1 de 10

Els mapes de les candidatures municipals: quin partit presenta més llistes al Vallès Occidental?

El PSC presenta candidatura a tots els municipis de la comarca, mentre que ERC en presenta a 22 i Junts a 21 | A Rubí, hi ha dues candidatures noves respecte el 2019

Consulta les paperetes que trobaràs a cada municipi el 28 de maig. | Adrià Costa
per Roger Tugas Vilardell, Barcelona | 9 de maig de 2023 a les 10:06 |
L'èxit o fracàs de les eleccions municipals per cada partit no se sabrà fins la nit del 28 de maig, però la confecció de més o menys llistes acostuma a ser un termòmetre per calibrar la força amb què arriben i en quins territoris poden ser més competitius. El partit que n'ha registrat més ha estat ERC, però aquesta preeminència no és homogènia a tot el país. Tal com es pot comprovar al següent mapa, és la formació que més n'ha confeccionat a 23 comarques, però Junts s'ha imposat en nou, el PSC en dues - el Vallès Occidental i el Baix Penedès -, el CDA-PNA a l'Aran i en les altres set han empatat dues o més candidatures.

Quin és el partit que ha confeccionat més candidatures a cada comarca?


Clicant o clicant el cursor per cada comarca, apareix el nombre de llistes que ha registrat cada formació (apareixen aquelles amb dues o més)
 


Igualment, malgrat que ERC ha presentat més candidatures del que ho havia fet mai en unes municipals, no estarà present a alguns municipis on sí que hi era fa quatre anys. Al següent mapa es pot observar quina és la implantació local d'aquest i la resta de partits, però també allà on es presenten per primer cop i on han deixat de fer-ho. Amb un cop d'ull ràpid es pot constatar, per exemple, com els partits de la dreta espanyolista es troben sobretot concentrats a l'entorn de Barcelona i altres grans ciutats i poc presents a la resta del país, com també li ocorre a En Comú Podem.

Pel que fa al Vallès Occidental, les diferències més significatives les trobem amb Ara Pacte Local Valents, formacions noves que han aconseguit fer llista a més d'una desena de municipis; Vox, amb vuit noves candidatures respecte al 2019 o la CUP, que en perd tres respecte als anteriors comicis.

A quins municipis presenta llistes cada partit i en quins apareixen i desapareixen respecte el 2019?
En total, aquest 2023 es confronten una seixantena de candidatures més que fa quatre anys, un total de 3.562. L'evolució, però, és desigual segons el municipi. A un terç dels 947 que hi ha a Catalunya, hi haurà més paperetes on triar aquest 28 de maig i, en canvi, a un 28% n'hi haurà menys. A la resta -com és el cas de Barcelona-, s'hi presenten la mateixa quantitat de candidatures que el 2019. Al següent mapa, es pot consultar el que ocorre a cada lloc: a Rubí, hi ha una candidatura més que l'any passat, tot i que hi ha dos partits nous - el 2019 es presentava Primàries, que ara no ho fa; i hi ha dues candidatures noves, Valents i Som-hi Rubí.

Es presenten més o menys candidatures a cada municipi, aquest 2023 respecte el 2019?


Clicant o clicant el cursor per cada municipi, apareix apareix la xifra de llistes dels dos comicis i el nom de les que competeixen aquest anyAixí s'ha fet aquesta notícia

La informació sobre les candidatures que es presenten a cada municipi no és consultable de forma oberta enlloc, sinó que els butlletins oficials de cada província publiquen tan sols les llistes que els faciliten les juntes electorals. Ho fan, però, en format PDF. Nació va poder publicar a finals de maig mapes i dades de les candidatures de la demarcació de Barcelona perquè la Diputació va facilitar arxius en formats reutilitzables per tal de poder-los processar. Des de llavors, però, s'ha estat treballant per aconseguir transformar aquells PDF de la resta de demarcacions en informació transformable. Una feina feixuga que ha estat liderada pel responsable de SEO del mitjà, Enric Cos, sense el qual aquesta anàlisi no hauria estat possible.

No ha estat fins que s'ha resolt aquest impediment que s'han pogut fer totes les transformacions posteriors, vinculant cada llista no municipalista a un partit supralocal i comparant les dades amb les del 2019, per tal d'elaborar els mapes d'aquesta notícia. Malgrat tot, aquesta tasca d'escrapejar arxius en format PDF pot comportar errors, malgrat les comprovacions posteriors que s'hi han fet. Si detectes alguna dada del teu municipi o d'altres que calgui corregir, si us plau, fes-nos-ho saber a data@naciodigital.cat.


 

Participació