Així se celebrarà la Setmana Santa a Rubí

La comunitat cristiana, protestants i catòlics, trobarà diverses celebracions en aquests dies

L'església de Sant Pere de Rubí
L'església de Sant Pere de Rubí | Marta Casas
31 de març del 2023
Actualitzat el 07 d'abril a les 9:36h
Aquest diumenge, diumenge de Rams, es donarà el tret de sortida als actes de la Setmana Santa a Rubí. Les comunitats catòlica i protestant recorden, durant aquests dies, els últims moments de Jesucrist a la Terra.

Diumenge de Rams (2 d'abril)

El diumenge de Rams es commemora l'arribada triomfal de Jesucrist a Jerusalem, on va ser rebut i aclamat com el nou Messies. La ciutadania el va rebre amb branques d'olivera i palma. Aquest dia marca el final de la Quaresma

El primer acte del cap de setmana és la benedicció de la Palma, que es farà als diversos centres de culte catòlics abans de la missa corresponent: dissabte, 1 d'abril, a Santa Maria (19h) i a Sant Pere (19.30h); i diumenge, 2 d'abril, novament a Sant Pere (10h i 12h), a Sant Pau (10.30h), Sant Josep Obrer (12.30h), i novament a Santa Maria (13h i 19h). A Sant Pere, a les 19h del diumenge hi haurà l'adoració eucarística i les vespres cantades.

Dijous Sant (6 d'abril)

Tot i que el següent dia de celebracions eucarístiques és dijous Sant, el cert és que cada dia de la setmana es produeix un episodi que té a veure amb el camí cap al calvari i la mort de Jesucrist. Així, el dilluns és el dia que Jesucrist expulsa els mercaders del Temple, el dimarts és quan Jesús ja anticipa que serà traït, però no vol dir qui serà el responsable, i dimecres es produeix la reunió de Judes amb l'assemblea de savis on negocia l'entrega del nou Messies a canvi de trenta monedes de plata. Dijous Sant és l'últim sopar de Crist amb els seus deixebles.

Així, dijous es farà la Missa de la Cena del Senyor, a les 19h a Santa Maria i a les 20h a Sant Pere i Sant Pau. Aquestes dues esglésies també acolliran l'Hora Santa, un moment que rememora l'agonia i l'oració de Jesús a l'hort de les oliveres, abans de la seva detenció. 

A Santa Maria, a partir de les 22h es podrà fer l'Adoració al Monument, un altar guarnit especialment per al Dijous Sant, fins a les 16h de divendres; i a Sant Pere, fins a les 9h del matí de l'endemà.

Divendres Sant (7 d'abril)

Divendres Sant és un dels dies més rellevants de la Setmana Santa, en què es commemora la Passió, la Crucifixió i la Mort de Jesús.

Aquesta commemoració arrencarà a l'Església de Sant Pere a les 9h, on es farà l'Ofici de Tenebres - resar totes les litúrgies de les hores en una sola celebració, en aquest cas les Matines i les Laudes -, mentre que a Sant Pau s'oficiaran les Laudes a les 10h. Les diverses esglésies acolliran els tradicionals Via Crucis (Sant Pau a les 10.30h, Sant Josep Obrer a les 15h i Sant Pere a les 20h) i els oficis de la Passió del Senyor (Sant Pere a les 12h, Santa Maria a les 16h i Sant Pau a les 17h). Com a novetat, a les 16h la rectoria de Sant Pere oferirà la projecció de la pel·lícula El caso de Cristo.

Pel que fa a l'Església Protestant, es farà un culte a les 19h.
 

L'Església Protestant de Rubí acollirà dos oficis per Setmana Santa Foto: Marta Casas

Dissabte Sant (8 d'abril)

Dissabte és el dia de la recepció dels Sants Olis - el Sant Crismal, el dels Catecúmens i el dels Malalts - que han estat beneïts pel Bisble durant la Missa Crismal el Dijous Sant. Aquests olis arribaran a la parròquia de Sant Pere després de l'Ofici de Tenebres (Matines i Laudes), a les 10h. A les 22h, les parròquies de Sant Pere, Sant Pau i Santa Maria celebraran la Solemne Vetlla Pasqual, que inclou la benedicció del foc i el pregó pasqual, a més de diverses lectures de l'Antic i el Nou Testament i l'Evangeli fins a arribar a la mitjanit, moment en què s'entra al Diumenge de Pasqua.

Diumenge de Pasqua (9 d'abril)

El dia més significatiu de la Setmana Santa, i que commemora la Resurrecció de Jesucrist, per això també s'anomena Diumenge de Resurrecció o Diumenge de Glòria. 

Aquest dia les esglésies catòliques i la protestant acullen oficis a diverses hores: a Sant Pere, a les 10h i a les 12h; a Sant Pau, a les 11h; a Santa Maria, a les 13h i a les 19h; i a Sant Josep Obrer, a les 13h.

A l'Església Protestant, el culte del Diumenge de Pasqua serà a les 11h.

Pel que fa a Sant Pere, a les 19h es farà l'adoració eucarística i també unes Vespres cantades.