El PSC enceta un nou mandat amb minoria: què n'esperen la resta dels partits?

En Comú Podem, ERC i l'AUP ja han fet públics els seus posicionaments davant la nova configuració del ple

Els nous regidors del ple municipal 2023-2027
Els nous regidors del ple municipal 2023-2027 | Localpres
19 de juny del 2023
Actualitzat a les 11:30h
Ana María Martínez torna a ser l'alcaldessa de Rubí. Així ho va certificar el ple d'investidura de dissabte, en què va ser la llista més votada, amb nou regidors. El PSC torna a governar, doncs, amb minoria, més àmplia que la del 2015 però sense possibilitats, a priori, d'establir un govern amb majoria gràcies a regidors o regidores d'altres grups.

Així, l'alcaldessa haurà de buscar complicitats en la resta de grups - ERC (5), PP (2), Veïns per Rubí (2), l'AUP (2) i ECP (2); ja que els socialistes van descartar, la mateixa nit electoral, pactar amb l'extrema dreta de Vox (3) - per tirar endavant els principals projectes de ciutat.

Els partits polítics que han quedat a l'oposició ja han anat fent pronunciaments des del mateix 28 de maig, coneixedors que poden ser clau en determinades decisions importants de la ciutat.

Què han dit, fins ara, els grups de l'oposició sobre la nova configuració del ple? Ho repassem:

En Comú Podem proposa una "aliança progressista"

Andrés Medrano, en una atenció a premsa Foto: Marta Casas


Pocs dies després de les eleccions del 28 de maig, que van deixar els comuns com a última força del ple, l'espai polític va llençar la primera proposta per configurar una aliança progressista per "frenar la dreta", i un acord per "protegir les polítiques socials i els drets fonamentals de la ciutadania".

Respecte a les eleccions, En Comú Podem reconeix que "no hem sabut explicar a la gent tot el treball fet des del govern i la nostra proposta de transformació", però mantenen que la seva primera responsabilitat és "que la ciutat no perdi". En aquest sentit, adreçaran propostes per preservar i potenciar, "des de l'esquerra", polítiques feministes, ecologistes, antiracistes, drets fonamentals com l'habitatge o memòria democràtica, que han de "continuar sent protagonistes de l'acció de govern".

En Comú Podem va fer arribar al PSC, ERC i l'AUP un document base amb tot un seguit de propostes en aquests àmbits, un "Pacte de drets" que no suposaria cap condicionant més enllà de la garantia d'aquests.

ERC fa 30 propostes "per aplicar els canvis que necessita la ciutat" al govern

Xavier Corbera, des de la sala de premsa de l'Ajuntament de Rubí Foto: Cedida/ERC Rubí


ERC, que torna a ser segona força tot i que amb dos regidors menys que al 2019, és conscient que té la clau de la governabilitat de la ciutat, i per això interpel·la directament al PSC, que "haurà d'escollir a partir d'ara cap a on mira a l'hora d'arribar a acords que posin per davant el bé de la ciutat i del país", referint-se directament a la "irrupció de la dreta i l'extrema dreta" al ple municipal, que asseguren que "prendran les decisions que calgui" perquè no puguin tenir "cap pes" en la governabilitat de la ciutat.

Així, ERC ha posat damunt la taula un seguit de condicions i projectes basats en la sostenibilitat, que generin canvis estructurals, que fomentin la llengua i cultura catalanes i que aïllin les formacions feixistes. En primer lloc, demanen al PSC que aturi projectes "que no han estat negociats amb anterioritat", com la requalificació del Vapor Nou, el Balcó de la Riera, l'equipament esportiu del GAER i la zona de restauració de La Bombonera; i negociar les dimensions de projectes en curs, com els projectes del CEF Can Mir o el Centre Cívic del 25 de setembre.

La llista de projectes que els republicans volen tirar endavant al llarg del mandat, entre d'altres, és el Campus de la Formació Professional que proposen per a l'edifici de la Superson, la recuperació dels Antics Cinemes, pacificar el Camí d'Ullastrell, aturar l'abocador de Can Canyadell, fer un pla d'arbrat que aconsegueixi la plantació de més de 5.000 arbres en aquest mandat, elaborar el projecte del Parc de Ca n'Oriol perquè sigui "el primer i més gran refugi climàtic de la ciutat", cooperar per renaturalitzar l'antic camp de golf de Can Sant Joan, promoure l'ús de la llengua catalana - comunicacions de l'Ajuntament únicament en català, promoure'l a l'esport formatiu a través de subvencions, informar sobre la llengua i la història de Rubí i de Catalunya als nouvinguts -, replantejar la forma i el format dels grans concerts per donar prioritat a una programació més estable i adreçada a tots els públics, destinar 3 milions d'euros per adquirir habitatges per dret de tanteig i retracte i un milió d'euros per comprar locals comercials i posar-los en lloguer i fomentar el comerç local o reduir un 5% lineal les retribucions del cartipàs.

Per als primers 100 dies, ERC demana la reposició dels bancs del Pau Casals, crear un centre de pupil·latge d'arbrat a la Font del Ferro, estudiar una plataforma de distribució del comerç local, recuperar la regidoria de Política Lingüística, executar un Pla de Pacificació dels entorns escolars, obrir el punt d'informació de la plaça Doctor Pearson per a atenció a la gent gran i destinar la partida de reducció de les retribucions del cartipàs a subvencions socials.

L'AUP aprofitarà la minoria del govern per "arrossegar" el PSC a l'esquerra

Marina Dolset i membres de l'AUP expliquen el seu posicionament davant del nou ple Foto: Cedida/Ràdio Rubí


L'Alternativa d'Unitat Popular va explicar divendres, abans del ple d'investidura, el seu posicionament respecte a aquesta nova configuració del ple. La cap de llista de la formació, Marina Dolset, considera que el fet que el PSC estigui en minoria pots servir per "arrossegar-lo" cap a polítiques d'esquerres, i per això demana tanta ERC com a ECP que es plentegin "seriosament" si volen donar estabilitat al govern, recordant que el PSC "sempre s'acaba a menjant el soci petit". Això sí, Dolset remarca que la dreta i l'extrema dreta, així com VR - el portaveu dels quals està denunciat per maltractaments - no són "interlocutors vàlids", i creu que si Martínez hi negocia quelcom, "ho haurà d'explicar al seu electorat i a la seva base d'esquerres".

Per altra banda, la formació anticapitalista ja té una proposta concreta sobre el cartipàs municipal i algunes propostes per al Pressupost: per sobre del que estableix el seu codi ètic, demanen una reducció del 30% dels sous dels càrrecs electes, sous que consideren "prou dignes": 60.000 per l'alcaldessa, 50.000 per als regidors de govern o 40.000 per als caps d'àrea, entre d'altres.

Pel que fa a la imminent negociació del Pressupost municipal per al 2024, l'AUP demanarà un calendari concret i partides que garanteixin l'aplicació de propostes presentades pel seu grup municipal al llarg del mandat, com la moneda local o el fons d'infància.