La ciutadania de Rubí ja vol fer aportacions al POUM

En el procés per elaborar el reglament del Consell Consultiu, la participació se centra en aspectes concrets del futur Planejament

Rubí encara un nou planejament urbanístic
Rubí encara un nou planejament urbanístic | Ajuntament
25 d'agost del 2023
L'Ajuntament de Rubí va obrir, a finals de juliol, un procés participatiu per elaborar el reglament del futur Consell Consultiu del POUM, que ha rebut un total de 27 propostes ciutadanes a través de la plataforma Participa Rubí. El Consistori ja ha fet un retorn d'aquestes propostes: només dues feien referència a aspectes vinculats al Consell Consultiu, mentre que la resta són propostes d'aspectes genèrics del mateix Pla d'Ordenació Urbanística Municipal.

Respecte al Consell Consultiu, les dues propostes demanen que es tingui en compte la paritat en la seva composició i fan una proposta concreta de membres que n'haurien de formar part: personal de l'administració, tècnics de mobilitat, urbanisme o serveis urbans; entitats i associacions de veïns i propietaris, veïns, tècnics de la Generalitat i regidors.

Però el gruix de les propostes són, directament, aportacions per al futur POUM de Rubí, un document que s'haurà de redactar al llarg d'aquest mandat.

Quines idees aporta la ciutadania al mapa de la ciutat del futur, que s'ha de plasmar en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal?

Vianització i mobilitat sostenible

La vianització de més espais de la ciutat és una de les propostes recurrents de la ciutadania en aquest procés participatiu. Segons els usuaris, això afavoriria el comerç local i també els entorns escolars. A més, demanen que s'hi plantin arbres per fer-les més agradables, i que aquests arbres siguin "mediterranis que aguantin la sequera, de ràpid creixement i copes frondoses".
 

Rubí senyalitza itineraris amb bici i patinet Foto: Localpres


En aquest sentit, algunes de les propostes van acompanyades de la demanda de creació de més zones d'aparcament públic ubicats als afores de la ciutat, per pacificar les zones més cèntriques.

També es demana crear carrils bici que connectin zones com els barris de Ca n'Alzamora i Vallhonrat amb l'Hospital General, a més d'una via peatonal segura; millorar els accessos del Camí Antic de Rubí fins a l'avinguda de Can Tapis ampliant el camí i incorporant voreres, crear un nou pont sobre la Riera de Rubí - els dos primers estan separats per un quilòmetre i mig, distància molt fàcil de recórrer amb cotxe però no a peu -, crear un carril bici a l'avinguda Ferrer i Domingo, connectar Rubí amb el Centre Comercial de Sant Cugat amb un carril bici i a peu, pacificar la C-1413, vianitzar carrers propers al centre, com per exemple el de Joan Fiveller, amb unes voreres estretes que impedeixen caminar-hi a peu de manera segura; i fer carrils bici per connectar els polígons, els barris perifèrics i les urbanitzacions amb el centre.

Millores en mobilitat amb vehicle privat

La mobilitat amb vehicle privat també centra una gran part de les propostes: millorar la visibilitat a l'avinguda Ferrer i Domingo, millorar el pas a l'encreuament dels carrers Conflent i Plaça de la Ribera amb un semàfor, connectar la C-1413, a l'alçada de la rotonda de l'Escardívol amb el passeig de la Riera i ampliar l'avinguda de l'Estatut per garantir una circulació fluïda en hores punta.

També hi ha una proposta que demana crear un aparcament al carrer Lepant i aprofitar els solars buits per fer més places.

Urbanitzacions

"Les urbanitzacions també som Rubí". El títol de la proposta d'aquesta ciutadana, que reconeix que la seva "no és tan una proposta com un crit d'atenció", podria resumir totes les aportacions que es fan en aquest sentit. Més actuacions de neteja, vigilància, serveis, parcs infantils, zones de gimnàs per a gent gran, camins forestals, il·luminació, neteja de parcel·les, esplais...

Una proposta concreta és la demanda d'urbanitzar el carrer Puigmal, de Ximelis, una reivindicació recurrent d'un dels veïns de la zona, Ricard Sarabia, i que ve de lluny.
 

El carrer Puigmal el dia 23 de desembre Foto: @Ricard_70

Més oci i respectuós amb el descans veïnal

La manca d'oferta d'oci a Rubí també és una qüestió que apareix sovint, especialment en les enquestes de satisfacció ciutadana que es fan anualment. Així, algunes propostes demanen crear més zones d'oci, tant familiar com nocturn.

Amb relació a aquesta proposta, n'hi ha una que demana que l'oci nocturn sigui compatible amb el descans dels veïns, i per tant, que es faci un estudi de contaminació acústica per tal de buscar solucions ecològiques i sostenibles per atenuar el soroll dels espais públics.

El patrimoni

Dues de les propostes fan referència al Catàleg i Pla Especial de protecció del patrimoni arquitectònic, arqueològic i natural. Es demana que es revisi per tal que s'incloguin tots els elements a protegir en el futur POUM, i que es creï una línia d'ajuts per a la recuperació i manteniment d'aquest patrimoni. En aquesta línia es proposa millorar el paisatge urbà rehabilitant i millorant les façanes històriques.

Millores a l'espai públic

Finalment, hi ha tres propostes que es refereixen a aspectes diversos de millora de l'espai públic. Per una banda, es demana que es creïn més espais "de trobada i cohesió social", que fomentin la interacció social entre la ciutadania amb activitats comunitàries - tallers, jornades de neteja de boscos, picnics comunitaris, cinema a la fresca, festes veïnals...
 

La plaça de la Constitució de Rubí Foto: Junts Rubí


Una segona proposta fa referència a la neteja dels terrenys de particulars i bancs, davant la "deixadesa" d'alguns propietaris, sobretot els bancs. L'usuari demana que l'Ajuntament intervingui després d'un primer avís per tal d'evitar "riscos per a la població". En aquest sentit, diu que la intervenció de l'Ajuntament s'hauria de cobrar al propietari, i "si no paga, embargar-li, com quan un ciutadà no paga algun impost".

I per últim, hi ha una proposta que demana que s'ampliïn i es conservin els gimnasos urbans que hi ha a diverses zones de la ciutat.