Aquests són els consells dels Bombers de Rubí per prevenir incendis a la llar

El cos ha explicat com es poden prevenir incendis a la llar i què cal fer en cas que s'acabi declarant un incendi

Una bombera del Parc de Rubí - Castellbisbal - Sant Cugat
Una bombera del Parc de Rubí - Castellbisbal - Sant Cugat | ACN/Clàudia Ramos
Redacció
06 de juny del 2023
Actualitzat a les 17:10h
El cap del Parc de Bombers de Rubí - Sant Cugat - Castellbisbal, Manuel Pardo de Roa, ha impartit aquest divendres una sessió formativa de seguretat a la llar, adreçada a la gent gran de Rubí, per donar alguns consells de prevenció i autoprotecció en cas d'incendi.

Són consells que neixen de l'experiència del Cos de Bombers en els serveis que fan per incendis que es produexien a les llars, i consisteixen en aplicar actuacions preventives en alguns àmbits com les instal·lacions elèctriques, aparells de calefacció o gas.

Quins consells preventius donen els Bombers?

A la cuina

  • Evitar distraccions mentre hi ha alguna cosa al foc: una conversa per telèfon, un programa de televisió o buscar alguna cosa a Internet ens poden fer oblidar que el foc és encès.
  • Quan s'acabi de cuinar, comprovar sempre que els fogons estiguin apagats, i evitar deixar-los encesos quan sortim de casa.
  • Netejar sovint els filtres de la campana extractora.
  • Si s'encén l'oli d'una paella, cal tapar-la i apartar-la del foc: mai tirar-hi aigua.

Electricitat

  • No sobecarregar els endolls.
  • No cobrir els llums o làmpades amb teles, papers o plàstics.
  • La instal·lació elèctrica de casa ha de ser manipulada única i exclusivament per professionals.

Espelmes, barres d'encens...

  • Espelmes, barres d'encens o qualsevol altre element amb brasa o flama oberta han d'estar apartats de tot material combustible, i han de quedar ben apagats abans d'anar a dormir o de marxar de casa.
  • Si fumes, assegura't que les cigarretes estan ben apagades abans de llençar-les a la brossa, i si cal, mulla-les.

Gas

  • Si sents olor de gas, no obris cap interruptor: llum, extractor de la cuina, timbre... s'han d'obrir totes les finestres que puguis per tal de ventilar, tancar la clau del gas i avisar la companyia subministradora o bé als Bombers.

Què cal fer en cas d'incendi?

En cas d'un incendi a la llar, les portes tallafoc han d'estar sempre tancades, i també les que comuniquen l'aparcament amb l'escala de l'edifici. Per tant, cal no lligar-les o posar-hi falques perquè no es tanquin, ja que així el fum omplirà tota l'escala.

Si el foc és a dins de casa teva i no pots sortir, has d'anar cap a un lloc on siguis visible des de l'exterior i tancar totes les portes que travessis, posant roba molla com llençols, tovalloles o samarretes a les escletxes per evitar que entri el fum.

Si el foc és dins de casa teva i sí que pots sortir, surt de casa i tanca totes les portes que puguis. Si pots, agafa les claus per donar-les als Bombers quan arribin, i surt al carrer baixant les escales, mai amb l'ascensor; i fuig sempre cap avall, mai cap amunt. Mai has d'intentar tornar a entrar a casa: si truques als Bombers des del carrer, arribaran ràpidament.

Si l'incendi és en un altre pis i l'escala està plena de fum, queda't a casa i no intentis sortir: el lloc més segur és casa teva. Des d'allà, avisa els Bombers, posa roba molla a les escletxes de les portes per evitar que el fum entri a casa teva i, quan arribin els Bombers, fes-te veure per una finestra o un balcó.