessari que es millori la mobilitat cap al barri i als equipaments que hi ha a la zona, com el cementiri i el tanatori, i també al bosc de Can Feliuet, per exemple; en matèries de senyalització, voreres, il·luminació i verd urbà, a més de crear una via per a la mobilitat en bici i patinet.

L'altra moció que que s'ha aprovat per unanimitat és la que va presentar Veïns per Rubí per eliminar el peatge de Les Fonts.

L'AUP ha presentat un altre text, de suport als encausats de l'Operació Judes, que no ha tirat endavant perquè PSC i Cs hi han votat en contra, i En Comú Podem i Veïns per Rubí s'han abstingut.

Homenatge als cossos d'emergències que van participar a l'incendi del carrer Saragossa

En el marc del punt en què s'ha donat compte del Decret de Declaració d'Emergència per l'incendi que es va produir el 22 de març al carrer Saragossa, el portaveu de Cs, Roberto Martín, ha demanat la paraula per suggerir que es fes un acte d'homenatge a tots els cossos d'emergències que van participar en les tasques d'extinció de l'incendi i rescat de les persones, en especial als agents de la Policia Local

L'alcaldessa, Ana María Martínez, va anunciar que ja s'està treballant per fer aquest acte, tot i que encara no es coneixen els detalls i per això encara no s'ha passat la informació als portaveus municipals. 
 

Bombers, Mossos d'Esquadra i Policia Local a l'incendi del carrer Saragossa