La biblioteca acull una jornada cultural sobre el Sàhara Occidental

L'exposició "Wangala. Dona sahrauí, visions de resistència", es podrà veure a l'equipament fins al pròxim 2 de maig

19 d'abril del 2023
Actualitzat a les 18:10h
L'exposició es pot veure al vestíbul de la Biblioteca Mestre Martí Tauler
L'exposició es pot veure al vestíbul de la Biblioteca Mestre Martí Tauler | Marta Casas
Una cinquantena de persones han participat aquest dimarts en la Jornada Cultural sobre el Sàhara, organitzada per Rubí Solidari a la biblioteca municipal Mestre Martí Tauler en el marc de la Quinzena de les Diversitats, del 13 al 28 d'abril.

La Jornada ha començat amb la inauguració de l'exposició Wangala. Dona sahrauí, visions de resistència, elaborada per la Federació d'Associacions Catalanes Amigues del Poble Saharaui, Novact (Institut Internacional per l'Acció No Violenta) i Ruido Photo, una organització d'imatge documental enfocada a problemàtiques socials, en el marc del projecte SOS Sàhara.

La presentació ha comptat amb membres de les tres organitzacions, que van fer un repàs a la història del Sàhara Occidental, l'Acord Tripartit entre Espanya, el Marroc i Mauritània que va deixar el poble sahrauí abandonat a la seva sort i la lluita per fer realitat la promesa de fer un referèndum d'autodeterminació, incomplerta des de l'any 1975 malgrat estar reconegut per l'ONU.

Des del desembre de 2021, la República Àrab Saharaui Democràtica es troba en conflicte bèl·lic amb el Marroc, trencant així l'acord de pau de 1992, i els habitants del Sàhara ho viuen des dels campaments, però continuen fent visible la seva lluita internacionalment, i l'exposició és un reflex de com es viu la situació actual des d'una perspectiva femenina. Així, recull el testimoni de vuit dones, tant habitants dels campaments com de la diàspora sahrauí.
 

Membres de la Federació ACAPS, Novact i Ruido Photo presenten l'exposició Foto: Marta Casas


Tot seguit, la Casa de Salut de Sant Cugat, Dar Alamal, ha ofert una degustació de te saharaui, abans de veure el tràiler del documental Niñas de Arena, fet per Rubí Acull i que es presentarà després de l'estiu.

La Jornada s'ha tancat amb una xerrada que ha comptat amb la participació d'Elena Montesinos, regidora de Cooperació de l'Ajuntament, que a principis de març va visitar els campaments de refugiats; Abidin Bucharaya, representant del Front Polisario a Catalunya, i Júlia López, representant de Rubí Solidari.

Bucharaya ha explicat quines són les perspectives del conflicte al territori, i ha recordat que el govern espanyol ha defugit la seva responsabilitat històrica sobre el Sàhara Occidental com a potència administradora. Recordem que l'últim episodi d'aquest llarg conflicte polític i geoestratègic va ser fa poc més d'un any, quan el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es va posicionar a favor del pla d'autonomia que dissenyés el Marroc per als territoris ocupats del Sàhara.
 

Abidin Bucharaya, representant del Front Polisario a Catalunya, amb Elena Montesinos i Júlia López Foto: Cedida/Josep Maria Pijuan



Aviat, Rubí acollirà un nou programa Vacances en Pau, que enguany rebarà sis nens i nenes saharauis que passaran dos mesos a la ciutat. Així ho ha explicat López, de Rubí Solidari, l'entitat que s'encarrega d'organitzar aquestes vacances.