Quatre fonts de Rubí que has de conèixer

Les fonts naturals són elements característics de la xarxa hidrogràfica de la ciutat

Una coreografia en una font de Rubí
Una coreografia en una font de Rubí | 8Temps
04 d'agost del 2023
Actualitzat a la 13:39h

Els torrents, les rieres i les fonts són elements característics de la xarxa hidrogràfica de Rubí, i al llarg de la història les fonts han estat elements que han servit per a l'abastament d'aigua, però també han estat espais de trobada i celebració d'esdeveniments familiars i populars. 

Quines són les fonts més populars de Rubí i quina és la història que amaguen al darrere? Des de RubiTV.cat us n'oferim un primer recull (clica sobre el nom de la font per accedir a la seva ubicació):

1. La font de Sant Muç

Primera jornada de voluntariat ambiental a la font de Sant Muç Foto: Rubí d'Arrel/CER


La font de Sant Muç forma part del conjunt patrimonial al voltant de l'ermita de Sant Muç, i la primera referència que en trobem com a espai de trobada popular és del 1912. També se sap que el 1923 va ser remodelada. Durant el segle XX va ser un espai molt popular però a finals de segle es va abandonar i va quedar coberta de bardisses, fins que el 2012 diverses entitats van recuperar-la. Des del 2017, torna a brollar aigua de la font.

2. Les fonts de Can Roig

Les fonts de Can Roig: la font de l'Avellana i la de la Mare de Déu del Carme Foto: Rubí d'Arrel


Prop de la masia de Can Roig i el torrent de Sant Muç hi ha les fonts de Can Roig: la font de l'Avellana i la font de la Mare de Déu del Carme. Estan ubicades sota un conjunt d'enormes plataners, i compten amb una bassa i una taula de pedra, que antigament havia comptat amb uns bancs també de pedra. Com la de Sant Muç, aquesta era una font que servia com a espai de trobada i reunió.

3. La font de Can Moritz

La font de Can Moritz, ja restaurada Foto: Pere Farré (Grup Fotogràfic El Gra)


Descoberta l'any 2014 arran d'un episodi de ventades i la posterior neteja dels boscos, la font de Can Moritz ha estat objecte d'una obra de restauració i recuperació per part de l'Ajuntament de Rubí que ha comptat amb la implicació del veïnat de Castellnou, l'entitat mediambiental Rubí d'Arrel i el projecte Bluehealth.

Prop de la font de Can Moritz s'hi troba la font de Can Matarí, recuperada al febrer de 2022 després de 25 anys tapiada.

4. La font dels Caçadors

La font de Can Guilera o dels caçadors Foto: Patrimoni


Aquest és el nom popular que rep la font de Can Guilera, a tocar de la ja desapareguda masia de Can Guilera, quasi al límit del terme municipal de Rubí i tocant al de les Fonts, i prop del torrent de Can Roig. La font era un lloc de repòs dels masovers i els caçadors, ja que la caça abundava en aquests paratges.