Junts doblarà el pressupost de Cultura de l'Ajuntament de Rubí

La formació presenta una bateria de propostes per garantir l'equitat en l'accés a la cultura i de suport a les entitats

Ivan Vila, amb Carles Pujante i Manel Bamala
Ivan Vila, amb Carles Pujante i Manel Bamala | Cedida/Junts
Redacció
24 de maig del 2023
Actualitzat a les 11:48h
Junts Rubí ha incorporat, al seu programa electoral, diverses propostes en matèria de cultura i de suport a les entitats, algunes de les quals s'entrellacen entre elles. "Són moltes les entitats que duen a terme activitats culturals i tradicionals, i des de Junts hi volem donar tot el suport possible", ha dit el candidat, Ivan Vila.

Com explica Vila, la seva candidatura compta amb la presència de persones conegudes en l'àmbit de la cultura, com són Carles Pujante (número 3), president de la Societat de Blues de Rubí; Manel Bamala (número 5), president de la Societat Sant Antoni Abat; Josep Puigventós (número 7), president del Foment de la Sardana, o l'escriptora Anna Gallart, que tanca la llista.

La formació proposa diverses accions per garantir l'accés a la cultura, com per exemple impulsar un carnet municipal amb avantatges i descomptes per a espectacles de teatre, concerts, llibreries, activitats culturals organitzades per a entitats com l'Aula d'Extensió Universitària o el Centre d'Estudis Rubinencs... i en paral·lel, que es reservi un percentatge de les entrades als diversos espectacles a preus assequibles per a persones amb pocs recursos.

Altres idees de Junts són crear una programació cultural estable amb molta presència del talent local, dotar la biblioteca municipal dels fons i recursos humans necessaris, a més de crear una segona biblioteca descentralitzada, o crear bucs d'assaig per a grups locals.

Amb tot, el candidat ha explicat que la seva intenció és arribar a doblar el pressupost destinat a Cultura. A aquestes propostes, a més, s'hi han de sumar les de subvencionar la pràctica d'arts escèniques i la de l'actualització del Catàleg i el Pla Especial del Patrimoni Local, donant-lo a conèixer. La formació demana que es doni suport a projectes pioners i únics com el Premi Lletres de Mercat, i altres iniciatives de foment cultural de les entitats i associacions de Rubí.

Per altra banda, Junts ha volgut destacar el paper fonamental de promoció de la cultura que duen a terme les entitats de Rubí. "Comptem amb un teixit associatiu molt ric i divers, que de vegades es troba amb dificultats per organitzar activitats, retards en les subvencions... en general, amb poc suport per part de l'Ajuntament", diu el candidat, Ivan Vila. "Les entitats són l'ànima de la ciutat, i per això cal que des de l'administració els donem tot el suport i acompanyament possibles, espais adequats i recursos suficients en temps i forma", afegeix l'alcaldable.

Així, Junts es compromet a obrir una Oficina d'Atenció a les Entitats per donar suport a tràmits i organització d'activitats, així com a la recerca de subvencions; instal·lar un Hotel d'Entitats en algun espai - l'alcaldable va suggerir, en un article d'opinió, estudiar la possibilitat de fer-ho a la casa de Cal Corrons -, convocar un Ple anual d'entitats i modificar el Reglament Orgànic Municipal perquè les entitats puguin presentar mocions i propostes sense haver de fer-ho a instàncies d'algun grup municipal.