Aquest és el decàleg de Junts per millorar la seguretat a Rubí

Ivan Vila recorda que "és una de les principals preocupacions de la ciutadania" i detalla les mesures en els àmbits policials, dels serveis socials i de disseny de l'espai que proposa la formació

Ivan Vila conversa amb l'agent de Mossos d'Esquadra jubilada, Magda Vives
Ivan Vila conversa amb l'agent de Mossos d'Esquadra jubilada, Magda Vives | Cedida/Junts Rubí
Redacció
15 de maig del 2023
Junts Rubí ha fet pública aquest dimecres una extensa bateria de propostes per millorar la seguretat als barris, urbanitzacions i eixos comercials de Rubí, ampliant així algunes de les idees que van apuntar el passat mes de novembre. En les últimes setmanes, la formació ha mantingut converses amb diversos responsables d'establiments que han estat víctimes de robatoris o intents de robatori per part de persones que acumulen antecedents per delictes similars.
 
"En aquestes situacions hi ha diversos problemes: el primer, la pèrdua econòmica que suposa el robatori; la despesa que suposa canviar vidres, persianes o el que sigui que s’hagi malmès per entrar a robar; després, el fet d’haver de perdre tot un matí o tot un dia per presentar la denúncia, amb la qual cosa el comerç no pot obrir; i per últim, el fet que els infractors no triguin ni 24 hores en tornar a ser al carrer i, en molts casos, tornar a delinquir", explica l’alcaldable, Ivan Vila.

Vila també s'ha reunit amb agents dels sindicats policials per tal d'elaborar una proposta el màxim de completa possible, posant èmfasi en els delictes que han augmentat més al municipi, segons dades del Ministeri d'Interior, i que són els robatoris amb força a establiments.

A més, el candidat recorda que "la seguretat és una de les principals preocupacions de la ciutadania, i les dades demostren que ens n’hem de preocupar i ocupar”.

Més seguretat per als comerços i una unitat específica d’Urbanitzacions

Respecte al comerç, la formació ha apuntat noves mesures per incrementar la seguretat de manera real: per una banda, patrullatge d’agents de paisà que puguin enxampar els lladres in fraganti i que alhora dissuadeixin de la comissió de delictes, elaborar mapes delinqüencials que permetin decidir, amb dades, on cal reforçar els controls policials i altres sistemes com la videovigilància, i instal·lar càmeres amb detectors de matrícules que puguin ajudar a identificar un infractor que ha fugit, un còmplice, un testimoni… 
 

Els lectors de matrícules s'han demostrat útils per dissuadir la delinqüència. Foto: Accesor.


Pel que fa a l’organització policial, Junts també proposa que es creï una unitat policial específica per a les urbanitzacions, que contempli una formació concreta i un coneixement extens del territori i el veïnat. La formació està treballant amb dades per poder quantificar el nombre d’agents que caldrà destinar a aquesta Unitat i quantes noves places s’hauran de contractar, tenint en compte que n’hi haurà que es jubilaran en els pròxims anys - actualment hi ha uns 80 policies, quan els estàndards diuen que n'hi hauria d'haver uns 112, segons explica Vila.

“Quan hi ha una emergència a qualsevol de les urbanitzacions, s’ha de poder comunicar de manera àgil i eficient: al centre urbà hi ha molts més punts de referència, noms de carrers clars… però a les urbanitzacions, no sempre passa”, detalla l’alcaldable.

Per altra banda, Junts recorda que l’alcaldessa, Ana María Martínez, ha fet demandes públiques perquè s’augmenti el nombre d’agents dels Mossos d’Esquadra a la ciutat però, "a l’hora de la veritat, quan han negociat i aprovat els Pressupostos catalans amb el Govern d’ERC, sembla que hagin oblidat aquesta reivindicació", lamenta Vila.

Nova organització, recursos i reconeixement a la Policia Local

"No només necessitem més policia, sinó més recursos per a la policia, que és la que realment pot actuar davant d’un delicte o situació conflictiva, com a agent de l’autoritat”, ha dit Magda Vives, agent de mossos d’Esquadra jubilada i membre de la llista de Junts. En aquest sentit, la formació s'ha fet seva una proposta que van sorgir arran de la reunió amb agents dels sindicats dels Mossos a Rubí: que disposin de càmeres corporals i unipersonals per a cada agent.

Per altra banda, Vila s'ha compromès a assumir la gestió de la Policia Local des de l'Alcaldia, organitzar un acte anual de reconeixement públic a la seva tasca pels volts del patró del cos, el 29 de setembre; i estudiar la possibilitat d'obrir comissaries de districte.

Finalment, Junts defensa que la policia - sigui Local, Mossos o altres agents amb presència a la ciutat - necessita el suport i la coordinació amb els Serveis Socials: "Hi ha moltes persones localitzades, identificades i conegudes per tots (agents policials, població en general i serveis municipals) que necessiten molt més un treball d'acompanyament des dels Serveis Socials que no pas una actuació policial concreta que resoldrà el problema durant hores, o dies, i el tornarem a tenir", ha manifestat Magda Vives. Aquest treball coordinat, diu la mossa d'esquadra, és "importantíssim per no reduir una qüestió puntual de seguretat a una qüestió que és més estructural, i ambdós cossos, policials i agents socials, hauríem d'estar cos a cos". 

