Un 40% de les persones ateses per Càritas al Vallès són menors de 25 anys

L'entitat ha atès 28.835 persones durant l'any 2022

Càritas presenta la Memòria anual 2022
Càritas presenta la Memòria anual 2022 | Càritas
Redacció
09 de juny del 2023
Càritas Diocesana de Terrassa ha atès, durant el 2022, 28.835 persones del Vallès Occidental i l'Oriental, 11.337 llars de les dues comarques que han necessitat acompanyament per la seva situació de vulnerabilitat. Així ho han explicat aquest dijous els responsables de l'entitat en la presentació de la seva memòria anual.

Marina Pous, coordinadora de l'àrea institucional de Càritas, ha presentat les dades, posant l'accent en la necessitat de donar visibilitat a aquestes persones, amb les que compartim vida i comunitat, i ha destacat l'augment continuat de dones ateses, que ja és un 57,5%.

Una de les qüestions que més afecta a les persones ateses és l'habitatge: un 45% viuen en habitatges insegurs o inadequats, i manifesten la dificultat de trobar un pis de lloguer al mercat privat per la manca d'oferta, els preus elevats i els requisits d'accés, cada vegada més inassolibles. De totes les famílies ateses, un 27% són unipersonals, un 15% més que el 2019, i que no para d'incrementar. Tot i això, el percentatge d'atenció més gran és a famílies amb fills a càrrec.

Per altra banda, un 25% de persones ateses per Càritas està en actiu laboralment, però tenen feines precàries, parcials o temporals, i un 14% treballa en economia submergida. Així, es demostra que el treball no és una via capaç de solucionar, per sí sola, d'alleujar la situació de moltes famílies, per la realitat de les condicions que ofereix el mercat laboral, l'evolució dels sous i com poden generar unes condicions de vida realment dignes.

La coordinadora de l'àrea social, Mercè Moras, ha explicat l'acció que es fa des de tots els programes de Càritas, destacant el d'acollida i acompanyament, que és l'eix central de la missió de la Institució. Pel que fa a l'atenció a la infància i la família, l'entitat alerta de l'impacte de la pobresa i l'exclusió en les generacions més joves, ja que un 40% de les persones ateses són menors de 25 anys.

Càritas ha gestionat 3.067.912 euros gràcies a les aportacions de socis, donants i empreses, així com les institucions públiques i privades. Un 85% s'han destinat directament a l'acció social del territori, i d'aquests en destaquen un 32% a cobrir necessitats bàsiques i fins a un 9% al programa de sense llar i habitatge. La tasca es desenvolupa gràcies a 1.596 voluntaris.