Marina Dolset (AUP): «Tenim molts equipaments buits en què s’han invertit fins a 14 milions, i estan tancats»

Els alcaldables expliquen les seves principals propostes en matèria de seguretat, urbanisme, mobilitat i espai públic i urbanitzacions

Marina Dolset, al centre de la fotografia, és la candidata de l'AUP
Marina Dolset, al centre de la fotografia, és la candidata de l'AUP | Marta Casas
23 de maig del 2023
Actualitzat el 24 de maig a les 9:40h
Aquest diumenge, la població de Rubí està cridada a les urnes per determinar el futur polític de la ciutat. Què hi ha en joc a les eleccions municipals? Hi ha molts factors que poden ser determinants a l'hora d'escollir el futur alcalde o alcaldessa, i des de RubiTV.cat hem demanat als candidats les seves propostes més destacades en matèria de seguretat, urbanisme, mobilitat i espai públic.
 
Marina Dolset és la candidata de l'AUP, una formació que a cada mandat presenta una renovació de cares, i per tant es presenta per primera vegada com a número 1 de la llista electoral de l'Alternativa.

- Quines són les principals mesures de seguretat que proposa l'AUP?

- Entenem que la seguretat és poder desenvolupar les nostres vides, ser lliures, lliures de por, de cansament, d’aïllament… Per això defugim dels discursos de la por, del control i de la vigilància: la seguretat no s’aconsegueix amb més presència policial sinó amb inversió en mediació i prevenció, amb polítiques socials i, en definitiva, garantint unes bones condicions de vida per a la població. I l’hem d’entendre com una acció comunitària, de carrer, de coneixement entre el veïnat. Durant tot el mandat hem fet propostes en aquest sentit.

- L'Alternativa ha estat una de les forces més crítiques amb el Text Refós del POUM. Com entenen que ha de ser el futur planejament urbanístic de la ciutat?

- El futur de la ciutat passa per construir-lo entre totes. Tenim un planejament desfasat i un POUM que va quedar desestimat perquè no era realista i perquè no tenia en compte la diversitat de la ciutadania, perquè no incorporava la perspectiva feminista i perquè no era sostenible. Amb el nou planejament tenim l’oportunitat de protegir el sòl no urbanitzable, de pacificar vies, de naturalitzar la Riera, prioritzar la creació d’un parc agrari i de fer previsions de creixement realistes i que no facilitin l’especulació. I sobretot, que sigui un document de consens i amb un grau molt elevat de participació ciutadana.

- També han plantejat diverses millores en matèria de mobilitat a Rubí. Quines són les més destacades?

- Les nostres propostes han estat sobretot per afavorir la mobilitat sostenible i saludable. En general, defensem la pacificació de vies i donar prioritat al vianant, crear carrils bici, incrementar la freqüència del bus urbà i ampliar els horaris… reduir el trànsit motoritzat - i ho vam comprovar durant el confinament per la pandèmia - és una manera important de reduir la contaminació i millorar la qualitat de l’aire. També és important millorar la connexió cívica entre les urbanitzacions i el nucli urbà amb carrils bicis, voreres amples i amb ombra. 

- Quines millores farien en l'espai públic i les urbanitzacions?

- L’espai públic és aquell espai que és de totes i que hem de poder gaudir totes, des de la diversitat de la població. És a dir, cal garantir que nens, joves, adults, gent gran, d’origens, gèneres… puguin sentir-se’l seu: que sigui accessible, que sigui amable, que estigui ben cuidat, que ofereixi els serveis necessaris, que ajudi a crear xarxes. També tenim molts equipaments buits arreu de la ciutat, en què s’han invertit fins a 14 milions d’€ i estan tancats, alguns de molt simbòlics com el cinema, sense previsió d’obertura al pla d’equipaments. 

Pel que fa a les urbanitzacions, insistim en que cal connectar-les millor amb el nucli urbà mitjançant el transport públic i la mobilitat a peu, però també crear serveis de proximitat. Com pot ser que l’edici Ressò estigui tancat?

- L'AUP sempre ha estat a l'oposició. Amb quines forces estarien disposats a seure per arribar a un pacte de govern o garantir la governabilitat a Rubí?

- L’AUP sempre té per objectiu incidir el màxim possible en la ciutat, sigui al govern o a l’oposició, en aquest sentit un cop veiem els resultats electorals, en assemblea decidirem quina és la millor estratègia per avançar en el pla de treball. Evidentment, pensem que 20 anys governant el PSC, amb l’ajuda d’altres partits, com ERC i els Comuns, no ajuden a fer avançar la ciutat ni a acabar amb polítiques caciquistes o de poltrona.