Els 9 municipis agermanats amb Rubí

L'agermanament entre pobles o ciutats és l'establiment oficial de lligams de cooperació mútua

Els 9 municipis agermanats amb Rubí
Els 9 municipis agermanats amb Rubí | RubiTV.cat
22 d'agost del 2023
Actualitzat a les 12:08h
Entradeta

1. Ocotal (Nicaragua)

El parc central d'Ocotal, Nicaragua Foto: TripAdvisor


Rubí es va agermanar amb Ocotal, la capital del departament de Nueva Segovia, a Nicaragua, el 21 de setembre de 1990. L'Ajuntament va col·laborar durant la primera dècada dels 2000 en diversos projectes: la renovació tècnica de Radio Segovia, millores a un barri construït arran dels desperfectes causats per l'huracà Mitch, condicionament d'escoles i d'un hospital, una campanya d'alfabetització... el 2006, Rubí va acollir la primera trobada estatal de ciutats agermanades amb Ocotal i, el 2012, l'alcalde de la ciutat, Carlos Efrain, va visitar Rubí. En tots aquests projectes hi va tenir un paper important l'entitat de cooperació Rubí Solidari.

2. Daira de Guelta (Algèria)

La Daira de Guelta, a Algèria Foto: Wikimedia Commons


L'Ajuntament de Rubí, en col·laboració amb Rubí Solidari i amb Rubí amb el Poble Sahrauí, va iniciar el procés d'agermanament amb la Daira de Guelta l'any 1994, que fomentava l'intercanvi de la ciutat amb les entitats sahrauís i l'acollida de nens i nenes dels camps de refugiats durant l'estiu. El procés va quedar inactiu durant anys fins que el 2017 Rubí Solidari recupera la iniciativa Vacances en Pau, i el 2018 es recupera el contacte iniciat amb l'agermanament. Durant tots aquests anys, l'Ajuntament ha col·laborat en campanyes com la Caravana Catalana d'Ajuda Alimentària pels refugiats, en les campanyes d'emergències del Fons Català de Cooperació, i ha fomentat lligams a través de l'art amb les escoles d'art i disseny edRa de Rubí i l'Escola de Cinema de la RASD.

3. Pudahuel (Xile)

La ciutat xilena de Pudahuel Foto: Wikimedia Commons


L'acord d'agermanament amb Pudahuel se signa el 1998, tot i que un any abans s'havia formalitzat un conveni de cooperació entre tres ciutats xilenes (La Colina, El Bosque i Pudahuel) i tres catalanes (Montcada i Reixac, Santa Perpètua de Mogoda i Rubí) que ja establia uns primers lligams. A partir del 98, es van realitzar estades de representants institucionals i personal tècnic a Xile i Catalunya, compartint experiències, metodologies i iniciatives en el camp de la planificació estratègica i dels instruments de desenvolupament local.

4. Boyeros (Cuba)

L'avinguda de El Rancho de Boyeros (La Habana) Foto: EcuRed


Rubí està agermanada amb Boyeros, un dels 15 municipis de L'Havana, des de 1999. Es va produir tenint en compte el context social de les dues ciutats i els vincles històrics que les unien, la relació entre cultures i la confraternitat dels pobles, amb l'objectiu de millorar el benestar i elevar el nivell de vida de les dues poblacions. Entre d'altres, el 2003 es va treballar el projecte Medicuba, a través del Casal Catalano Cubà José Martí de Rubí.

5. Celanova (Ourense)

Celanova és la ciutat natal del poeta Celso Emilio Ferreiro Foto: Ajuntament de Rubí


El 7 de juliol de 2000 s'acorda l'agermanament de Rubí amb el municipi gallec de Celanova, i dos dies més tard es va signar el protocol. Tot i això, les relacions entre ambdós municipis ve de lluny: quinze anys abans, el maig de 1985, a la nostra ciutat s'inaugurava la plaça Celso Emilio Ferreiro, un poeta celanovenc, mentre que el 1986 Celanova posava el nom de Rubí a una de les seves places. Totes dues accions van anar acompanyades de trobades de caràcter cultural: l'Esbart Dansaire de Rubí i la Colla de Geganters van actuar a la ciutat gallega i la Banda de Música de Celanova va fer un concert a Rubí.

6. La Calahorra (Granada)

Rubí tenia més de 600 veïns nascuts a La Calahorra a la dècada dels 70 Foto: Wikimedia Commons


A la dècada dels 70, Rubí va acollir moltes persones provinents d'aquest municipi andalús, cosa que va propiciar un agermanament entre ambdues poblacions, signat el 18 d'abril de 2003. La Calahorra acollia més població de la que podia assumir, i per això molts dels seus habitants van decidir emigrar a altres llocs. A Rubí, a la dècada dels 70, hi havia més de 600 persones provinents de La Calahorra empadronades. La nostàlgia i el record de la seva terra natal va ser un dels principals motius de l'agermanament.

7. Clichy (França)

Clichy i Rubí, agermanades des del 2004 Foto: TripAdvisor

 
La Ville de Clichy va ser la primera ciutat europea amb qui Rubí va establir lligams, amb un protocol d'agermanament signat el 24 d'abril del 2004, i que té el seu origen en la celebració dels Rencontres d'Avignon, uns espais de trobada per impulsar polítiques culturals públiques a França sorgides durant la dècada dels 60. Les línies de col·laboració entre Clichy i Rubí s'han basat en aspectes culturals, educatius i esportius: la Colla de Geganters ha visitat la ciutat en diverses ocasions, artistes com Quim Conca i Miquel Mas hi han organitzat exposicions i cursos, i s'han fet viatges institucionals per conèixer les polítiques municipals.

8. Els Guiamets (El Priorat)

Neus Català és el vincle entre Rubí i Els Guiamets Foto: Ajuntament dels Guiamets


Neus Català és la figura clau per propiciar l'agermanament de Rubí amb Els Guiamets, oficialitzat l'any 2020, ja que són les dues poblacions on va residir la penúltima supervivent del camp de concentració de Ravensbrück. L'acord d'agermanament amb aquesta població es basen en la recuperació de la memòria històrica, la memòria dels deportats i la lluita per les llibertats que encarnava la figura de Català.

9. Villanueva de Córdoba (Còrdova)

L'església de San Miguel de Villanueva de Córdoba Foto: Wikimedia Commons


Com passa amb La Calahorra, els vincles entre Rubí i Villanueva de Córdoba són fruit de la immigració, ja que Rubí va ser poble d'acollida per a moltes persones procedents d'aquesta localitat cordovesa - de fet, segons dades del portal de transparència municipal, 306 veïns i veïnes de Rubí van néixer a Villanueva de Córdoba. El vincle es promou des de l'entitat Hermandad Cofradía Virgen de Nuestra Señora de Luna, que ja fa més de 50 anys que celebra el romiatge a Catalunya. L'agermanament promou intercanvis entre entitats i associacions; difusió de la memòria històrica d’ambdues poblacions ─Villanueva de Córdoba té un dels principals refugis antiaeris de la Guerra Civil─, i relacions entre organitzacions polítiques, culturals i de memòria històrica.