Cau una banda que suplantava clients de bancs per retirar diners i fer transferències

L'operatiu de detenció dels Mossos d'Esquadra i la policia espanyola es va fer el 28 de juny a diversos llocs, entre els quals Rubí

L'operatiu de detenció dels Mossos a Rubí, el passat 28 de juny
L'operatiu de detenció dels Mossos a Rubí, el passat 28 de juny | Cedida
Nació
21 de juliol del 2023
Actualitzat a la 13:50h
Els Mossos d'Esquadra i la policia espanyola han desarticulat una organització criminal que suplantava identitats de clients d'entitats bancàries per retirar diners en efectiu i fer tansferències. Els cossos policials han detingut dotze persones com a presumptes autors d'un delicte continuat d'estada, falsedat, receptació, usurpació d'estat civil i organització criminal. En l'últim any, el grup havia aconseguit estafar més d'un milió d'euros.
 
L'operatiu policial de detenció es va fer el dia 28 de juny de manera simultània a les províncies de Barcelona i Granada, amb un total de set entrades i escorcolls, entre les quals una a Rubí. Es van arrestar 12 persones i es van recuperar més de 270 documents d'identitat, droga, articles de luxe i més de 90.000 euros. El 13 de juliol es va detenir una treballadora d'una entitat bancària com a col·laboradora de l'organització.

El modus operandi de la banda

L'organització estava integrada per diversos membres amb rols molt ben definits i especialització de tasques, des de l'obtenció dels DNI fins a repartir els guanys després de cometre les estafes. Primer recopilaven els documents d'identitat, mitjançant robatoris i furts, i buscaven col·laboradors que s'assemblessin a les persones titulars.

Un cop havien esbrinat en quines entitats tenien comptes corrents les víctimes i el saldo, sol·licitant extractes bancaris, es desplaçaven a zones allunyades dins l'Estat, per fer reintegraments en metàl·lic o bé transferències a comptes controlats per l'organització en sucursals de la mateixa entitat. Aquestes accions els permetien obtenir entre 50.000 i 100.000 euros en tan sols dues setmanes. Andalusia era un dels llocs preferits per fer els reintegraments o transferències.