El PP i En Comú Podem garantiran l'aprovació del cartipàs municipal a Rubí

Populars i Comuns aconsegueixen diversos compromisos per part del govern municipal del PSC

La sala de plens de l'Ajuntament de Rubí
La sala de plens de l'Ajuntament de Rubí | Localpres
27 de juny del 2023
Actualitzat a les 20:53h
Aquest dimecres, el ple municipal de Rubí aprovarà el nou cartipàs municipal, que comptarà amb els vots favorables del PP i En Comú Podem.

El cartipàs, doncs, s'aprovarà en una sessió extraordinària i urgent que servirà per donar compte de l'organigrama municipal, els membres de la Junta de Govern Local, establir les sessions ordinàries tant del ple com de la Junta de Govern Local com de les comissions informatives i la comissió especial de comptes, i nomenar els representants als òrgans col·legiats.

Els punts que tindran més interès seran, però, la delegació de competències a la Junta de Govern Local, que estableix allò que els seus membres podran aprovar sense necessitat de passar pel ple, i molt en especial, les retribucions, personal eventual i assistències dels membres de la corporació, és a dir, els sous dels polítics i càrrecs de confiança, a més de la dotació econòmica als grups polítics municipals.

Encara no s'ha fet pública la proposta que fa el nou govern municipal, però sí la que han fet altres grups - ERC, els Comuns i l'AUP.

Ahir a la nit, Joan Puntí, número 5 d'ERC, ja apuntava que l'aritmètica que permetria l'aprovació del cartipàs "fa olor de Sirera i Colau"; mentre que Marina Dolset, portaveu de l'AUP, qüestionava que fes falta "tanta pressa" per aprovar aquest cartipàs, si hi ha marge fins a finals de juliol.

Quines propostes ha acceptat el PSC per tenir el vot favorable de PP i En Comú Podem?

El portaveu del PP, Juan José Giner, ha explicat a Ràdio Rubí que les negociacions amb el PSC van començar fa temps, amb un document base que incloïa més d’una vintena de propostes. 

Els populars han demanat la creació d’un espai especialitzat per als autònoms de Rubí, accelerar l’atorgament de llicències d’obres, crear un recinte firal, que la Seguretat depengués de l’Alcaldia i que s’augmentés el nombre d’agents de la Policia Local. A més, han posat sobre la taula la creació d’una via verda de set quilòmetres des de Can Xercavins a Vallespark, un pla de voreres i il·luminació per les urbanitzacions i fer aparcaments perifèrics a Can Fatjó i Sant Jordi Park.

També han demanat crear un centre d’atenció a persones amb diversitat funcional gestionat per la Finca Font del Ferro i augmentar els ajuts a les famílies vulnerables.

Pel que fa a les retribucions, el PP proposava una rebaixa dels sous dels càrrecs polítics i la reducció dels càrrecs de confiança del Consistori.

Aquest darrer punt és el que presenta més coincidències amb els Comuns, que amb els seus dos vots facilitaran l’aprovació del cartipàs: una reducció del sou de l’alcaldessa - es rebaixarà a 70.000 euros anuals -, la congelació del dels regidors, i la reducció dels càrrecs de confiança - es crearan tres places, en comptes de les quatre que hi havia ara, i es mantindran les retribucions, així com les dels assessors de grup municipal com les aportacions als grups.

Una de les propostes més importants, i que ve de lluny, és la demanda d’internalitzar les escoles bressol municipals Lluna i Sol Solet. També han proposat que es creï el servei de Memòria Democràtica, la gatera municipal, el centre d’acollida d’animals perduts o abandonats, ampliar la deixalleria, els horts de Can Sant Joan o l’adequació del Torrent de les Abelles - tots aquests, projectes que ja estaven en marxa des de l’anterior mandat, amb ECP al govern. En aquest sentit, també han aconseguit el compromís de tirar endavant els 19 habitatges dotacionals a l’Avinguda Castellbisbal i les rehabilitacions d’habitatge públic als carrers Belchite i Pontevedra. 

La principal novetat és una partida de 100.000 euros per al manteniment preventiu dels centres educatius.

En Comú Podem i el PSC també han creat una comissió bilateral de seguiment dels acords, amb una clàusula que permetria desfer l’acord en cas que es fessin altres pactes contradictoris amb les propostes dels Comuns. Un fet que, per a l’aprovació del cartipàs, no es dona, segons han explicat a l'emissora municipal.