Fiscalia investigarà les presumptes irregularitats en la gestió de l'abocador Can Canyadell de Rubí

La denúncia presentada per ERC al mes de novembre seguirà el seu curs, amb possibilitat d'arribar a judici si es considera que hi ha hagut delicte contra el medi ambient o prevaricació administrativa

Imatge de Can Canyadell l'any 2018
Imatge de Can Canyadell l'any 2018 | Cedida/Rubí Sense Abocadors
M.C.
08 de maig del 2023
Actualitzat a les 23:47h
La Fiscalia Provincial de Medi Ambient de Barcelona ha obert diligències d'investigació per presumptes irregularitats en la gestió de l'abocador de Can Canyadell, arran d'una denúncia presentada per ERC al mes de novembre

Els republicans van presentar una extensa denúncia en què detalla que s'ha superat la seva capacitat permesa, que la tramitació per modificar de manera substancial aquesta capacitat s'hauria fet de manera incorrecta. La denúncia es va fer després que al maig de 2022 ERC reclamés la clausura al Consistori i no rebre cap resposta. 

En aquesta denúncia, ERC detallava que no s'havien fet les renovacions de les llicències ambientals en el termini corresponents, cada quatre anys, i la presència de residus impropis. "L'any 2016 l'empresa admetia que hi havia 200.000 metres cúbics abocats més dels permesos per la llicència ambiental que tenien, quan la llicència era de 1.650.000 metres cúbics", explica Joan Puntí, president de la secció local d'ERC a Rubí.

No va ser fins al 2022, quan es va presentar la denúncia, que l'Ajuntament va demanar un informe extern sobre la petició de modificació no substancial de l'activitat que l'empresa va fer al 2016 per ampliar la seva activitat. Segons explica Puntí, "l'empresa hauria d'haver aturat l'activitat d'abocador l'any 2016, però ha seguit operant". Així, es va concloure que la modificació havia de ser substancial o que s'hauria d'haver tramitat una nova llicència.

ERC celebra que el que veia la formació a l'hora de presentar la denúncia "també ho veu fiscalia: que algú ha de demanar explicacions", com diu Puntí, que també ha assenyalat que en la denúncia consta que els talussos superen els 20 metres d'alçada, quan haurien de ser set; que provoquen despreniments que afecten el curs del torrent de Pi de la Serra i tots els efectes per la salut humana i l'equilibri dels espais naturals que comporta un abocador, entre d'altres.

El procediment seguirà el seu curs amb la possibilitat d'arribar a judici si es considera que es pot haver comès un delicte ambiental o de prevaricació administrativa.