Una cinquantena d'entitats convoquen una manifestació en defensa de la sanitat pública a Rubí

La coordinadora denuncia el "deteriorament progressiu" de la qualitat assitencial a Rubí

Representants de les entitats de la Coordinadora per la Sanitat Pública
Representants de les entitats de la Coordinadora per la Sanitat Pública | Ràdio Rubí
05 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 12:30h
Una cinquantena d'entitats, agrupades en la Coordinadora d'Entitats per una Sanitat pública, universal i de qualitat, han convocat una manifestació per aquest dissabte, 7 d'octubre, amb l'objectiu de reclamar una millora de l'assistència sanitària a Rubí, que en els últims anys ha patit "un deteriorament progressiu de la sanitat pública". La manifestació sortirà a les 12h des de l'estació dels FGC i anirà fins al CUAP MútuaTerrassa.

Els motius d'aquest deteriorament, expliquen les entitats, són les retallades pressupostàries, una "planificació deficient", i un "control negligent" de la gestió dels diners per part del CatSalut. I la part més perjudicada és l'atenció primària: manca de personal mèdic i d'infermeria, més temps d'espera per als pacients i menys visites presencials, i una atenció "deficient" dels pacients crònics, així com menys activitats de prevenció.

Les entitats denuncien llargues llistes d'espera per a les visites amb especialistes, proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques, urgències col·lapsades als hospitals i serveis de salut mental insuficients. El col·lapse, doncs, "obre la porta a les contractacions de serveis sanitaris privats". En el cas concret de Rubí, hi ha dos proveïdors de serveis sanitaris: el Consorci Sanitari de Terrassa i MútuaTerrassa. Aquesta última "té tots els convenis amb CatSalut caducats", i la plataforma assegura que és molt difícil accedir a les dades d'aquests convenis, cosa que evidencia una "manca de transparència" de les concessions administratives que fa el CatSalut.

Per altra banda, la Coordinadora denuncia que el personal sanitari té contractes laborals precaris, unes agendes "sobrecarregades" i poc temps per atendre als pacients, cosa que afecta al seu benestar personal i professional, i per tant, repercuteix en la qualitat assistencial.

Quines són les demandes de les entitats?

El manifest elaborat per la Coordinadora d'entitats inclou un llistat de demandes, que se sumen a les que s'han fet sentir en altres ocasions, i fins i tot en una campanya de recollida de signatures.
 

L'alcaldessa de Rubí rebent les signatures Foto: Marta Casas


En concret, la Coordinadora demana un reforç de l'atenció primària, destinant-hi un 25% del pressupost de Salut; establir un màxim de 48 hores d'espera per a les visites d'atenció primària, i complir els terminis establerts pel Departament de Salut per a les visites amb especialistes, proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques.

Pel que fa als equipaments sanitaris i el seu personal, es contnua revindicant un servei de pediatria les 24 hores i més dotació d'especialistes als CAPs de Rubí, augmentar la dotació de psicòlegs i psiquiatres als Centres de Salut Mental, i que es doti el nou CUAP amb personal propi, qualificat i proporcional al nombre de població assignada, en aquest cas de Rubí i Castellbisbal. A més, també es demana recuperar el servei de traumatologia d'aquest centre, ampliar el CAP Anton de Borja, ampliar i traslladar el servei de salut mental i adiccions als terrenys del CAP Sant Genís i estudiar fer un nou CAP a Rubí.

Per últim, la coordinadora es fa seves dues reivindicacions històriques de la ciutat: millorar el servei de la línia B8 que uneix Rubí i l'Hospital de Terrassa, i la construcció d'un nou hospital públic a Rubí.