50,9 milions d'euros per adaptar els centres educatius a la realitat climàtica i retirar-ne l'amiant

La Generalitat destinarà 250.000 euros a l'escola Ramon Llull de Rubí, des d'on ha explicat les actuacions previstes al Pla de xoc per a les altes temperatures i el Pla Nacional per a l'erradicació de l'amiant 2023-2032

Pere Aragonès i Anna Simó a l'escola Ramon Llull de Rubí
Pere Aragonès i Anna Simó a l'escola Ramon Llull de Rubí | ACN/Norma Vidal
20 de juliol del 2023
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Educació, Anna Simó, han presentat aquest matí des de l'escola Ramon Llull de Rubí el pla del govern per "posar al dia" centenars de centres educatius amb unes obres de reforma i millora per augmentar el benestar i el confort de la comunitat educativa d'escoles i instituts públics. 

El president ha explicat que en total es faran 442 actuacions de reforma i millora a les escoles, 418 de les quals seran per aconseguir el confort tèrmic, i 24 per a la retirada d'amiant. El pressupost per a cadascuna és de 44,7 i 6,2 milions d'euros, 50,9 milions en total.

Aragonès ha reconegut que "la realitat climàtica és la que és", i que caldrà que els centres educatius s'adaptin a aquest nou context de cara al curs vinent, per tal de garantir les "millors condicions" als alumnes i professorat. "Els centres educatius han de ser espais saludables, tant a l'estiu com a l'hivern", ha dit el president.

Al Pla de xoc per a les altes temperatures, que suposarà actuar en 104 centres, s'hi destinaran 5 milions d'euros, en una primera fase del Pla d'adequació al canvi climàtic, i es prioritzaran els centres amb alumnes més vulnerables a les altes temperatures. Els espais que es climatitzaran, especialment, seran els espais comuns i polivalents, unes instal·lacions que ja s'estan licitant.

Entre les mesures contemplades al pla, hi ha la instal·lació d'elements que mitiguin la calor, com ara proteccions solars, tendals o fonts i punts d'aigua; renaturalitzar els patis potenciant els arbres, l'aigua i les ombres, i repartir ventiladors pels centres - durant el curs 2022-2023 se n'han repartit més de 9.000.
 

Un espai de l'escola Ramon Llull que té diversos usos Foto: Marta Casas


Alhora, s'ha elaborat un document de guia d'actuació per als centres en ocasions d'episodis d'altes temperatures (POCAT), que inclou mesures de protecció, seguretat i benestar; permet flexibilitzar l'horari lectiu, i detalla els passos que s'han de seguir en cas que es produeixi algun cop de calor o esgotament.


Es retirarà l'amiant de 24 centres

Aquest 2023 hi ha previstes 24 obres de retirada d'amiant, 21 de les quals finançades amb fons FEDER-REACT, amb una dotació de 5,8 milions d'euros. Les altres tres, amb un pressupost de 387.000 euros, es finançaran amb fons propis de la Generalitat. Aquestes obres es duen a terme a l'estiu, quan no hi ha activitat lectiva, per tal de garantir la seguretat de tota la comunitat educativa.

Aquestes actuacions s'emmarquen en el Pla Nacional per l'erradicació de l'amiant a Catalunya 2023-2032, en el qual els centres educatius són prioritaris.

 

La coberta amb abiant que se substituirà a l'escola Ramon Llull de Rubí Foto: Marta Casas


En el cas de l'Escola Ramon Llull, s'invertiran prop de 250.000 euros en l'aïllament del forjat de la coberta de les aules i la substitució de plaques de fibrociment per canalons de planxa metàl·lica, a més de millorar la ventilació de l'espai. La retirada de l'amiant es farà durant el mes d'agost, i la resta de les obres es preveu que finalitzin a l'octubre.