1 de 10

Informe desfavorable de l'ACA al pla d'emergència per sequera de Rubí

Dels 64 municipis catalans on és obligatori tenir-lo, només el tenen aprovat 27

Barcelona, amb el pla de sequera aprovat, rega amb aigua freàtica | Ajuntament de Barcelona
per Nació, Barcelona | 9 de maig de 2023 a les 16:38 |

Dues ciutats –Cerdanyola i Figueres- encara no han presentat els plans d'emergència per sequera. Es tracta del màxim incompliment d'una foto on els grans municipis de país no queden massa bé: només 27 de les 64 ciutats el tenen aprovat per l'ACA tres anys després que fos obligatori.

Rubí, per la seva banda, compta amb un pla contra la sequera aprovat al novembre de 2022, però l'Agència ha empès un informe desfavorable. L'ACA no n'explica els motius i possibles esmenes, i l'Ajuntament encara no ha respost la petició d'informació de RubiTV.cat sobre aquesta qüestió.


En els darrers dies han presentat la documentació Calafell, Cornellà, Esparreguera, Molins de Rei, Ripollet i Viladecans. Aquest fet ha reduït a tres les ciutats que encara no han fet el tràmit. Tot i així, n'hi ha molts altres amb deures: en 13 casos l'administració hidràulica ha tombat les mesures i en 22 més continuen en tràmit.

 Favorable (27): Barberà del Vallès, Barcelona, Blanes, Castelldefels, Girona, Granollers, Hospitalet de Llobregat, Igualada, Manlleu, el Masnou, Mataró, Montcada i Reixac, Olot, Palafrugell, Pineda de Mar, el Prat de Llobregat, Premià de Mar, Reus, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Perpètua de Mogoda, Sitges, Terrassa, Vic i Vilassar de Mar

 Desfavorable (11): Badalona, Cambrils, Castellar del Vallès, Esplugues de Llobregat, Martorell, Mollet del Vallès, Olesa de Montserrat, Rubí, Salou, Salt, Sant Joan Despí, Tarragona i Vilanova i la Geltrú

 En tràmit (22): Banyoles, Calafell, Cornellà de Llobregat, Esparreguera, les Franqueses del Vallès, Gavà, Lloret de Mar, Manresa, Molins de Rei, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Guíxols, Sant Quirze del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Valls, el Vendrell, Viladecans, Vilafranca del Penedès i Vila-seca

 No presentat (2): Cerdanyola del Vallès i Figueres
 

Una obligació del juny de 2020

Segons estableix el pla de sequera aprovat gener del 2020, els ajuntaments de més de 20.000 habitants han de definir unes mesures específiques en funció dels cinc escenaris, el famós semàfor de la sequera. S'havia de presentar i aprovar abans del 30 de juny de 2020, és a dir, quasi fa tres anys.

Aquests plans han de garantir el compliment de les dotacions màximes establertes i s’han de posar a disposició de la ciutadania per tal que pugui conèixer les mesures concretes a adoptar en cada escenari o les mesures de contingència que els poden afectar en els casos d’alerta, excepcionalitat o emergència per sequera. Unes mesures que poden incloure reduccions de pressió, i fins i tot, la suspensió temporal en la prestació del servei d’abastament.

Els municipis que no arriben al llindar dels 20.000 habitants també poden presentar els plans a l'ACA de manera voluntària. Segons el Govern, amb dades actualitzades del 23 de març, ho han fet 14 municipis. Però només hi ha dos casos, Calella i Torredembarra, que tinguin el vistiplau de l'Agència Catalana de l'Aigua. La resta es troben en tràmit o han rebut un informe desfavorable.
 
 Favorable (2): Calella i Torredembarra

 Desfavorable (8): Castellbisbal, Gaià, Masllorenç, Oristà, Prats de Lluçanès, Sagàs, Sant Feliu Sasserra, Santa Maria de Merlès

 En tràmit (4): Begur, Castell-Platja d'Aro, Parets del Vallès, Roses


 

Sancions als municipis

Les sancions als ajuntaments que incompleixen les mesures per fer front a la sequera han estat motiu de debat polític en les últimes setmanes i a les portes de les eleccions del 28-M. Finalment, la setmana passada Junts, ERC i PSC van pactar no aplicar les multes als municipis incomplidors fins un mes després de convocar-se les ajudes als ajuntaments per poder fer obres per l'estalvi d'aigua.

 

Arxivat a:
Societat, aigua, medi ambient, ACA
Participació