Per què el PSC guanya de nou les eleccions tot i perdre 2.000 vots?

La irrupció de Vox al ple, a més del retorn del PP, indiquen que el discurs de la inseguretat ha passat per sobre de la gestió municipal del govern PSC-Comuns

Cares llargues a la seu del PSC: guanya les eleccions, però perd un regidor
Cares llargues a la seu del PSC: guanya les eleccions, però perd un regidor | Cedida/Lara López
M.C.
29 de maig del 2023
Actualitzat a les 16:58h

El PSC d'Ana María Martínez ha tornat a guanyar les eleccions a Rubí. A diferència d'altres municipis del Vallès Occidental, però, els socialistes no han guanyat suports respecte el 2019 sinó que han perdut un regidor i més de 2.000 vots.

El ple, a més, ha canviat la seva configuració. ERC continuarà sent el líder de l'oposició, tot i que amb dos regidors menys (de 7 a 5). I com a tercera força, Vox, substituïnt els tres edils que havia aconseguit mantenir Ciutadans el passat mandat. Una altra formació que perd suports és En Comú Podem, que ha passat de ser la tercera força i governar amb els socialistes a ser l'última del ple.

En canvi, hi ha tres formacions que guanyen: l'AUP, que fins ara tenia una regidora i passa a tenir-ne dos, Veïns per Rubí, que consolida el projecte amb un segon regidor (des del 2015 només n'havia tingut un), i el PP, que torna a entrar amb dos representants, els mateixos que tenia abans de perdre la representació al 2019.

La nit electoral ha sigut especialment cruel amb Junts, que s'ha quedat fora del Consistori amb un 4,84%. En alguns moments la formació post-convergent superava el 5% necessari per a obtenir un representant, però finalment es va quedar a les portes. Pel que fa a Som-hi Rubí, la marca municipal del PDECat, i Valents, han obtingut 97 i 155 vots respectivament.

Una de les principals claus de la nova victòria socialista és la seva candidata. Ana María Martínez és una figura coneguda i reconeguda, que no ha necessitat fer grans actes de campanya sinó moltes carpes informatives arreu de la ciutat, tenint un contacte molt directe amb la gent.

La gestió dels socialistes en aquest mandat ha estat especialment còmoda, en poder pactar des dels primers mesos amb En Comú Podem, que són l'altra cara de la moneda: han ocupat regidories rellevants (Habitatge, Medi Ambient i Participació Ciutadana) durant el mandat, però haver governat amb el PSC els ha passat factura i ara són l'última força del ple, amb un regidor menys. En canvi, Martínez ha pogut tirar endavant molts dels seus projectes: com va explicar ella mateixa, ha donat compliment a més del 90% del Pla de Mandat.

Part dels 2.000 vots que ha perdut el PSC han anat a parar, molt probablement, a Vox (l'extrema dreta ha aconseguit gairebé 3.000 vots), que ha fet bandera de la inseguretat, amb discursos alarmistes i de caràcter xenòfob. Martínez ha insistit en que "Rubí és una ciutat segura", però el cert és que les dues formacions que han posat l'accent de la campanya en matèria de seguretat, Vox i el PP, són la tercera i quarta forces al ple. El 2019, a més, Martínez va poder capitalitzar part del vot de l'extrema dreta arran de la polèmica per la instal·lació d'un centre de menors a l'Hotel Terranova, i aquest any no hi ha hagut cap fet que li hagi permès tenir tanta visibilitat com aleshores.

Amb aquests resultats, no hi ha cap alternativa de govern: s'haurien de sumar tots els regidors de l'oposició, des de l'AUP fins al PP (pràcticament tots els partits han descartat qualsevol pacte amb Vox). Ana María Martínez podrà tornar a ser alcaldessa, i haurà de buscar suports entre la resta de forces del ple - segons Moisés Rodríguez, "parlarem amb tothom excepte amb l'extrema dreta" - per continuar tirant els seus projectes endavant.