El Mercat Circular, dos anys de reaprofitament alimentari al Vallès

Coneixem de prop el funcionament d'aquesta parada del Mercavallès que ha reaprofitat gairebé 60 tones de producte fresc a la comarca

03 d'agost del 2023
Un dels treballadors del Consell Comarcal treballant en la iniciativa del mercat circular al Mercavallès
Un dels treballadors del Consell Comarcal treballant en la iniciativa del mercat circular al Mercavallès | Juanma Peláez
En un context d'emergència climàtica i social, així com de consciència que els recursos del planeta són finits, cada cop són més les entitats i empreses que engeguen projectes sostenibles en tots els seus àmbits de treball. És el cas del Mercat Circular de Mercavallès, que aquest 2023 ha fet dos anys que està en funcionament.

El Mercat Circular, impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental i amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya, té l'objectiu de fomentar l'aprofitament alimentari, en concret de fruites i verdures del mercat de referència a la comarca. Es tracta de fruites i verdures que són mengívoles però que ja no són aptes per al comerç perquè no són "boniques". És per això, que amb aquesta iniciativa es destinen a entitats socials per tal de proveir d'aliments frescos i de qualitat a persones que necessiten suport alimentari a la comarca.

Nélida Rodríguez, tècnica del Mercat Circular, ha explicat a Nació que el projecte comença l'any 2020, seguint l'estela de la iniciativa Recooperem. Es calcula que cada any a Mercavallès uns 500.000 quilos anuals d'aliments acabaven a l'abocador perquè ja no eren comercialitzables. Arran d'això, es va plantejar l'obertura d'una parada, dins del mercat a l'engròs on la seixantena de punts de venda existents poguessin deixar el seu excedent diari.

Així, els paradistes de Mercavallès -que, recordem, només proveeixen a establiments i comerços, no a particulars- deixen els productes que no poden vendre a la parada del Mercat Circular, i allà els responsables s'encarreguen de fer un nou triatge.


Una segona vida a la fruita i la verdura 

Un cop fet aquest triatge, la fruita es transporta als bancs d'aliments de la comarca que reparteixen producte fresc. Preguntada per si és possible cuinar les fruites o fer-ne conserves, Nélida Rodríguez reconeix que seria una bona idea, però malauradament, moltes entitats socials no disposen d'aquesta infraestructura per fer-ho.

La responsable del Mercat Circular explica que, amb la nova parada, no només s'ha aconseguit reduir el residu alimentari sinó que els empresaris han ajustat les seves compres. En xifres absolutes, els anys 2021 i 2022 la parada va rebre 82.000 quilos de fruita i verdura, dels quals 57.000 es van poder recuperar.

Rodríguez també afegeix que el model de Mercavallès és una rèplica del model que ja se segueix a MercaBarna, i considera que és extrapolable a altres mercats.