Una quarta part dels alumnes del Vallès, per sota del llindar de pobresa

Un 30% dels alumnes de Rubí reben una beca menjador

Un menjador escolar
Un menjador escolar | Cedida
Nació
12 de setembre del 2023
Actualitzat a la 13:14h
Una quarta part dels alumnes matriculats a escoles i instituts del Vallès Occidental conviu en famílies per sota del llindar de pobresa. Així ho determina un informe de l'Observatori Comarcal, que ha publicat coincidint amb l'inici de curs, en què ofereix una radiografia de les característiques dels infants i adolescents que són beneficiaris dels ajuts de menjador. Són gairebé 19.000 alumnes del Vallès els que reben una beca menjador, un 24,6% de la població, dos punts més que el curs passat.

Hi ha importants diferències entre els municipis de la comarca pel que fa a les beques menjador: cinc tenen una taxa superior al 30% dels alumnes beneficiaris de la beca (Rubí, Badia del Vallès, Montcada i Reixac, Sabadell i Terrassa), mentre que uns altres cinc no arriben ni al 10%: es tracta de Matadepera, Viladecavalls, Sant Quirze del Vallès, Rellinars i Sant Cugat del Vallès.

A més, un 23,2% dels alumnes que van rebre un ajut de menjador presentava hàbits inadequats d'alimentació, mentre que un 1,58% pertanyen a unitats familiars amb problemes d'accés i manteniment de l'habitatge. Un 15,3% conviu en famílies beneficiàries d'ajuts d'urgència social.

Aquest informe revela que 9 de cada 10 ajuts es van concedir pel tram que garanteix un 70% del preu de l'àpat, perquè els criteris de valoració social establertes pel Departament d'Educació limitaven l'accés a unitats familiars amb rendes molt baixes, un criteri que ha canviat aquest curs i ha significat un increment molt notable de les beques pel 100% de l'import.

Seguint la tendència d'altres cursos, la majoria de les beques les reben alumnes d'Infantil i Primària, i és que la majoria dels instituts no disposen de servei de menjador o de les instal·lacions adequades per poder servir àpats. Així, la major part dels alumnes que reben ajuts de menjador no tenen possibilitat de fer-ho quan arriben a l'ESO.