Festa Major de Rubí 2023: programa, dates i activitats

La celebració d'enguany comptarà amb prop de 200 activitats per a tots els públics durant cinc dies

La Festa Major de Rubí, del 28 de juny al 2 de juliol
La Festa Major de Rubí, del 28 de juny al 2 de juliol | Marta Casas
27 de juny del 2023
Actualitzat el 30 de juny a les 12:38h
La Festa Major de Rubí ja és aquí. Aquesta tarda se celebrarà un acte previ a l'inici dels actes de la celebració, amb la Recepció d'Entitats, i des de dimecres i fins diumenge la ciutat s'omplirà de prop de 200 activitats per a tots els públics: concerts, arts escèniques, cultura popular i tradicional, gastronomia, propostes familiars, esports...

A continuació, un repàs de les activitats més destacades de la Festa Major i les principals novetats.

Les activitats més destacades

L'Esbart Dansaire de Rubí, protagonista

Ball de Gitanes de Rubí Foto: Esbart Dansaire de Rubí


Enguany hi haurà una entitat que tindrà un protagonisme especial dins de la Festa Major, amb motiu de la celebració del seu centenari: l'Esbart Dansaire de Rubí, que serà l'encarregat de fer el pregó de dimecres 28 de juny.

L'entitat també farà l'espectacle central del seu centenari el dijous, 29 de juny, al Parc de l'Amfiteatre del Castell, Danses emblemàtiques, que repassarà les peces més significatives de l'entitat durant els seus cent anys de vida, amb l'acompanyament musical de la cobla La Principal del Llobregat.

I dissabte, 1 de juliol, la Ballada de Gitanes al Carrer, una de les activitats més emblemàtiques de la Festa Major, que enguany arriba a la 40a edició i que ja compta amb una trentena de colles inscrites.

Nous escenaris per a tots els públics

Als espais habituals de la Festa Major, com l'Escardívol, l'Ateneu, l'Amfiteatre del Parc del Castell, la plaça Salvador Allende, el Celler, la Rambla del Ferrocarril, la plaça del Doctor Guardiet, i l'aparcament del Rubí Forma, a més de l'ARTborètum, enguany s'incorporaran nous espais que volen donar resposta a tots els públics.

Els amants del rock, a la plaça Pep Rovira

Serà el punt de trobada per als amants del rock: l'Associació de Músics Rock de Rubí ha programat una àmplia oferta de concerts del gènere, a més d'una edició del Rubisound Rock de Ràdio Rubí.

Humor i màgia a la Plaça Pearson

S'incorpora als espais de Festa Major com a escenari dels espectacles d'humor, màgia, mentalisme i música electrònica, que conviuran amb l'oferta gastronòmica dels food trucks. Compte!: alguns dels espectacles programats en aquest espai no són aptes per a menors de 16 anys. Consulta-ho al programa complet de Festa Major.

Plaça d'Estanislau Figueres

Aquesta plaça tindrà una programació especial apta per a persones amb alta sensibilitat a sons intensos. Així, els concerts es faran en semiacústic, i es faran activitats familiars sense llums ni música estridents, pensades per a infants i adults amb alguna mena d'hipersensibilitat o malaltia o que, simplement, vulguin gaudir d'un entorn festiu però més tranquil.

La música: el Rrandom i molt més

Ja fa anys que la Festa Major de Rubí se celebra en paral·lel al Festival Rrandom, del qual ja coneixem tot el cartell: David Bustamante és un dels artistes més destacats, i també actuaran Los Secretos, la Mala Rodríguez, La Década Prodigiosa i Búhos, així com els imprescindibles Versión Imposible. La Habitación Roja, Coco i Marlon completen la dotzena d'artistes que passaran pels escenaris de la Festa Major de Rubí.
 

Un dels concerts del RRandom del 2018 Foto: Localpres


A banda del Rrandom, es podrà gaudir de concerts com Ninja Pastori, Sin City o Indubio a la plaça Pep Rovira i Carola Ortiz, Lia Sampai i Adrià Pagès o Escarteen Sisters a la plaça Estanislau Figueras; mentre que a la Rambla del Ferrocarril hi haurà el concert de l'Obrador Coral amb els Malakatones, Cançó catalana d'antes, d'ahir i d'avui i a l'ARTBORETUM es podrà gaudir de propostes musicals d'artistes locals com Arumbo i Mapache Gris, a més de sessions de DJ. L'Ateneu Municipal serà l'escenari dels concerts de jazz i blues.

Protagonisme de la cultura popular

La Festa Major no seria la Festa Major sense les entitats de cultura popular i tradicional de Rubí, que oferiran tot un seguit d'activitats al llarg dels cinc dies, amb un especial protagonisme de l'Esbart.

Així, després de participar en el Seguici de Festa Major - que sortirà des de l'Espona, Centre de Dansa Tradicional Catalana - hi haurà activitats de cultura popular per a tots els gustos: diverses ballades i audicions de sardanes, a més del 37è Concurs de Colles Sardanistes de Rubí; matinades, plantada i ballada institucional dels Gegants de Rubí, la tradicional trobada de Peres, Paus, Petres i Paules per celebrar el seu sant el dia 29 de juny; el Correfoc de les colles de Diables de Rubí i el Correfoc infantil dels Diables de la Riera, la Diada Castellera i un Correjocs del Bòjum, que enguany no podrà fer activitats amb aigua a causa de la situació de sequera.
 

La cultura popular i tradicional de fora de Catalunya també tindrà el seu paper a la Festa Major: hi participaran la Coordinadora de Entidades Andaluzas de Rubí, amb un vespre de demostracions de danses tradicionals; la Irmandade Galega de Rubí, amb una cercavila i actuacions; el Centro Aragonés, amb exhibicions de balls, i la Unión Extremeña, amb l'actuació del grup Raíces Nuevas i el tradicional gaspatxo popular.

Com també és tradició, les havaneres i el rom cremat seran un dels espectacles de cloenda de la celebració, poques hores abans que comenci el piromusical.

La Festa Major amb nens

Els infants de Rubí podran gaudir com cap altre de la Festa Major de Rubí. Cada dia s'instal·laran a la Rambla del Ferrocarril inflables i jocs d'aventura, la fira d'atraccions a l'aparcament del Rubí Forma i l'activitat d'autòmats i mecanismes Els amics d'en Crusó, que s'instal·larà a la plaça Estanislau Figueras.

Durant tota la festa hi haurà diversos tallers, animacions i jocs, a més de música com Heavy per xics o Karibú. Diumenge a la tarda, els Diables de la Riera faran el Correfoc Infantil.