1 de 10
Mapes interactius

Rubí compta amb una candidatura més que el 2019

ERC és el partit que opta a entrar a més ajuntaments, per davant de Junts i el PSC

S'han presentat pràcticament les mateixes candidatures que el 2019, a la demarcació de Barcelona. | Adrià Costa
per Roger Tugas Vilardell, Barcelona | 27 d'abril de 2023 a les 19:47 |
La tensió política ha caigut els darrers anys, però això no ha provocat una disminució significativa en la participació en candidatures electorals, almenys a la demarcació de Barcelona. Si el 2019 es van presentar 1.537 llistes a la província, aquest 28 de maig hi competiran 1.529. Fins i tot els veïns d'un 36% dels municipis tindran ara més opcions on triar que fa quatre anys, com és el cas de Rubí: el 2019 hi havia 10 candidatures, i ara n'hi haurà 11, dues de les quals (Valents i Som-hi Rubí) es presenten per primera vegada. A un terç n'hi haurà menys, i al 31% restant, s'hi confrontaran les mateixes. Al següent mapa es pot observar com evoluciona la quantitat de candidatures i, clicant o passant el cursor per damunt de cada municipi, n'apareix els noms d'aquest 2023.

Aquest 28 de maig hi haurà més candidatures o menys que el 2019, a cada municipi?
Com ocorre a nivell nacional, ERC és el partit que més candidatures ha registrat a la demarcació de Barcelona, ja que serà present a 279 dels 311 municipis, seguit de prop per Junts (262) i amb el PSC (230) en tercer lloc. A certa distància, se situen el PP (104), els comuns (100), la CUP (86), Vox (80), Ciutadans (65), Ara Pacte Local (la llista vinculada al PDECat, amb 61) i Valents (46). Primàries, que va emergir el 2019 sense aconseguir presència a grans ciutats, n'hi ha confeccionat sis. Al següent mapa es pot consultar on es podrà votar cadascun dels grans partits.

A quins municipis es presenten els principals partits?
Pel que fa a la implantació supralocal, ERC és també la força que presenta més candidatures a sis de les 12 comarques de la demarcació. Tot i això, el PSC s'imposa al Vallès Occidental i Junts ho fa a l'Alt Penedès, mentre que aquestes tres formacions n'han registrat les mateixes al Maresme i al Baix Llobregat. Pel que fa al Barcelonès i el Garraf, l'empat s'amplia també a altres partits. El següent mapa mostra aquesta distribució i, clicant o passant el cursor per damunt de cada comarca, es pot consultar també a quants municipis es podrà votar cada formació.

Quin partit presenta més candidatures a cada comarca?
En els comicis del 2019, el PSC va ser el partit més votat a la demarcació de Barcelona, amb el 24,3% dels suports, seguit de prop per ERC, amb el 22%. En tercer lloc, es va situar Junts (12,2%), frec a frec amb els comuns (11,3%). Per darrere, Cs hauria sumat el 9,4%, si se li computa també la candidatura de Manuel Valls, per davant de PP (5,3%) i CUP (4,9%). D'entre les quatre primeres forces, però, només el PSC i els comuns presenten ara més candidatures a la demarcació (43 i 5 més, respectivament), mentre que ERC i Junts en tenen menys (11 i 9 menys, respectivament).

Aquesta informació municipalitzada s'ha pogut elaborar només de la demarcació de Barcelona perquè la seva Diputació ha facilitat a Nació els llistats de candidatures en format reutilitzable, després de demanar-los. En els propers dies, es podran fer anàlisis locals de tot el país, a mesura que s'aconsegueixi la informació completa.

 

Participació