Toni García (VR): «Rubí necessita una planificació exhaustiva de renovació i millora de la via pública»

Els alcaldables de Rubi expliquen les seves propostes en quatre temes clau del mandat 2023-2027

Toni García, al centre, és el candidat de Veïns per Rubí
Toni García, al centre, és el candidat de Veïns per Rubí | Cedida/VR
23 de maig del 2023
Actualitzat el 24 de maig a les 9:40h
Aquest diumenge, la població de Rubí està cridada a les urnes per determinar el futur polític de la ciutat. Què hi ha en joc a les eleccions municipals? Hi ha molts factors que poden ser determinants a l'hora d'escollir el futur alcalde o alcaldessa, i des de RubiTV.cat hem demanat als candidats les seves propostes més destacades en matèria de seguretat, urbanisme, mobilitat i espai públic.

Toni García és el candidat de la formació municipalista, que va donar la sorpresa l'any 2015 amb la seva entrada al ple municipal, i que encapçala per tercera vegada un projecte que ja s'ha consolidat.

- Quines són les propostes més destacades de Veïns per Rubí en l'àmbit de la seguretat?

- Rubí pateix des de fa anys, i de manera creixent, problemes d’inseguretat i incivisme. El primer que cal fer, des del nostre punt de vista, és cobrir totes les places de Policia Local, i anar augmentant la plantilla fins a arribar a 115 agents a curt termini i plantejar-nos, en els pròxims 10 o 15 anys, arribar als 150 (dos policies per cada 1.000 habitants). També proposem implementar un sistema de videovigilància en punts estratègics de la ciutat, i reclamar a la Generalitat la necessitat d’augmentar la plantilla dels Mossos d’Esquadra.

- Quins aspectes de la mobilitat milloraria de la ciutat?

- La mobilitat a Rubí és en general, força caòtica. Any rere any els ciutadans es queixen de la falta d’aparcament, cosa que a més genera més contaminació per CO2, i per això una de les prioritats serà crear noves zones d’aparcaments a la ciutat. Però també volem incidir en la mobilitat sostenible, repensant les rutes dels autobusos, creant nous carrils bici i rutes per a runners, posant en marxa els camins escolars i modificant carrers amb les voreres molt estretes per posar-hi plataforma única. 

En matèria de mobilitat externa, també defensem que Rubí s’inclogui a la zona 1 de la tarifació, i continuar reivindicant el servei d’autobús directe des de Rubi a l’Hospital de Terrassa.

- El mandat 2023-2027 serà clau l'aprovació del POUM. Quines són les principals demandes de Veïns per Rubí per al nou Pla d'Ordenació després del desistiment del Text Refós del 2017?

- Els eixos clau del nou POUM han de ser la sostenibilitat, la creació de zones verdes, més habitatge públic i que compti amb un alt grau de participació de la ciutadania, entitats i agents econòmics i polítics. El 2017 es va voler tirar endavant un pla sense consens, sense participació, que no era realista i que no es podia executar. En concret, a més, proposem pacificar l’avinguda de l’Estatut i alliberar la C-1413 de trànsit pesant, transformar la Riera en un eix fluvial atractiu i conservant la biodiversitat, redactar un pla d’estandarització del paisatge urbà, que serveixi per compatibilitzar la imatge de la ciutat amb uns cànons urbanístics i paisatgístics, i avançar cap a la implementació de la smart city.

A més ha de preveure les noves infraestructures i equipaments com la segona estació dels FGC, una nova piscina municipal lúdica, la connexió entre els FGC i la Renfe, aparcaments, l’Hospital de Rubí… 

- Com milloraria l'estat de l'espai públic, tant al nucli urbà com a les urbanitzacions?

- Posar les urbanitzacions al dia després d’anys de manca de manteniment i oblit és un dels principals reptes que ens plantegem a Veïns per Rubí. Fa anys que ho denunciem, i hem presentat propostes, com la de destinar un 15% del pressupost d’inversions a aquesta zona del nostre municipi. Així, crearem un pla de manteniment específic, instal·larem càmeres de videovigilància a tots els accessos i reforçarem la presència policial, negociarem amb les empreses de serveis de telecomunicacions per fer-hi arribar la fibra òptica i construirem una deixalleria. A més, cal una millora urgent del transport públic, millorant les rutes, les freqüències i alguns dels vehicles; i una millora de la freqüència del servei de recollida de residus, així com del sistema de clavegueram. Per últim, demanem que quan s’hagin de cobrar rebuts pendents en algunes urbanitzacions es permeti el pagament fraccionat.

Totes aquestes mesures també són extrapolables al manteniment de l’espai públic. Rubí necessita una planificació exhaustiva de renovació i millora de la via pública, i cal que es garanteixin voreres accessibles, renovació de calçades, que es creïn nous espais verds i fer-los perdurables amb un bon manteniment… La llista, realment, és molt llarga.

- Amb quins partits estarien disposats a pactar per governar o garantir la governabilitat de la ciutat si mantenen o augmenten la representació?

- Com hem explicat moltes vegades, la nostra línia vermella és el PSC. És necessari un canvi a la ciutat després de 20 anys de governs que deixaran una herència desastrosa, amb una manca de manteniment, neteja dels espais urbans, manca d'oci, de seguretat, mobilitat, un POUM des de l'any 1987... no podem pactar amb unes persones que tenen un comportament de caràcter, fins i tot, mafiós. Només parlaríem amb altres forces polítiques que tinguin propostes raonables per a la ciutat.