La seguretat, més enllà de la perspectiva policial

Junts Rubí també assegura que és conscient que la seguretat de la ciutadania no millorarà únicament amb mesures de caràcter policial, sinó que s’ha d’abordar des de diverses perspectives. És per això que, amb la voluntat d’elaborar un llistat el més complet possible, la formació ha incorporat dues noves propostes per fer de Rubí una ciutat més segura: que s’apliquin criteris de prevenció de la inseguretat en el disseny d’espais, i la instauració d’un servei de bus i de taxi municipal nocturn per garantir la tornada segura a casa, incorporant el sistema de parada a demanda a l’autobús.
 
La primera proposta té a veure amb la que Junts ja va explicar al novembre, de millora integral de la qualitat de l’espai públic. Ivan Vila insisteix que "si tu tens una plaça molt ben decorada però les rajoles del terra estan aixecades, o tens molt bona il·luminació però una vegetació o obstacles visuals, no serveix per res".
 

La plaça de la Constitució de Rubí Foto: Junts Rubí


És per això que, en la reforma integral dels espais, cal aplicar els criteris de seguretat. La Diputació de Barcelona ha editat recentment una guia de Prevenció de la inseguretat per mitjà del disseny d’espais, que recomana, per exemple, que es facin activitats de dinamització com a element de vigilància natural continuada, instal·lar mobiliari resistent als actes vandàlics, que es netegin ràpidament les pintades, que les marquesines o parades del transport públic siguin transparents, que els elements del mobiliari i el verd urbà permetin la visibilitat (vist i ser vist), que hi hagi una bona senyalització i un bon manteniment del ferm de les places, parcs i voreres… "Insistim: un espai cuidat, ben il·luminat, vigilat, accessible, net… dona més sensació de seguretat, convida al civisme i a la comunitat; al contrari, els espais degradats s’acaben convertint en caus de marginalitat i delinqüència", afirma Ivan Vila.
 
Per altra banda, l'alcaldable proposa que el servei d’autobús urbà s’ampliï a l’horari nocturn, incloent el servei de parada a demanda - la possibilitat de demanar baixar de l’autobús en un punt concret entre dues parades oficials - per garantir la seguretat dels viatgers i viatgeres; i estudiar la implementació d’un servei de taxi municipal subvencionat per garantir una tornada segura a casa.

Decàleg de Junts per garantir la seguretat arreu de la ciutat

  1. Augmentar el nombre d’agents de Policia Local. Per complir amb la ràtio establerta (uns 130 policies) però també per complir amb les necessitats reals del territori. Aquests agents, majoritàriament, patrullaran a peu i s’establiran diversos torns de patrullatge de paisà.
  2. Recursos tecnològics per a la Policia Local. Dotarem el cos policial amb càmeres corporals i unipersonals per garantir la seva seguretat jurídica i la de totes les persones amb qui interactuïn. També instal·larem càmeres amb lector de matrícula que puguin facilitar la tasca d’investigació policial quan es produeixin fets delictius.
  3. Elaborar mapes delinqüencials. Amb aquesta eina es permet saber on cal reforçar la seguretat destinant-hi més agents, però també determinar si cal instal·lar altres sistemes com càmeres de videovigilància i sistemes d’enllumenat intel·ligent, dos sistemes que sí que es proposa que s’instal·lin als principals eixos comercials de Rubí, d’entrada.
  4. Lluita contra les ocupacions conflictives. A més d’aprofitar les eines que brinda la llei aprovada al gener al Parlament a proposta de Junts, l’ajuntament serà proactiu en les inspeccions d’aquests habitatges i locals ocupats i que generen problemes de convivència greus o situacions de perill per a la resta del veïnat. Abans de l’aprovació d’aquesta llei, Junts ja va proposar que es fessin aquestes inspeccions per part de diversos serveis - Policia Local, Urbanisme, Salut, Ciutadania, Serveis Socials… - que permetessin justificar documentalment la necessitat de desallotjar.
  5. Crear una unitat de policia específica per a urbanitzacions. 
  6. Aplicar els criteris de seguretat en el disseny dels espais.
  7. Servei de bus i taxi nocturn. Establirem un servei de bus nocturn que incorpori el sistema de parada a demanda, i un taxi municipal amb tarifes subvencionades que pugui donar cobertura als horaris nocturns en què no hi hagi autobús urbà. La implementació d’aquest autobús urbà nocturn es farà per fases, però per començar sí que s’ampliaran els horaris entre setmana fins a les 23h i els caps de setmana fins a les 2h.
  8. Estudiar la possibilitat d’obrir comissaries de Districte.
  9. Treballar per endurir els càstigs als multireincidents, tant en l’àmbit penitenciari com de l’educació social i la prevenció.
  10. Acte d’homenatge a la Policia Local el dia del patró. Per Sant Miquel, organitzarem un acte de reconeixement públic a la Policia Local, amb la voluntat d’agrair la seva tasca diària i acostar-la a la ciutadania. A més, la gestió de la seguretat s’assumirà directament des de l’Alcaldia i es farà una comunicació adequada de totes les seves actuacions, tant als mitjans locals com a les xarxes socials.