Unió de Pagesos demana que el Vallès es pugui acollir als ajuts per la sequera

Una ordre del Departament d'Acció Climàtica exclou els cultius cerealístics de Rubí, Castellbisbal, Terrassa, Ullastrell, Sant Cugat i Cerdanyola

Civada afectada per la sequera a Rubí
Civada afectada per la sequera a Rubí | Francesc Balcells/Unió de Pagesos
Nació
28 de juliol del 2023
Unió de Pagesos ha demanat al Departament d'Acció Climàtica que corregeixi l'Ordre ACC/192/2023 publicada aquest dimarts, i inclogui a les bases reguladores dels ajuts destinats a cultius de secà afectats per la sequera del 2022 els municipis del Vallès Occidental que també s'han vist afectats: Rubí, Terrassa, Ullastrell, Castellbisbal, Sant Cugat i Cerdanyola.

El sindicat, a través de peritatges d'assegurances d'Agroseguro, ha demostrat que els cultius cerealístics de secà d'aquestes poblacions van patir pèrdues molt superiors al 30%, el topall mínim que fixa l'ajut per poder acollir-s'hi. És més, el sindicat argumenta que tenint en compte que els rendiments màxims assegurables estan per sota dels reals de la pagesia professional, les dades indiquen uns danys d'un 40% respecte a la producció assegurada, però sobre la mitjana real de producció serien superiors al 50%.

La Unió de Pagesos assegura que la pagesia d'aquests municipis compleix tots els requisits de l'Ordre d'ajuts per acollir-s'hi, ja que no han estat compensats suficientment per l'assegurança agrària. Així, amb l'objectiu de donar resposta a la pagesia professional del sector, inclosa la del Vallès, el sindicat demana un pressupost de 10 milions d'euros per als ajuts de compensació de les pèrdues de producció.

La primera demanda formal d'aquesta modificació va ser el passat 4 de juliol, adreçada al Secretari General d'Agenda Rural. El 10 de juliol va traslladar la mateixa petició a la Cap de l'oficina del Departament d'Acció Climàtica al Vallès Occidental. En tots dos casos, el sindicat va aportat les actes de peritatge que demostraven els danys als cultius, que xifren en més d'un 40%. L'Ordre publicada el 24 de juliol, però, contempla ajuts per l'Alt Camp, l'Anoia, el Bages, el Baix Camp, el Berguedà, la Conca de Barberà, les Garrigues, la Noguera, el Segrià, l'Urgell, la Segarra, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell i el Solsonès, i exclou Vallès Occidental.