Polèmica per la retirada d'una multa a una regidora: Cs hi veu «amiguisme» i l'Ajuntament ho nega

El 2018, la grua municipal va retirar el vehicle d'una regidora, i un altre regidor va recollir-lo del dipòsit municipal sense pagar la multa ni la taxa de la grua

Un jutjat de Rubí investiga el cap de la Policia Local i l'exregidor de Seguretat Ciutadana
Un jutjat de Rubí investiga el cap de la Policia Local i l'exregidor de Seguretat Ciutadana | Localpres
Redacció
18 de maig del 2023
Actualitzat el 19 de maig a les 11:10h

El Jutjat número 2 de Rubí investiga al cap de la Policia LocalOriol Sànchez, i al tinent d'alcaldia i regidor, actualment de Mobilitat i Planificació Urbanística, Rafael Güeto, per presumptes delictes de prevaricació, tràfic d'influències i falsificació de document públic. El motiu: haver eximit una altra regidora, Maria Mas, actualment cap de gabinet, de pagar una multa per aparcar malament i també de la taxa de la grua que va retirar el seu vehicle.

Els fets es remunten al juny de 2022, quan Ciutadans Rubí va presentar una denúncia, que ha fet pública Crónica Global. Segons aquest escrit, el 27 de novembre de 2018 diversos agents de la comissaria de la Policia Nacional de Rubí van requerir a la Policia Local que retirés un vehicle estacionat en una zona reservada per a ells. Després, es va saber que la titular d'aquest era Maria Mas, en aquell moment regidora i tinenta d'alcaldia.

La Policia Local va anar al lloc, va posar la multa pertinent i es van endur el vehicle al dipòsit municipal, d'on va sortir poc després sense que la propietària hagués de pagar res, "per ordre expressa del cap de Policia", segons consta en el text de la denúncia. A més, qui va treure el cotxe del dipòsit no va ser ella, sinó l'aleshores tinent d'alcaldia de Seguretat Ciutadana, Rafael Güeto. Dos anys més tard, un agent de la Policia Local de Rubí va registrar una instància a l'Ajuntament per preguntar si tenien pensat pagar la multa de la regidora i el cost de la grua, que va quedar sense resposta, tot i que el cos demanava "determinar responsabilitats penals al respecte de l'actuació per part del cap de la Policia i del regidor".

Un segon requeriment en aquest sentit també va quedar sense contestar, i és per això que es van denunciar els fets a l'Oficina Antifrau. El cap de la Policia, Oriol Sànchez, va manifestar que "l'agent denunciant estava disposat a retirar la multa", però el mateix agent ho va desmentir davant la Unitat d'Investigació dels Mossos d'Esquadra, que ha dut la investigació interna del cas. L'escrit de la denúncia afirma que a l'agent se li va arribar a mostrar un document en què, presumptament "manifestava i signava la seva conformitat de deixar la multa sense efecte", un document que també s'està investigant perquè els que el van fer podrien incórrer en un delicte de falsificació de document públic.

El procediment està en fase d'instrucció, i ja s'han requerit diversos informes sobre els fets. També han declarat algunes persones, entre les quals el cap de la Policia Local.

L'Ajuntament explica les "circumstàncies excepcionals" de la retirada del vehicle

Preguntat per RubiTV.cat, l'Ajuntament de Rubí ha emès un comunicat per donar la seva versió dels fets. 

Segons explica el consistori, el 27 de novembre de 2018 la zona que habitualment es reserva a l'aparcament dels vehicles del personal electe estava inhabilitada per unes obres de reforma, i per això es van habilitar tres places a la zona d'aparcament del cos de la Policia Nacional per als vehicles municipals. En aquells moments, l'oficina de la policia espanyola estava tancada per obres de reforma, és a dir que el cos no feia cap funció a Rubí, i el cap de la Policia Local va demanar permís per poder ocupar-les, i li va respondre afirmativament sempre que fos fora dels horaris de les obres de reforma de la comissaria, i es van lliurar als regidors les autoritzacions per poder-hi estacionar.

Així, l'Ajuntament afirma que la retirada del vehicle de Maria Mas per part de la grua va ser un error, i per aquest motiu se li va retornar sense cap recàrrec. El fet que s'avisés la grua, com va reconèixer el mateix Inspector en cap de la Policia Nacional, es devia a un "canvi de criteri" que no s'havia traslladat al cap de Policia Local. Per tant, la retirada d'aquest vehicle es va produir en unes circumstàncies excepcionals.

El Consistori també mostra la seva "preocupació per la facilitat amb què es versen aquest tipus d'acusacions sense tenir tota la informació", i demana que "el nom de la institució no es vegi esquitxat per les crítiques polítiques pròpies del període electoral en què ens trobem", clou el comunicat.

Roberto Martín ha demanat poder ser acusació popular per poder tenir totes les explicacions, i tot i que amb respecte als temps judicials i la presumpció d'innocència, ha demanat que s'aparti a totes les persones implicades.

ERC demana la dimissió dels implicats i de l'alcaldessa

Les reaccions a aquesta informació no s'han fet esperar: aquest mateix dijous, ERC ha demanat la dimissió de tots els implicats - el regidor Rafael Güeto i l'actual cap de Gabinet, Maria Mas -, així com de l'alcaldessa, Ana María Martínez, i el cessament del cap de la Policia Local, Oriol Sànchez.

ERC considera que els fets són "gravíssims" i recorden altres casos greus de corrupció que ha protagonitzat el PSC, com el Cas Bustos a Sabadell. Els republicans diuen que el comunicat emès per l'Ajuntament té "moltes contradiccions", i recorda que els regidors han d'assumir el cost de la multa i la taxa de la grua municipal, i si realment existeixen circumstàncies que justifiquin la retirada de la sanció, ho han de fer seguint el procediment per presentar reclamacions.

Per altra banda, els republicans troben "inimaginable" que l'alcaldessa no tinqués coneixement dels fets i és "inadmissible que durant tots aquests anys ho hagi volgut amagar sota la catifa".

Veïns per Rubí farà un seguiment "molt de prop" d'aquest cas

Per la seva banda, Veïns per Rubí ha titllat el cas de presumpta corrupció de "molt greu", i també ha fet referència al cas Bustos. Tot i mostrar el seu respecte a la pressumpció d'innocència, ha remarcat que "a més d'una denúncia, hi ha proves documentals", i ha assegurat que en faran un seguiment de prop. El candidat de la formació d'independents també ha dit que "no oblidem que la màxima responsable de la Policia Local és l'alcaldessa".