Rubí recuperarà la figura del sereno

La funció serà similar a la dels agents cívics, però de nit

Els serenos compliran funcions semblants a les Agents Cíviques però de nit
Els serenos compliran funcions semblants a les Agents Cíviques però de nit | Localpres
06 d'abril del 2023
Rubí es dotarà d'una quinzena d'Agents Nocturns (serenos), en una prova pilot per fomentar la convivència ciutadana i el civisme, així com la sensació de seguretat. Així ho va anunciar l'Ajuntament de Rubí el passat 31 de març, i aquest 5 d'abril ha obert la convocatòria de la Borsa de Treball. Les sol·licituds es poden presentar fins al pròxim 24 d'abril.

Amb la presència dels serenos es busca incrementar la capacitat preventiva i assistencial dels serveis de seguretat, detectar i comunicar desperfectes a l'espai públic, i donar suport a campanyes i esdeveniments puntuals de la ciutat que comportin activitats en horari nocturn, a més de comprovar els horaris de tancament d'activitats i places a l'espai públic.

L'alcaldessa, Ana María Martínez, explicava que aquest servei suposava "un pas més en el foment de la convivència i el benestar dels nostres veïns i veïnes des de la proximitat", i assegurava que seria "una eina més" perquè els carrers i places de Rubí siguin "espais segurs per a tothom".

I és que l'acció i presència al territori d'aquests Agents Nocturns estarà coordinada amb la Policia Local i Protecció Civil, per poder complementar la tasca dels serveis de seguretat. Els serenos portaran un uniforme que els identifiqui, amb roba tèrmica i elements adequats per a temperatures nocturnes, i aniran equipats amb un sistema de comunicació cada parella.

La prova pilot es durà a terme a través de plans d'ocupació de la Diputació de Barcelona que permetran contractar 15 persones durant sis mesos.

Els serenos a Catalunya: una figura en auge

Des del 2019, són diversos els municipis que han optat per recuperar la figura del sereno amb l'objectiu de millorar la seguretat nocturna. El primer Ajuntament va ser el de Santa Coloma de Gramenet, que des del 2019 ha contractat 72 persones per exercir les funcions d'agent nocturn, "molt semblants a la que fan els agents cívics que recorren Santa Coloma durant el dia": controlar actituds incíviques en carrers i places, inspeccionar mobiliari urbà, enllumenat, vehicles estacionats, edificis i comerços per detectar desperfectes...

Tot i que no intervenen directament en situacions relacionades amb activitats delictives, ho comuniquen ràpidament als serveis corresponents. També col·laboren en esdeveniments multitudinaris com la Festa Major, el Cap d'Any o la Nit de Reis; en la prevenció d'incendis forestals i en la lluita contra les agressions masclistes en espais públics i d'oci. A més, fan una funció d'assistir persones en diverses circumstàncies, com ara persones grans que tinguin por de baixar soles a llençar les escombraries o persones amb mobilitat reduïda que necessitin una farmàcia de guàrdia. El 2022, els serenos de Santa Coloma van registrar 129.000 actuacions. L'Ajuntament en destaca 2.573 d'acompanyament, sobretot a dones, i 480 d'atenció ciutadana.
 

Serenos fent la ronda per Mataró Foto: Ajuntament de Mataró


Un altre Ajuntament que va incorporar aquests agents nocturns va ser el de Mataró. La prova pilot es va iniciar el 4 de juliol, amb la contractació de 12 serenos. Des de la finalització d'aquesta prova pilot, el 31 de desembre, els serenos no han tornat al carrer, i és que l'Ajuntament de Mataró ha decidit fer una aturada estacional per fer una "valoració" i un "ajustament a les necessitats reals" de la ciutat, segons informa el setmanari El Cagros.

Aquest mitjà també destaca que, en un primer balanç a l'agost del 2022, la majoria de les actuacions dels agents nocturns van estar relacionades amb els sorolls. Un reportatge a eldiario.es també recull testimonis d'alguns serenos que expliquen que han acompanyat noies que estaven essent seguides per nois o han aconseguit aturar una incipient baralla.

Pel que fa a Figueres, que va incorporar 9 agents nocturns al mes de juliol de 2022, un reportatge de La Vanguardia assenyala que les queixes més comuns durant la nit són el consum d'alcohol, la compravenda de droga a la via pública, l'ús d'altaveus portàtils amb la música alta o locals que segueixen oberts més enllà de l'horari permès.

Aquest 2023, municipis com Badalona o Sant Pere de Ribes ja estan en tràmits per crear els seus cossos de serenos, i alguns candidats, com el del PSC a Salt, ho han incorporat al programa electoral.