Pregó dansat per donar el tret de sortida a la Festa Major de Rubí

Les entitats de cultura popular i tradicional, en especial l'Esbart Dansaire, protagonitzen l'inici de la celebració de Sant Pere

Joan Camps, president de l'Esbart Dansaire de Rubí, fa el pregó inaugural de la Festa Major
Joan Camps, president de l'Esbart Dansaire de Rubí, fa el pregó inaugural de la Festa Major | Marta Casas
29 de juny del 2023
Aquest dimecres 28 de juny, vigília de Sant Pere, ha arrencat la Festa Major de Rubí 2023. Com cada any, les entitats de cultura popular i tradicional han estat les encarregades de donar el tret de sortida a la celebració, amb el Seguici i el Pregó, que enguany ha anat a càrrec de Joan Camps, president del centenari Esbart Dansaire de Rubí.

Un pregó que ha estat molt especial i en què Camps ha volgut agrair haver arribat als cent anys d'història a tots els seus predecessors, ballarins i mestres de l'Esbart - "aquells que sempre diuen: "no puc quedar, tinc assaig" - , a la institució i també al públic: "Sense vosaltres, no hauria estat possible", ha dit. Per tot plegat, Camps ha demanat "que la dansa ens acompanyi sempre" i ha fet la crida "Visca l'Esbart Dansaire de Rubí, visca Rubí, i visca la mare que ens va parir!" tot just abans que esclatés la gresca.

L'alcaldessa, Ana María Martínez, ha fet la introducció al pregó tot desitjant als rubinencs que gaudeixin al màxim d'aquests dies de disbauixa, llum, foc i color. Al balcó l'han acompanyada diversos regidors del govern, així com de la resta de grups municipals.

La colla de diables Rubeo Diablorum, els Diables de la Riera, l'Associació Sant Antoni Abat, l'Associació Sant Galderic - que ha lluït a la seva entrada a plaça un vano amb els colors de la bandera LGTBI -, l'Associació de Puntaires de Rubí, el Foment de la Sardana, l'Escola de Sardanes Flor de Neu, l'Associació de Pessebristes, els Castellers de Rubí, Les Anades d'Olla i la Colla de Geganters de Rubí han estat les entitats participants al Seguici i la prèvia al pregó.
 

El seguici ha acabat amb el Ball de Gitanes de Rubí Foto: Marta Casas



L'entrada a la plaça del Seguici ha quedat deslluït per alguns errors tècnics. Per començar, l'arribada de la senyera, que encapçala el Seguici, portada per Òmnium i diverses entitats, no ha estat anunciada; i també s'ha quedat sense poder fer el seu lluïment la Iaia Centenària de l'Associació de Pessebristes de Rubí. Tampoc no han estat cridats els capgrossos del CN Rubí, que l'any passat van ser pregoners de la Festa Major. Per altra banda, l'Escola de Sardanes Flor de Neu ha aturat el seu Galop de Festa perquè la música s'ha tallat en sec a mitja ballada.

La Paula llueix nova toia i els Castellers de Rubí enfilen enxaneta i acotxador al balcó

Després del pregó, el president de l'Esbart i l'alcaldessa de Rubí han fet l'acte protocol·lari de canviar la toia de la geganta Paula, que després ha fet el ball institucional amb en Roc.

Per cloure l'acte d'inici de la Festa Major, els Castellers de Rubí han fet un pilar al balcó molt emocionant per a la colla, que està fent mans i mànigues per poder tornar a plaça i fer castells, ja que han pogut enfilar tant l'enxaneta com l'acotxadora de la colla al balcó de la Casa de la Vila.
 

Els Castellers de Rubí fan el pilar al balcó Foto: Marta Casas


Així s'ha encetat el primer dia de la Festa Major de Rubí, que ha continuat a la plaça del Doctor Guardiet amb una ballada de sardanes amb la Cobla Jovenívola de Sabadell, activitats a la plaça Salvador Allende i el concert inaugural de Los Secretos a l'amfiteatre del Parc del Castell.

Consulta el programa de la Festa Major de Rubí pel 29 de juny, dia de Sant Pere.